cocka jedla

Jak si vypěstovat jednu z nejstarších kulturních plodin

Jedna z nejznámějších a nejvíce používaných luštěnin. Víte, že si lze vypěstovat čočku i doma na zahrádce či v truhlíku na balkoně? A pokud se nechcete pouštět do samotného pěstování, nechte čočku naklíčit.

Čočka jedlá je jednoletá rostlina, která je u nás velmi známá. Plodina, která se pěstovala již více jak tisíce let před naším letopočtem stojí za pozornost nejen díky svému obsahu živin, vitamínů a minerálů.

Plodina se vyznačuje poléhavým stonkem, listy jsou sudozpeřené, zakončené úponem. Plodem je lusk se dvěma semeny mající diskovitý tvar. Rostlina dorůstá zhruba do výšky 40 cm. Pěstuje se právě pro své plody. Ve velkém se čočka pěstuje v okolí Středozemního moře, ale také v Etiopii, Chile, Indii či Pákistánu.

Proč pěstovat a konzumovat čočku?

Jedna z nejzdravějších luštěnin bohatá na živiny, vitamíny z řady A, B, minerální látky, má velice příznivé nutriční hodnoty a vyniká obsahem bílkovin. A právě díky vysokému obsahu bílkovin je vhodná i pro vegany a vegetariány, ale také právě pro děti, které jsou ve vývinu a potřebují bílkoviny. Čočka v sobě ukrývá také velké množství železa, proto je ideální pro lidi trpící chudokrevností, ale rovněž v čočce se nachází vápník, zinek, kyselina listová, vláknina apod. Je všeobecně známé, že čočka snižuje hladinu cholesterolu v krvi a je vhodnou potravinou pro diabetiky.

cocka - Jak si vypěstovat jednu z nejstarších kulturních plodinPodmínky pro pěstování

Čočka je teplomilnou rostlinou, která tak má ráda sušší a teplé prostředí. Pokud chcete pěstovat čočku na zahradě, lze konstatovat, že se jí bude dařit tam, kde se daří kukuřici, bramborám. Rovněž je třeba vědět, že na stejné stanoviště lze vysít až po čtyřech letech.

Čočka potřebuje lehčí, písčitohlinitou a velmi dobře propustnou zeminu, nutná je kvalitní zásoba vápníku v půdě. Počáteční růst rostliny je pomalý. Jako osivo lze použít a je osvědčená běžně kupovaná čočka, která není loupaná a samozřejmě předem nikterak upravená pro kuchyňské použití.

Čočka se vyseje na jaře do rýhy zhruba 3 až 4 cm hluboké a řádky by od sebe měly být cca 20 cm, lze právě zvolit i dostatečně podlouhlý a prostorný truhlík při volbě pěstování na balkoně či terase. Jelikož rostlina doslova nesnáší zaplevelení, je nutné plet a pravidelně okopávat. Lusky na rostlině dozrávají postupně, kdy se dle toho také sklízí. Čerstvé je možné ihned využít v kuchyni. Nevýhodou je citlivost k povětrnostním podmínkám a malá odolnost vůči chorobám.

Naklíčená čočka aneb dopřejte si porci vitamínů po celý rok

Pokud nechcete čekat na jaro nebo zkrátka nemáte podmínky, můžete nechat čočku naklíčit, což je možné kdykoliv po celý rok. Naklíčená čočka obsahuje veškeré vitamíny a důležité látky v nejvyšší míře. Samotné klíčení je velice snadné, jednoduché a rychlé a není potřeba k tomu mít zahrádku či balkon. Zkrátka do vyšší misky nasypete šálek proprané čočky, zalijete dvěma šálky vlažné vody, necháte po dobu 12 hodin. Poté čočku scedíte, pořádně propláchnete a vrátíte zpět do nádoby, kterou zakryjete gázou nebo kusem řidší látky a můžete připevnit gumičkou.

Dáte na okenní parapet, kdy tak v teple a na světle dojde ke klíčení, je však třeba denně propláchnout, ale velice opatrně, aby nedošlo k polámání klíčků. Za dva až tři dny je naklíčená čočka dostatečně dlouhá a připravena ke konzumaci. Ideální je do zeleninového salátu, nasypat na rizoto, do hotové omáčky, uvařené polévky, přidat do pomazánky, posypat na chleba apod.

 

TIP:

 
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít