kopriva

Recepty z kopřivy pro zdraví, krásu i zpestření jídelníčku

Je zdarma a přitom přináší mnohostranné využití a doslova vyniká svými blahodárnými i léčivými účinky. Přinášíme recepty, které jsou i méně známé či dokonce pro řadu nové a inspirativní. Příznivé je, že kopřivy můžete sbírat takřka celý rok.

Největší zdroj bohatství kopřivy spočívá v obsahu chlorofylu, vitamínů, stopových prvků a minerálů. Možný je takřka celoroční sběr, kdy na jaře můžete zužitkovat kopřivu celou, od léta do podzimu se sbírají vrcholky rostliny a mladé lístky. Kopřiva je odedávna považována za kouzelnou rostlinu.

Má ovšem mnohem výraznější přínos pro lidský organismus. Pomáhá při bolestech hlavy, virové i bakteriální infekci, při chudokrevnosti, nemoci sleziny, žaludku i žlučníku. Bylina, která je účinnou pomocí při zahlenění dýchacích cest, onemocnění plic, jater. Spolehnout se na ni můžete při potížích s ledvinovými kameny, únavě, vyčerpanosti, zánětech nervů horních i dolních končetin. Ocenitelné jsou i účinky na pokožku a vlasy.

Čaj na pročištění těla

Zde je nejúčinnější variantou kopřivový výluh. Ideální je užívání po dobu 3 týdnů a vypít 1 až 2 hrnky denně.

Čaj na snížení cholesterolu

Potřeba: kopřiva, přeslička a máta, vše ve stejném poměru.

Postup: vše smíchat a z vytvořené směsi odebrat vždy kávovou lžičku a přelít 200 ml vroucí vodou, nechat vyluhovat 15 minut, scedit a pít. Takto připravený čaj snižuje nejen cholesterol v krvi, ale má rovněž pozitivní vliv na paměť, působí proti skleróze.

caj z kopriv - Recepty z kopřivy pro zdraví, krásu i zpestření jídelníčku

Zdroj foto: envato

Šťáva z kopřivy

Postup: čerstvou nať odšťavněte na odšťavovači nebo můžete umlet, vymačkejte šťávu, kterou je třeba uchovávat v lednici a užívejte 3x denně 1 kávovou lžičku. Nebo můžete přidat do sklenice vlažné vody a pít 20 minut před jídlem. Zdravé a ještě působí proti jarní únavě.

Kopřivové smoothie

Potřeba: 3 hrsti jarní kopřivy, 1 banán, 1 kiwi, 1 hruška, voda a šťáva z ½ citronu.

Postup: ovoce nakrájíme na kousky a do mixéru přidáme spolu s ostatními ingrediencemi. Pak už jen zapnout mixér či přístroj a máte zdravý a velmi chutný smoothie nápoj.

Kopřivová polévka

Postup: do hrnce s vodou namočte hrubě nadrcenou mouku, přidejte 6 až 8 hrstí jemně nasekaných kopřiv, dochuťte solí, česnekem, pokrájeným řebříčkem, cibulí a kmínem. Po odstavení můžete v polévce rozmíchat vejce.

polevka z kopriv - Recepty z kopřivy pro zdraví, krásu i zpestření jídelníčku

Zdroj foto: envato

Kopřivové pesto

Postup: velmi snadný a rychlý, což je velmi vítané. Stačí spařit kopřivové lístky, propláchnout studenou vodou a dát okapat. V mixéru rozmixovat stroužky česneku, ořechy a přidat parmazán a olivový olej. Vše následně rozmixovat na pesto.

Nádivka z kopřiv

Postup: na oleji opražit nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, tofu či tempeh. Spařit a pokrájet čerstvé lístky kopřivy. Nadrobno nakrájet žitný chléb. Uvařit polentu se zeleninovým kořením a jakmile je hotová, tak přimíchat kopřivy, tempech s cibulí a chlebem. Tuto směs vylít do pečící mísy a dát zapéct do trouby na cca 30 minut.

Špenát z kopřiv

Potřeba: sůl, cibule, kopřivy, česnek, vejce, hladká mouka, olej, mléko a mletý pepř.

Postup: z oleje, cibule a mouky uděláme světlou zápražku, přidáme kopřivy, zalijeme mlékem, dochutíme rozetřeným česnekem, mletým pepřem a solí. Chvíli povaříme a nakonec zahustíme rozšlehaným vejcem.

Vlasová tinktura z kopřiv proti lupům

Tinktura pomáhá nejen v boji proti lupům, ale také se po ní budou vlasy méně mastit. Stačí ke 2 dílům čerstvé či sušené kopřivy přidat 1 díl levandule (nať) a 1 díl kořene lopuchu. To zalít alkoholem, aby bylo vše ponořené a nechat na slunném místě po dobu 2 až 3 týdnů. Poté přecedit a naředit v poměru 1:1 s vodou. Tinkturu vmasírujte do vlasové pokožky vždy po umytí.

Kopřivová mast

Potřeba: 250 g základu v podobě bambuckého másla, kokosového oleje, vazelíny, 2 až 3 hrsti sušených kopřiv.

Postup: nejdříve rozpustíte 250 g kokosového oleje, vazelíny či bambuckého másla ve vodní lázni, jakmile se roztaví, tak přisypete sušenou kopřivu a směs zahřívejte na mírném ohni. Poté dejte na teplé místo, klidně na topení a nechte do druhého dne vychladnout. Poté opět zahřejte ve vodní lázni do fáze roztavení. Pak už stačí přecedit přes cedník nebo plátýnko do čisté a dobře uzavíratelné nádoby, například od krému apod.

 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Zanechte komentář

CAPTCHA


Zavřít