mata zmrzlina

Máta je hojně využívána v kuchyni. Recepty na osvěžení s mátou

Máta je osvěžující, má nezaměnitelnou vůni i chuť, navíc se snadno pěstuje. Má široké spektrum využití – obklady, čaje, likéry, koupele, nápoje, marinády, sirupy a další. Máta má také léčebné účinky, zejména prospívá trávení.

Máta, ať už sušená či čerstvá, má pozitivní účinky na trávení. Zmírňuje bolesti břicha, podporuje chuť k jídlu a napomáhá při nadýmání. Je také účinná při žaludečních a žlučníkových obtížích. Zastavuje zvracení i průjmy. Hlavními složkami jsou silice s obsahem mentolu, flavonoidy a třísloviny.

Mátová marmeláda s jablky

  • 150 g čerstvých a nasekaných mátových lístků
  • 1 kg oloupaných a pokrájených jablek
  • šťáva ze dvou citronů
  • 700 g cukru

Nakrájená a očištěná jablka podusíme do změknutí spolu s citronovou šťávou. Změklou hmotu propasírujeme a přidáme k ní nasekané lístky máty. Nakonec přidáme cukr. Dáme hrnec zpět na plotnu, mícháme a vaříme, dokud hmota nezhoustne. Opět hmotu propasírujeme a necháme znovu projít varem. Horkou marmeládu naléváme do sklenic a necháme vychladnout dnem vzhůru.

Mátová zmrzlina

  • svazek máty
  • 2 kelímky smetany na šlehání
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • nastrouhaná čokoláda

Cukry nasypeme do nádoby a rozmixujeme s mátou. Obě šlehačky umícháme v tuhou hmotu a vmícháme do ní rozmixovanou mátu s cukry. Naplníme do plastové nádoby s víkem a necháme zmrznout. Před podáváním posypeme nastrouhanou čokoládou.

mata - Máta je hojně využívána v kuchyni. Recepty na osvěžení s mátouMátový sirup

  • 1,5 l vody
  • 100 g máty
  • 1 kg cukru
  • šťáva ze dvou citronů nebo lžička kyseliny citronové

Povaříme vodu s cukrem do podoby sirupu. Přidáme rozmixovanou mátu a necháme pod pokličkou několik hodin louhovat. Po uplynutí doby přecedíme a opět přivedeme k varu. Potom vmícháme citronovou šťávu a naléváme do lahví. Uschováme do chladu. Můžeme použít na přípravu alkoholických i nealkoholických nápojů.

Okurkový salát s mátou

  • salátová okurka
  • zakysaná smetana
  • sůl
  • půl šálku nasekané máty

Okurku nastrouháme, přidáme nasekanou mátu, smícháme se zakysanou smetanou a osolíme.

mata strava - Máta je hojně využívána v kuchyni. Recepty na osvěžení s mátouMarináda z medu, hořčice a máty

  • 4 lžičky bílého, vinného octa
  • 3 lžičky tekutého medu
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky nasekané máty
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Do sklenice nalijeme vinný ocet, olej, hořčici a med. Směs protřepeme v uzavřené nádobě. Dochutíme solí a pepřem. Před marinováním přidáme nasekanou mátu. Marináda může být v lednici až týden, ale nejlepší je čerstvá. Můžeme ji použít jak na maso, tak na zeleninu.

mata pokrm - Máta je hojně využívána v kuchyni. Recepty na osvěžení s mátou

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Profilový obrázek

Jsem maminkou dvou malých dětí, které také vyplňují téměř všechen můj volný čas. Můj hlavní obor je zdravotnictví, ve kterém jsem také vystudovala vysokou školu. Od toho se také odvíjí mé zájmy - zdravý životní styl, strava, pohyb a zajímám se o novinky z oblasti medicíny. Ráda kolem sebe tvořím pěkné prostředí, třeba květinami a rostlinami. Relaxem je pro mě četba knih a sport.

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít