Podobně jako mytí nádobí a praní prádla patří i nákupy potravin mezi činnosti, které chtě nechtě musíme opakovat stále dokola. V podstatě bychom mohli pokaždé chodit do obchodu s tím stejným nákupním seznamem a nikdy bychom nešlápli vedle. Co kdybychom vám ale řekli, že zeleninu můžete zužitkovat tak, abyste jí v budoucnu mohli nakupovat méně? A to dokonce i v bytě!
Stačí znát několik jednoduchých fíglů, se kterými si během pár minut vytvoříte základ pro pěstování natě i samotných plodů. Navíc k tomu obvykle použijete ty části zeleniny, které byste jinak vyhodili do koše. Díky tomu pozitivně ovlivníte nejen sebe a svůj rozpočet, ale zároveň také uděláte něco prospěšného pro životní prostředí, jelikož nebudete jídlem tolik plýtvat. Jakou zeleninu můžete recyklovat a jakým způsobem?
Zázvor
Připravujete si často zázvorový čaj nebo třeba různé asijské speciality? Zkuste si někde jeden nebo dva kousky dát bokem a přes noc je namočit do vody. Poté je můžete uložit do květináče, zasypat hlínou a pravidelně zalévat. Zanedlouho se se zasazený zázvor rozroste a vy jej pak budete moci sklidit a část opět zasadit. Je však důležité, aby měl vybraný kousek výstupky, ze kterých by potenciálně mohly růst klíčky.
Mrkev
Celá mrkev vám doma z odkrojků nevyroste, nicméně mrkvová nať ano – a bude velice zdravá a ještě k tomu v bio kvalitě. Nakoupit si ji můžete za akční cenu 16,90 Kč, za kterou ji nabízí Kaufland leták příští týden. Až je budete zpracovávat, odkrojené špičky postavte na talířek s trochou vody tak, aby konce, ze kterých roste nať, směřovaly vzhůru. Talířek pak položte na okno a podle potřeby vodu přilévejte. Z konců vám poroste čerstvá mrkvová nať, kterou můžete ozdobit každé jídlo.
Řapíkatý celer, fenykl a hlávkový salát
Podobného postupu se můžete držet i v případě salátů rostoucích v hlávkách, fenyklu a řapíkatého celeru. Otrhejte listy nebo odkrojte stonky tak, jak jste při běžném používání zvyklí, a zbylou spodní část dejte do vody a nechte ji namočenou přes noc. Druhý den ji vytáhněte a zasaďte do květináče tak, aby celá ořezaná nebo otrhaná strana koukala ven. Takto zasazenou “rostlinku” pravidelně zalévejte a brzy se můžete těšit na vlastní salát, fenykl či řapíkatý celer.
Pórek nebo jarní cibulka
Domácí pěstování pórku nebo jarní cibulky, které pak můžete nasekat na salát, brambory nebo třeba jen chleba s máslem, probíhá dost podobně jako v případě výše. Konce cibulek s kořínkem odkrojte a položte do květináče nebo truhlíku s hlínou. Po pár dnech začnou pouštět kořínky a z vrchní části se vyklube nová zelená nať, které můžete postupně otrhávat dle libosti. Samozřejmě je ale nesmíte zapomenout zalévat.
Česnek
Milovníci topinek, pozor! Namísto toho, abyste si oloupali všechen česnek, co doma najdete, a potřeli s ním svůj křupavý chléb, si odložte jeden stroužek stranou. Ideální variantou je takový, ze kterého už roste klíček, není to však podmínkou – můžete jej totiž dát naklíčit do lednice. Jakmile uvidíte zelený klíček, vložte stroužek do květináče a zasypejte ho hlínou tak, aby klíček vykukoval ven. Jakmile vám vyroste dostatečně velká rostlina, můžete ji postupně pojídat. Čerstvé výhonky se skvěle hodí například do různých do pomazánek.
………………..Komerční článek…………………