Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Recepty

Umíte správně vařit kukuřici? Jak si poradit na jedničku

Jana Sramcikova od Jana Sramcikova
8.6.2020
v Recepty
Doba čtení: 2 minut čtení
A A
0
vařit kukuřici

I když u nás nejde o původní plodinu, stala se oblíbená lahůdka amerických indiánů vyhledávanou součástí prostřeného stolu. Ale uvařit kukuřici tak, aby její zrnka byla měkká a přitom ještě ne vodnatá, je docela umění. Poradíme vám, jak si s tímto kuchařským uměním poradit na jedničku.

Základ úspěchu? Ta správná kukuřice

Možná to ještě netušíte, ale na většině našich polí najdete tzv. kukuřici krmnou. Ta je určená pro zvířata a plně vyzrálé klasy nejsou pro člověka jedlé – nedají se uvařit. Krmnou kukuřici je třeba sbírat ještě v době tzv. mléčné zralosti, kdy ještě nejsou všechna zrna dostatečně vyrýsována.

Oproti tomu sladká kukuřice je konzumovatelná i plně zralá. To je ta, kterou seženete v obchodech. Oba druhy kukuřice vyžadují rozdílný přístup při kuchyňské úpravě.

kukuřice

Jak dlouho vařit kukuřici?

Základní poučka z kuchařek říká, že kukuřičně klasy nejdřív dobře omyjeme, zbavíme veškerého šustí a vousků, a poté vkládáme do vroucí osolené vody. Doporučený poměr je pět litrů vody na jednu rovnou lžíci kuchyňské soli. Mořskou nedoporučujeme, díky ní může sladká kukuřice mírně zhořknout. Doba jejich pobytu zde se řídí jejich zralostí. Mladé malé kukuřičky budou potřebovat 3-4 minuty, větší klasy pak až 8 minut.

A jak poznat, že je kukuřice uvařená? Proveďte jednoduchý test – jeden klas vytáhněte a zmáčkněte. Musí být měkký, ale ne vodnatý – taková kukuřice už je převařená, takže si propříště budete muset lépe hlídat hodinky.

Po vytažení klasy položíme na sítko, cedník nebo jinou perforovanou plochu a necháme přibližně 1 minutu okapat. Nakonec kukuřici ochutíme rozpuštěním máslem, případně ještě špetkou soli a podáváme. Na horké kukuřici se máslo krásně rozpustí. Vařená kukuřice skvěle chutná se zeleninovým salátem nebo jen tak. Jezte ještě teplé, studená už tak nechutná.

 

TIP:

 
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: úprava kukuřicevaření kukuřicevařit kukuřici
SdíletTweetPin1
Jana Sramcikova

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Podobné články

zazvor krajeny

Jak na pěstování zázvoru a jeho využití

od Jitka Chvapilova
1.4.2025
0

Zázvor (Zingiber officinale) je tropická rostlina známá po celém světě pro své aromatické oddenky s výraznou chutí a širokým spektrem...

kecup

Jak pěstovat a zpracovávat rajčata pro výrobu domácího kečupu

od Jitka Chvapilova
30.3.2025
0

Rajčata patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji pěstovanou zeleninu na zahrádkách i balkonech. Jsou nejen chutná, ale také bohatá na vitaminy,...

Další příspěvek
jasmín

Jasmín pravý versus nepravý. Jaké jsou blahodárné účinky jasmínu

zarivka velkokveta

Zářivka velkokvětá je interesantní a křehkou jednoletkou na záhon i do květináče

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

11 − five =

Mohlo by vás zajímat

granny 1280445 1280

Zahrada přístupná pro seniory

8.6.2025
chili 5985295 1280

Jak pěstovat různé druhy papriky

29.4.2025
whirlpool 1580294 1280

Plánování vířivky v městské zahradě

22.6.2025

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena