Zdá se vám tento název poněkud výstřední? Možná, ale jakmile ucítíte a ochutnáte ono koření ločidlo, dospějete k závěru, že byl zvolen naprosto správně.
Odkud pochází
Ločidlo čertovo lejno, nebo také asa foetida, asa smrdutá, popřípadě ferula asanská (lat. Ferula assa-foetida) je mrkvovitá rostlina pocházející z hor a pouští Středního a Dálného východu. Původně rostla zejména v Afghánistán a Íránu, dnes i v Indii a Číně.
Ločidlo poznáte neomylně v syrovém stavu podle výrazné vůně a chuti. Zápach je nepříjemně siřičitý, chuť nahořklá, palčivá a štiplavá, barva pryskyřice, která vytéká z kořene, je navíc hnědá. Odtud je již patrná motivace názvu. Ovšem pokud se ločidlo uvaří, chuť dostane výrazně jemnější, nejvíce se podobá naší cibuli nebo pórku.
Co ločidlo obsahuje a jak se používá
Ločidlo obsahuje zejména antioxidanty, které zvyšují celkovou obranyschopnost organismu, dále pomáhá při špatném zažívání a nadýmání, je také jemným projímadlem, zvyšuje chuť k jídlu, pomáhá při epilepsii, zánětech horních cest dýchacích, chřipce, černém kašli, astmatu a zánětu průdušek, bolestem hlavy i nervových nemocech, zevně se používá k hojení ran.
Použití v kuchyni
Chcete-li si ločidlo přidávat do jídla, pak se hodí do všech pokrmů s kari, čalamád, čatní, zeleninových jídel i nakládané zeleniny, ale vhodné je také do rybích jídel. Traduje se, že je jednou z tajných součástí worchesterské omáčky. Jeho největší výhodou je to, že dokáže sloučit jinak vzájemně protichůdné chutě – například sladké a slané, či kyselé nebo kořenité.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz