lufa

Vypěstujte si lufu coby perfektní masážní žínku

Lufa je velmi interesantní všestrannou rostlinou, její mladé chutné plody jsou poživatelné. Ze zralých plodů se získává přírodní mycí žínka, kterou pro její vyhlášené zdravotní i estetické účinky používala samotná Kleopatra. Prvotřídní žínka se těší značné oblibě doposud a vy si můžete zpracovat svou vlastní. Dobrou zprávou je, že to lze snadno a zvládne to tak každý.

Lufa je jednoletou popínavou bylinou z čeledi tykvovitých mající výhony dlouhé až několik metrů a podlouhlé plody ve tvaru žebrované tykve, které v optimálních podmínkách mohou dorůst až do metrové délky. Pevné pletivo zralého plodu se po usušení používá jako perfektní přírodní masážní žínka. Lufa však nachází uplatnění i v aranžérství či v kuchyni.

Pěstování

Jde o teplomilnou rostlinu, která má původ v tropických oblastech Asie, nicméně úspěšně ji lze pěstovat i u nás. Kdy tak je ideální volbou skleník či fóliovník, ale v teplejších oblastech bude dobře růst a plodit i venku. Je zapotřebí jí poskytnout chráněné místo, nejlépe najít prostor u jižně orientované zdi.

Pěstovat můžete lufu i v prostorné a hluboké nádobě na jihovýchodně či jižně orientované terase či balkoně. Předpěstování sazeniček se provádí v březnu a v teple, kdy klíčí a pomalu rostou, později vše pak doženou. Ven se sazeničky vysazují v polovině května, kdy je dobré je ze začátku chránit bílou netkanou textilií, neboť nesnesou ani mírný mrazík.

Jak už bylo uvedeno, jedná se o popínavou rostlinu, proto potřebuje vhodnou oporu, kdy je možné použít různé konstrukce, po nichž bude moci se rozpínat do šířky i výšky, jako jsou pletiva, laťkové trenáže apod. Je nutné počítat se značnou váhou budoucích plodů. Rostlina potřebuje dostatek slunce a tepla, stejně tak i vydatnou zálivku. Nikdy nesmí substrát zcela vyschnout. Hnojení se provádí v pravidelném intervalu. Ideální je hnojivo určené pro plodovou zeleninu.

květ - Vypěstujte si lufu coby perfektní masážní žínku

Květ lufa

Sklizeň úrody pro výrobu mycí žínky

Musí se sbírat jen zralé plody, které se v našich podmínkách sklízejí až v říjnu či listopadu. Zralý plod je suchý, lehký a na jeho konci se otevírá očko, ze kterého se postupně uvolňují semena. Semena vyklepeme a uchováme na následující rok.

Plody namočíme do vody, ve které se začne oddělovat slupka a později dužina od cévních svazů, pletiva, které bude tvořit danou žínku. Od zbytku dužiny pletivo očistíme pod proudem tekoucí vody. Vypreparovanou žínku musíme důkladně usušit, nejlépe na slunci, které ji zároveň i vybělí.

Pozitivní účinky masážní žínky z lufy

Masáží žínkou z lufy dochází k prokrvení pokožky, která se pak lépe regeneruje, dále působí žínka coby jemný peeling, kdy tak vyhlazuje pokožku, odstraňuje odumřelé kožní buňky, uvolňuje ucpané mazové žlázy, jedná se o jednu z nejvíce účinných prevencí proti celulitidě, napomáhá při revmatismu a přináší úlevu namoženým svalům a bolavým kloubům, stejně tak pozitivně stimuluje krevní oběh a poskytne osvěžení a povzbuzení pro unavený organismus.

Žínku z lufy je možné bez jakéhokoliv problému kombinovat při mytí s mýdlem, sprchovým gelem či koupelovým olejem.

Využití lufy v gastronomii

Plody lufy jsou jedlé a velmi chutné, ale pouze ty mladé, které se sklidí do jednoho či dvou týdnů po opylení květů. Mladá lufa je bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin, olejů a jedná se o velmi nízkokalorickou a lehce stravitelnou pochutinu. Je ideální do salátů, kdy může být náhradou za salátovou okurku, vynikající je do leča, smažené či dušené zeleninové směsi. Lze ji zpracovat obdobně také jako lilek. Plody je dokonce možné nakládat obdobně jako mladé okurky nakládačky.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Profilový obrázek

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Zanechte komentář