Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Černý rybíz

Sklizeň a další využití rybízu nejen v kuchyni

Kateřina Lulková od Kateřina Lulková
13.12.2020
v Černý rybíz, Ovoce, Pěstování na zahradě, Rady a návody
Doba čtení: 4 minut čtení
A A
1
cerveny rybiz

Jsou tací, co rybíz milují a dopřávají si toto ovoce a pak jsou ti, pro které je toto ovoce příliš kyselé, trpké. Po přečtení možná změní názor. Ti, kdo pěstují, tak v tomto období sklízí. Co s rybízem tedy během sklizně a následně také po ní?

Nyní je doba sběru, konzumace a zpracování rybízu. Klasické využití v kuchyni v podobě konzumace v čerstvém stavu, kdy tak získáte z ovoce maximum vitamínů a prospěšných látek, je zcela běžné. Sice lze jíst rybíz samotný, ale ještě lepší je, pokud si ho dáte ke snídani na vločkovou kaši, do bílého jogurtu, do tvarohu, ale také ho můžete použít klidně místo džemu, zkrátka si dát rybíz na chleba s máslem.

Další využití je samozřejmě při pečení, typický rybízový koláč, kdo by odolal. Dále se z rybízu dělají šťávy, marmelády, ale také i ovocná vína. Výhodou je, že rybíz lze i zamrazit, aniž by to pozměnilo jeho chuť.

Rybíz pro zdraví a krásu

Rybíz vyniká obsahem vitamínů, jedná se také o bohatý zdroj minerálních látek. Dokonce v 16. století černý rybíz byl lékem proti angíně a nachlazení. Kromě zmíněného vitamínu C, ovoce obsahuje karoteny, které se v organismu mění na vitamín A, což pozitivně přispívá k ochraně sliznic, jsou chráněny tak všechny sliznice v lidském těle. Toto drobné ovoce díky obsahu vápníku, železa, draslíku, manganu, jenž je dobrý na srdce, posílí však i svaly a nervy.

V lidovém léčitelství se ovoce používá i proti zánětům, hlavně v krku a ústní dutině. Rybíz je rovněž význačným antioxidantem, dokáže tak zbavit tělo volných radikálů a působí coby prevence proti rakovině. Rybíz pomáhá i léčit šeroslepost, je tak dobrý i na náš zrak. A jelikož obsahuje rutin, udržuje cévy, průchodnost krve. Ovoce, které je zásobárnou vitamínů z řady B a tím tak účelně chrání naši kůži, ale také nehty i vlasy. Pokud se potýkáte s problémem vypadávání vlasů, s poškozenými nehty, aknózní pletí, je tak velmi vhodná konzumace rybízu.

ker rybizu
Zdroj foto: cs.wikipedia.org

Hydratační a výživná maska z rybízu

Z ovoce si dokonce můžete vyrobit vlastní a efektivní masku. Pokud potřebujete pleť hydratovat, stačí rozmixovat černý rybíz, přidat trochu bílého jogurtu, zamíchat a nanést na obličej, nechte působit cca 20 minut a poté opláchněte vlažnou vodou. Pokud chcete své pleti dopřát výživnou masku, tak zde šťávu z rybízu smícháte s trochu vyšlehané smetany a jedním vaječným žloutkem. Opět nanést na obličej, nechat působit cca 20 minut a poté smýt vlažnou vodou. Rybíz prokáže i náležitou službu vaší pokožce po nadměrném působení slunce, tudíž maska je doslova blahodárnou vitamínovou bombou.

Péče o rybíz po sklizni

Rybíz vás obdaroval svými plody, které můžete jak patrno náramně využít, udělat mnoho pro své zdraví i krásu. Teď je třeba udělat něco málo pro váš rybíz, abyste se i příště dočkali bohaté úrody.

Po sklizni se provede tzv. udržovací řez, je dobré tak jej udělat každým rokem. Nicméně, u červeného a bílého rybízu řezem odstraníte těsně u země čtyřleté a případně pětileté větve. Zatímco u černého rybízu je lepší vyřezat již tříleté větve. Pokud by se nechali do dalšího roku, tj. čtvrtého, byla by úroda podstatně slabší, plody menší a méně i kvalitní. Postranní obrost se u černého rybízu nezakracuje, aby nedošlo ke snížení plodnosti. Větší řezné rány se ošetří latexem či štěpovacím voskem proti napadení houbovými chorobami.

Jak poznat starší neboli tříleté, čtyřleté větve apod.? Dle barvy, neboť jsou nejtmavší a zpravidla mají i silnější kůru. Po sběru plodů a průklestu koruny je třeba prokypřit půdu, přihnojit půdu a zavlažit.

Červený rybíz je neúrodnější a dle dané odrůdy plody zrají od června až do konce srpna. Plody mají typickou výraznější a příjemně kyselou chuť. Bílý rybíz je pozdější, sklízí se od poloviny července, plody jsou sladší oproti červenému rybízu. Černý rybíz se sklízí zhruba od začátku července do poloviny srpna. Plody černého rybízu jsou nejzdravější a sladce pikantní.

 

TIP:

 
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: ovocerybízsklizeňzahrada
SdíletTweetPin101
Kateřina Lulková

Kateřina Lulková

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Podobné články

berries 221193 1280

Sázení ovocných keřů – rybíz, angrešt, borůvky

od Jitka Chvapilova
16.6.2025
0

Ovocné keře patří k nepostradatelným součástem každé zahrady. Jsou nejen dekorativní, ale především poskytují chutné a zdravé plody plné vitamínů....

kitchen 2565105 1280

Náhradní díly a příslušenství pro udržitelnou domácnost

od sazenicka.cz
10.6.2025
0

Proč bys měl zvážit opravu svých domácích spotřebičů sám Měl jsi někdy rozbitý domácí spotřebič a hned sis myslel, že...

Další příspěvek
zahrada ve svahu

Zahrady ve svahu opředené tajemstvím

kamejka

Kamejka modronachová: Půdo - pokryvná trvalka s působivými modrými květy

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

four × one =

Mohlo by vás zajímat

ficus

Péče o pokojové fíkusy

18.9.2024
pergola - sníh

Zimní údržba pergolového nátěru a povrchové úpravy

16.2.2024
oresak

Ořešák černý: Klenot do velké zahrady zaujme nejen zbarvením

15.10.2021

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena