Právě dozrávají oranžové plody rakytníku, a tak by bylo škoda je nevyužít na výrobu marmelád, tinktur, likérů apod. Dnes si vyrobíme jednoduchý likér z rakytníku.
Kdy sbírat plody rakytníku
Plody rakytníku je nejlépe sbírat jednou přemrzlé a odstřihávat je nůžkami s celými větvičkami. Pokud je sklidíte dříve, také doporučujeme nůžkami, aby se vám nerozbily v ruce, nechce je pár dní v mrazáku.
Co budete potřebovat na likér
- asi 0,5 kg plodů rakytníku,
- asi 0,5 litru vodky,
- asi 5 lžic medu,
- citron nakrájený na kolečka.
Postup
Plody vyndejte zavčas z mrazáku, nechte je trochu povolit, rozmixujte nebo rozdrťte. Dejte je do velké sklenice, zalijte vodkou, přidejte asi 5 lžic medu a 1 citron nakrájený na kolečka, zbavený jadérek i slupky. Nechte macerovat aspoň 14 dní. Občas protřepte nebo promíchejte. Po odležení sceďte a nalijte do menších skleniček.
Jak užíváme
Užíváme 1 panáka denně po celou zimu, je to nejlepší prostředek na zvýšení imunity.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz