Lebedu většinou vnímáme jako obtížný plevel, který se rychle rozrůstá a dokáže během léta zaplevelit celou zahrádku. Víte ale, že již naše babičky připravovaly z lebedy špenát, že se dá konzumovat čerstvá do salátů, a že dokonce léčí některé nemoci?
Co všechno lebeda obsahuje
Lebeda obsahuje hodně kyseliny listové (vhodná pro nastávající maminky), dále vitamíny C, B, E, vápník, hořčík, fosfor, železo, saponiny a bílkoviny.
Špenát z lebedy
Na špenát se hodí starší listy lebedy, která má zelenou barvu. Listy spařte a potom připravte jako klasický špenát. Nezapomeňte přidat vajíčko nebo smetanu, aby byla lépe stravitelná.
Salát z lebedy
Do salátu přidávejte mladé lístky všech barev lebed (červené, žluté i zelené). Lebedu můžete kombinovat s dalšími druhy listů (hlávkový salát, mangold, špenát apod.), se zeleninou (rajčata, papriky, okurky), ale i s natvrdo vařenými vejci a masem.
Čerstvá šťáva z lebedy
Čerstvou šťávu z lebedy získáte nejlépe v odšťavňovači, a pokud ji osladíte medem, získáte kvalitní prostředek proti kašli, rýmě a nachlazení.
Čaj z lebedy (odvar)
Čaj z lebedy připravíte tak, že hrst natě lebedy povaříte asi 2 minuty v 0,5 litru vody. Necháte vychladnout a scedíte. Oslazené medem pijte 3x denně po dobu alespoň 3 dnů, nebo dokud kašel neodezní.
Čaj z lebedy (nálev)
Nálev je zase výborným prostředkem proti revmatismu. Stačí hrst lebedové natě přelít 0,5 litrem vroucí vody a nechat louhovat cca 15 minut. Poté se nálev scedí a pije cca 3x denně.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz