Máta je osvěžující, má nezaměnitelnou vůni i chuť, navíc se snadno pěstuje. Má široké spektrum využití – obklady, čaje, likéry, koupele, nápoje, marinády, sirupy a další. Máta má také léčebné účinky, zejména prospívá trávení.
Máta, ať už sušená či čerstvá, má pozitivní účinky na trávení. Zmírňuje bolesti břicha, podporuje chuť k jídlu a napomáhá při nadýmání. Je také účinná při žaludečních a žlučníkových obtížích. Zastavuje zvracení i průjmy. Hlavními složkami jsou silice s obsahem mentolu, flavonoidy a třísloviny.
Mátová marmeláda s jablky
150 g čerstvých a nasekaných mátových lístků
1 kg oloupaných a pokrájených jablek
šťáva ze dvou citronů
700 g cukru
Nakrájená a očištěná jablka podusíme do změknutí spolu s citronovou šťávou. Změklou hmotu propasírujeme a přidáme k ní nasekané lístky máty. Nakonec přidáme cukr. Dáme hrnec zpět na plotnu, mícháme a vaříme, dokud hmota nezhoustne. Opět hmotu propasírujeme a necháme znovu projít varem. Horkou marmeládu naléváme do sklenic a necháme vychladnout dnem vzhůru.
Cukry nasypeme do nádoby a rozmixujeme s mátou. Obě šlehačky umícháme v tuhou hmotu a vmícháme do ní rozmixovanou mátu s cukry. Naplníme do plastové nádoby s víkem a necháme zmrznout. Před podáváním posypeme nastrouhanou čokoládou.
Mátový sirup
1,5 l vody
100 g máty
1 kg cukru
šťáva ze dvou citronů nebo lžička kyseliny citronové
Povaříme vodu s cukrem do podoby sirupu. Přidáme rozmixovanou mátu a necháme pod pokličkou několik hodin louhovat. Po uplynutí doby přecedíme a opět přivedeme k varu. Potom vmícháme citronovou šťávu a naléváme do lahví. Uschováme do chladu. Můžeme použít na přípravu alkoholických i nealkoholických nápojů.
Okurkový salát s mátou
salátová okurka
zakysaná smetana
sůl
půl šálku nasekané máty
Okurku nastrouháme, přidáme nasekanou mátu, smícháme se zakysanou smetanou a osolíme.
Marináda z medu, hořčice a máty
4 lžičky bílého, vinného octa
3 lžičky tekutého medu
2 lžičky dijonské hořčice
2 lžičky nasekané máty
100 ml olivového oleje
sůl
pepř
Do sklenice nalijeme vinný ocet, olej, hořčici a med. Směs protřepeme v uzavřené nádobě. Dochutíme solí a pepřem. Před marinováním přidáme nasekanou mátu. Marináda může být v lednici až týden, ale nejlepší je čerstvá. Můžeme ji použít jak na maso, tak na zeleninu.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz