Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Chřest

Zamilujte si chřest díky jednoduchému triku při vaření

Jana Sramcikova od Jana Sramcikova
13.12.2020
v Chřest, Recepty, Zelenina
Doba čtení: 3 minut čtení
A A
0
chrest

Zdroj foto: pixabay

Chřestová sezóna obvykle začíná v dubnu a končí v červnu. Právě tehdy se na pultech našich obchodů objevuje ten zaručeně nejčerstvější a nejkřupavější. Mnohdy se však o jeho nejlahodnější nuance připravujeme sami nevhodným způsobem vaření. Jak tedy vařit chřest?

Možná tomu nebudete věřit, ale i při použití obyčejného povaření v horké vodě se dá udělat spousta chyb. Na talíř pak vytáhnete spíše gumovou žvýkačku bez chuti než skutečně lahodný chřest.

Základním postup při vaření chřestu s jedním malým trikem navíc

Vaše úspěšné vaření začíná už v obchodě. Dívejte se zejména na stav chřestových hlaviček. Musí být uzavřené a pevné. Zvadlost je známkou dlouhého skladování, přílišné otevření zase pozdní sklizně. Na talíři už toho potom bohužel příliš nezachráníte. Mimochodem – správně skladovaný chřest by měl po zlomení křupnout. Je-li zvadlý, nejspíše se nezlomí vůbec, nebo jen s velkými obtížemi.

Jakmile budete mít chřest doma, s jeho úpravou už příliš neotálejte. Nejdříve prohmatejte stonky a odstraňte veškeré zdřevnatělé části. Hned poté oloupejte tuhé a nejedlé pásky zelené pokožky a nakonec zeleninu omyjte ve studené vodě.

Připravte si v hrnci horkou vodu a chřest do ní vložte. Ovšem pozor – chřestové hlavičky potřebují pro uvaření mnohem kratší dobu než stonky chřestu, takže je pro začátek položte k okraji hrnce tak, aby do vody nespadly. Vařte pět minut se zakrytou pokličkou, poté je vhoďte dovnitř a vařte dalších pět minut.

Po této době by měl být chřest uvařený přesně akorát. Zjistíte to jednoduše – stačí vzít vidličku a píchnout s ní do nejtlustší části chřestu. Pokud hladce projede skrz, je vše hotovo. Jestliže jí však chřest bude klást odpor, přidejte k vaření ještě 1-2 minuty a poté stejný test udělejte znovu. Chřest je nyní hotový. Stačí ho vyjmout z hrnce, nechat okapat a servírovat – třeba jen tak, politý rozpuštěným máslem.

varit chrest
Zdroj foto: pixabay

Recepty z chřestu pro všechny labužníky

Rádi byste si z chřestu dopřáli něco víc, případně v kuchyni s oblibou experimentujete? Vezměte si chřest do parády a vytvořte z něj plnohodnotné recepty. My jsme se dnes inspirovali ve Francii a Itálii a předkládáme vám tři absolutní klasiky.

Jednoduše připravený chřest po italsku

Snadnější už to asi ani být nemůže. Italové si chřest nedopřávají teplý, ale nýbrž vlažný – leckdy dokonce úplně studený. Podávají ho jako salát a to buď s listovou zeleninou neb jen tak na talířku.

Uvařený chřest nechte vychladnout, poté ho nakrájejte na kolečka a na talíři ještě dochuťte solí a pepřem. Nakonec zakapejte olivovým olejem a podávejte s čerstvým pečivem.

Recept na chřest s holandskou omáčkou

Chřest si připravte podle návodu výše. Mezitím si však v menším hrnci roztavte pět lžic másla a ve druhém kastrolku, postaveném na mírném plameni, rozšlehejte dva žloutky ze slepičích vajec. Dejte do toho opravdu sílu a postupně přilévejte máslo spolu se dvěma lžícemi vody. Holandská omáčka nesmí zhoustnout, ani by v ní neměly plavat žádné hrudky! Uvařený chřest naservírujte na talíř a přelijte omáčkou. Dobrou chuť!

Zapečený chřest a parmazánem

A je tu další návštěva Itálie. Předehřejte troubu na 250 °C a chřest opět správně povařte. Připravte si k ruce malý pekáček  a okapaný chřest do něj naskládejte pěkně po vrstvách. Každou vrstvu prosypte strouhaným parmazánem a zakápněte jednou nebo dvěma lžičkami másla.

Pečte asi čtvrt hodinky, dokud se na chřestu neobjeví tenká zlatá kůrčička. V tomto okamžiku už můžete servírovat. Ale pokud navíc ještě chřest posypete praženými lískovými oříšky a přelijete rozpuštěným máslem, okamžitě získáte legendární chřest po milánsku. A ten opravdu stojí za to.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: chřestreceptyzelenina
SdíletTweetPin1
Jana Sramcikova

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Podobné články

habanero

Pěstování exotické zeleniny ve skleníku

od Jitka Chvapilova
8.5.2025
0

Pěstování exotické zeleniny se v posledních letech stává stále populárnější nejen mezi zkušenými zahrádkáři, ale i mezi začátečníky, kteří hledají...

salát

Jak pěstovat různé druhy zeleniny pro celoroční sklizeň

od Jitka Chvapilova
7.5.2025
0

Pěstování zeleniny po celý rok je snem mnoha zahrádkářů. S trochou plánování, znalostí a vhodnými metodami je možné tento sen...

Další příspěvek
bataty

Vypěstujte si sladké brambory a budete mít dostatek vitamínů a minerálních látek

salotky

Pěstovat šalotku je jednodušší než pěstovat klasickou cibuli

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

three × two =

Mohlo by vás zajímat

brutnák lékařský

Brutnák lékařský je bylinka a zároveň okrasná rostlina

5.5.2022
hermankovy olej

Heřmánkový olej a jeho účinky na naše tělo. Jak si jej vyrobit

28.8.2021
jablko

Jak na jarní postřik dřevin, aby byl skutečně účinný

24.1.2024

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena