vařit kukuřici

Umíte správně vařit kukuřici? Jak si poradit na jedničku

4.6.2019
1 307 Zobrazení

I když u nás nejde o původní plodinu, stala se oblíbená lahůdka amerických indiánů vyhledávanou součástí prostřeného stolu. Ale uvařit kukuřici tak, aby její zrnka byla měkká a přitom ještě ne vodnatá, je docela umění. Poradíme vám, jak si s tímto kuchařským uměním poradit na jedničku.

Základ úspěchu? Ta správná kukuřice

Možná to ještě netušíte, ale na většině našich polí najdete tzv. kukuřici krmnou. Ta je určená pro zvířata a plně vyzrálé klasy nejsou pro člověka jedlé – nedají se uvařit. Krmnou kukuřici je třeba sbírat ještě v době tzv. mléčné zralosti, kdy ještě nejsou všechna zrna dostatečně vyrýsována.

Oproti tomu sladká kukuřice je konzumovatelná i plně zralá. To je ta, kterou seženete v obchodech. Oba druhy kukuřice vyžadují rozdílný přístup při kuchyňské úpravě.

kukuřice - Umíte správně vařit kukuřici? Jak si poradit na jedničku

Jak dlouho vařit kukuřici?

Základní poučka z kuchařek říká, že kukuřičně klasy nejdřív dobře omyjeme, zbavíme veškerého šustí a vousků, a poté vkládáme do vroucí osolené vody. Doporučený poměr je pět litrů vody na jednu rovnou lžíci kuchyňské soli. Mořskou nedoporučujeme, díky ní může sladká kukuřice mírně zhořknout. Doba jejich pobytu zde se řídí jejich zralostí. Mladé malé kukuřičky budou potřebovat 3-4 minuty, větší klasy pak až 8 minut.

A jak poznat, že je kukuřice uvařená? Proveďte jednoduchý test – jeden klas vytáhněte a zmáčkněte. Musí být měkký, ale ne vodnatý – taková kukuřice už je převařená, takže si propříště budete muset lépe hlídat hodinky.

Po vytažení klasy položíme na sítko, cedník nebo jinou perforovanou plochu a necháme přibližně 1 minutu okapat. Nakonec kukuřici ochutíme rozpuštěním máslem, případně ještě špetkou soli a podáváme. Na horké kukuřici se máslo krásně rozpustí. Vařená kukuřice skvěle chutná se zeleninovým salátem nebo jen tak. Jezte ještě teplé, studená už tak nechutná.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít