I když u nás nejde o původní plodinu, stala se oblíbená lahůdka amerických indiánů vyhledávanou součástí prostřeného stolu. Ale uvařit kukuřici tak, aby její zrnka byla měkká a přitom ještě ne vodnatá, je docela umění. Poradíme vám, jak si s tímto kuchařským uměním poradit na jedničku.
Základ úspěchu? Ta správná kukuřice
Možná to ještě netušíte, ale na většině našich polí najdete tzv. kukuřici krmnou. Ta je určená pro zvířata a plně vyzrálé klasy nejsou pro člověka jedlé – nedají se uvařit. Krmnou kukuřici je třeba sbírat ještě v době tzv. mléčné zralosti, kdy ještě nejsou všechna zrna dostatečně vyrýsována.
Oproti tomu sladká kukuřice je konzumovatelná i plně zralá. To je ta, kterou seženete v obchodech. Oba druhy kukuřice vyžadují rozdílný přístup při kuchyňské úpravě.
Jak dlouho vařit kukuřici?
Základní poučka z kuchařek říká, že kukuřičně klasy nejdřív dobře omyjeme, zbavíme veškerého šustí a vousků, a poté vkládáme do vroucí osolené vody. Doporučený poměr je pět litrů vody na jednu rovnou lžíci kuchyňské soli. Mořskou nedoporučujeme, díky ní může sladká kukuřice mírně zhořknout. Doba jejich pobytu zde se řídí jejich zralostí. Mladé malé kukuřičky budou potřebovat 3-4 minuty, větší klasy pak až 8 minut.
A jak poznat, že je kukuřice uvařená? Proveďte jednoduchý test – jeden klas vytáhněte a zmáčkněte. Musí být měkký, ale ne vodnatý – taková kukuřice už je převařená, takže si propříště budete muset lépe hlídat hodinky.
Po vytažení klasy položíme na sítko, cedník nebo jinou perforovanou plochu a necháme přibližně 1 minutu okapat. Nakonec kukuřici ochutíme rozpuštěním máslem, případně ještě špetkou soli a podáváme. Na horké kukuřici se máslo krásně rozpustí. Vařená kukuřice skvěle chutná se zeleninovým salátem nebo jen tak. Jezte ještě teplé, studená už tak nechutná.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz