Jste zvyklí sušit jen jablka a hrušky? Nebojte se vyzkoušet i ostatní druhy ovoce. Může to být poněkud neobvyklé, ale chuť sušených jahod se nádherně rozvine. Jak tedy usušit jahody?
Jaké jahody sbírat
Sbíráme pouze opravdu zralé jahody, a to nejlépe pozdě dopoledne, kdy jsou nejšťavnatější. Omyjeme je, zbavíme stopek a necháme zcela oschnout.
Co budeme potřebovat
Kromě jahod budete potřebovat ještě:
- cca 50 g práškového cukru na 0,5 kg jahod,
- plech,
- pečicí papír,
- čisté skleničky
- a popř. i mlýnek ne kávu nebo kuchyňský robot.
Jak postupovat dále
Omyté a usušené jahody nakrájíme na plátky o síle cca 2–3 mm. Troubu předehřejeme na 60–80 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Plech poprášíme polovinou cukru a poskládáme na něj jahody. Svrchu je poprášíme zbytkem cukru a vložíme do trouby. Necháme sušit asi 1,5 hodiny, přičemž dvířka si necháme pootevřená (vsuneme do nich třeba vařečku). Je to z toho důvodu, aby mohla unikat vlhkost.
Plátky nebo prášek
Hotové plátky můžeme plnit do sklenic a skladovat v suchu a temnu. Mají příjemnou chuť a mohou nám dozdobit dorty, krémy, zmrzlinu, müsli, nebo je můžeme mlsat jen tak jako chipsy večer u televize. Kromě toho můžete část plátků namlít pomocí mlýnku nebo robotu, rovněž nasypat do uzavíratelné sklenice a stejně skladovat. Tímto práškem můžeme vylepšovat krémy, zmrzliny, pečivo atd.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz