Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Patison

Zbylo vám místo na zahrádce? Na vysazení patisonu ještě není pozdě

Jana Sramcikova od Jana Sramcikova
16.5.2021
v Patison, Patizon, Zelenina
Doba čtení: 5 minut čtení
A A
0
patison zelenina

Zdroj foto: pixabay

Jde o opravdu nenáročnou rostlinu, které se bude dařit opravdu kdekoli. Aby také ne, jde přece o variantu dýně, a ta má všeobecně velmi nízké nároky. Patison je ale v mnoha ohledech zvláštní. Pěstuje se totiž jako okurky a sklízí se podobně jako cuketa.

Také jste z toho tak trochu paf? To vůbec nevadí. Dnes vám všechno ukážeme a poradíme, jak si zásoby lahodných a šťavnatých patisonů vypěstovat i z jedné jediné rostliny.

Co je to vlastně ten patison

Zjednodušeně řečeno, jde o vyšlechtěný kultivar, pocházející z dýně chřestové (Cucurbita pepo, var. Cylindrica) – ano, to je ta docela obyčejná dýně, která se na nás dívá z obchodů každý podzim. Na první pohled připomíná tak trochu přerostlé cukety ze žlutou barvou. Poklep či potěžkání nás však nenechá na pochybách. Říká se jí také chřestová tykev a pokud na ni máte zálusk, měli byste vědět, že se hodí zejména na kaše, polévky nebo na přípravu dýňového zelí (ovšem na rozdíl od něj u nás nezpůsobí potíže s nadýmáním).

Na první pohled vypadá jako dýně, prozradit ho mou snad jen zářivě žluté květy, které vyrůstají mezi listy. Ovšem skutečnou jistotu budete mít až ve chvíli, kdy se objeví charakteristické diskovité plody se zvlněným okrajem. Výhodou je, že patisony jsou samosprašné, takže můžete na zahradě pěstovat jen jednu jedinou rostlinu a stejně se budete těšit z bohaté úrody.

Kdy a jak patisony sázet

Předem si ujasněme, že výsev této zeleniny se hodí jen do oblastí s velmi teplým klimatem. Většina z nás se tedy bude muset spolehnout na předpěstování, které je poměrně obtížné, anebo na kupované sazenice. Ty je možné vysazovat už v dubnu, i když lepší je poslat je ven až po květnových Zmrzlých (anebo se připravit předem a zajistit si pro jejich ochranu netkanou textilii). Jestliže jste však brzkou výsadbu z nějakého důvodu zanedbali, klidně mladé patisony vysaďte ven až v červnu. Chvíli si sice na první úrodu počkáte, ale vzhledem k tomu, že je možné sbírat i docela mladé plody, nepůjde o nic katastrofického.

A kam je vysazovat? V zásadě na sluníčko – jinak potřebují už jen výživnou zeminu. O tu se postaráte snadno – stačí na záhon rozhodit dobře vyzrálý kompost nebo vsadit na chlévskou mrvu. Obojí patisonům svědčí.

Měli byste vědět: dříve se všechny druhy dýní pěstovaly na kompostu, dnes však víme, že to není úplně dobrý nápad. Bude se jim tu skvěle dařit – to uznáváme. Leckdy dokonce tak moc, že budete muset bohatou úrodou podělovat sousedy, aby se vám nezkazila. Ovšem po sezóně budou všechny živiny v horních vrstvách kompostu beznadějně spotřebované, takže příští rok nebude obohacování vašich záhonků co do živin tak efektivní, jak jste nejspíš díky kvalitnímu kompostu předpokládali.

A jak na výsadbu? Semínka se svěřují zemi jen lehce zakrytá, u sazenic je pak nutný poměrně velký spon. Minimum je metr krát metr, ale když celou vzdálenost zvýšíte na jeden a půl metru, určitě tím nic nezkazíte. Naopak.

Jak se o patisony starat? Jsou stejně náročné jako okurky

Je to přesně tak. Při pěstování okurek je důležité dbát zejména na stálou vlhkost půdy a přiměřeně je zalévat – a patisony to mají přesně tak. Budou raději za pravidelnou mírnou zálivku, než za občasné přelévání. A čím větší jsou, tím více vody potřebují. Doporučujeme je proto nikdy neumísťovat nikam daleko od zdroje vody. Ušetříte si tahání těžkých konví. Další péče je už nenáročná. Ještě je samozřejmě zpočátku vhodné zbavovat záhony plevelů, později se masa listů a stonků o jejich zadušení postará sama.

patison
Zdroj foto: pixabay

Plody sbírejte v tom správném stadiu zralosti

Existují dvě možnosti, jak sklízet patison: ihned nebo až ve chvíli, kdy vyroste. V tom první případě vlastně sázíme na „cuketovou strategii.“ Necháme plody vyzrát jen několik málo dní po odkvětu a ihned je sebereme. Jsou báječně měkké a sladké, takže se hodí i ke konzumaci zasyrova třeba do salátu – i když krátké tepelné úpravě se samozřejmě bránit nebudou

Pokud necháme plody dozrát, mohou se patisony velikostí podobat i jídelnímu talíři, spíše se však sklízejí v poloviční velikosti. V této době už obsahují semena, takže pokud je chcete kupříkladu zapékat, budete je muset vydlabat. Samozřejmě je možné i jejich nakrájení a oloupání. Používají se poté podobně jako jakákoliv jiná dýně.

Upozorňujeme však, že jde o poměrně pracný proces – slupka je bohužel poměrně tuhá. A jak je to s jejich uskladněním? I tady vás zklameme, pro dlouhodobé uložení ve sklepě se příliš nehodí, i když je na podzim sklidíte v dokonalé kondici a uložíte v perfektních podmínkách, zřídkakdy vydrží déle než do Vánoc. Jinak se uskladňují podobně jako dýně, v tom tedy důvod jejich krátké trvanlivosti nebude.

Jak patisony prospívají našemu organismu

Jsou skvělé k přípravě nejrůznějších minutek, takže vám dají chutné a výživné jídlo téměř bez námahy. Ty mladé lze navíc konzervovat ve sladkokyselém nálevu podobně jako kupříkladu okurky. Opravdu však musí jít jen o několik dní zralé plody, jinak se budete potýkat s nepříjemnou přítomností semen uvnitř.

Potěší vás obsahem množství vitamínů a minerálů (najdeme v nich zejména železo a draslík, naopak obsah sodíku je velmi nízký). Jsou rovněž plné vody a nízkokalorické, takže se hodí při nejrůznějších šetřících nebo redukčních dietách. Napomáhají rovněž detoxikaci organismu, podporují trávení a celkově regenerují organismus. Skvělé jsou také pro diabetiky, obsahují totiž jen opravdu minimum sacharidů. Zkrátka a dobře, každý milovník delikates si v nich dozajista najde to své.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: bylinkadýně chřestavápatisonzelenina
SdíletTweetPin
Jana Sramcikova

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Podobné články

habanero

Pěstování exotické zeleniny ve skleníku

od Jitka Chvapilova
8.5.2025
0

Pěstování exotické zeleniny se v posledních letech stává stále populárnější nejen mezi zkušenými zahrádkáři, ale i mezi začátečníky, kteří hledají...

salát

Jak pěstovat různé druhy zeleniny pro celoroční sklizeň

od Jitka Chvapilova
7.5.2025
0

Pěstování zeleniny po celý rok je snem mnoha zahrádkářů. S trochou plánování, znalostí a vhodnými metodami je možné tento sen...

Další příspěvek
cesnek bylinka

Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

chilli papricky

Trápí vás škůdci? Vyzrajte na ně s postřikem z chilli papriček

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

two × four =

Mohlo by vás zajímat

brečťan

Rostlina, která schová nedostatky. Jak pěstovat popínavý břečťan

13.12.2020
gril

Velký zahradní gril na dřevěné uhlí: klíč k dokonalému grilování – NYNÍ SLEVA 21 %

2.2.2025
altán - voda

Nejlepší zimní doplňky pro váš zahradní altán

14.2.2024

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena