lagenaria

Lagenárie, kalabasa či indická okurka – na jídlo i pro okrasu

Nebaví vás stále dokola pěstovat notoricky známé rostliny a plodiny? Zkoušíte rádi netradiční a neznámé druhy na zahradě? Potom by vás mohla zaujmout lagenárie. Je to okrasná popínavá rostlina s tykvovitými plody, se kterými si poradíte i v kuchyni.

Lagenárie (Lagenaria siceraria) je bujně rostoucí, jednoletá, popínavá rostlina. Řadí se do čeledi tykvovitých, její původ je pravděpodobně v Africe a Asii. Na první pohled se plody podobají tykvím, jsou tvarově různorodé. Plody mají hruškovitý tvar a konzumují se stejně jako dýně nebo cuketa. Lze je využít jak v kuchyni, tak i pro dekorační účely, v neposlední řadě pro svůj bujný růst se hodí do pergol a živých plotů.

Používá se k výrobě lehkých nádobek na čaj maté.

lagenarie - Lagenárie, kalabasa či indická okurka – na jídlo i pro okrasuPěstování

Již v březnu lze semínka lagenárie vysévat do květináčů, kde si rostlinu v teple předpěstujeme. Klíčí dobře, následně je vysadíme koncem května na záhon, to mají přibližně 20-25 cm. Rostlina vyžaduje velký prostor a sázíme je po jedné sazeničce. Roste velmi invazivně.

Ještě před výsadbou pod sazeničku zaryjte uleželý hnůj nebo proleželý kompost. Je to pnoucí rostlina, šplhá po plotech, železných konstrukcích nebo stromech. Pokud by se hnala příliš do výšky, výhony zkrátíme. Lagenárie má ráda slunné stanoviště a dostatek vody. Prospějete ji také pravidelným hnojením.

Stejně tak ji lze vysadit i do nádob na balkon či terasu, bude ale vyžadovat oporu, po které se bude pnout. Hlídejte zálivku, aby nebyla zemina příliš přemokřená nebo naopak vyschlá. 

Lagenárie je jednoletá, každý rok si musíte vypěstovat novou sazeničku.

 Lagenárie k jídlu

Pokud budete chtít plody konzumovat, sklízejte během léta mladé, zelené plody. Když je vezmete do ruky, měly by se dát lehce ohnout. Plody nesmí být dřevnaté, po sklizni je spotřebujte do deseti dnů. Připravují se z ní jídla podobné jako například z cukety. Stejně tak se dají i nakládat.

 Lagenárie k dekoraci

Pokud ji nechcete jíst, nechte sklizeň až nakonec vegetačního období. Sklízejte je co možná nejpozději, ale nesmí namrznout. Oplodí zdřevnatí. Takto sklizené plody skladujte na suchém, vzdušném a teplém místě. Plody vyschnou a uvnitř zůstanou jen semínka. Často se využívají jako dekorační nádoby, ozdoby či hudební nástroje.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jsem maminkou dvou malých dětí, které také vyplňují téměř všechen můj volný čas. Můj hlavní obor je zdravotnictví, ve kterém jsem také vystudovala vysokou školu. Od toho se také odvíjí mé zájmy - zdravý životní styl, strava, pohyb a zajímám se o novinky z oblasti medicíny. Ráda kolem sebe tvořím pěkné prostředí, třeba květinami a rostlinami. Relaxem je pro mě četba knih a sport.

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..