Nedávno jsme vám přinesli článek o pečeném čaji a i pár receptů, jak si jej připravit. Dnes vás naučíme vyrobit si doma pečený zázvorový čaj. Nejenže dobře chutná, ale v podzimním i zimním sychravém počasí vám pomůže vypořádat se s nachlazením a dalšími nepříjemnými nemocemi.
Co budete na zázvorový čaj potřebovat
Na pečený zázvorový čaj si připravte tyto suroviny:
– cca 3 kg ovoce (jablka, hrušky, jahody, maliny, pomeranče, ananas, granátové jablko…),
– jeden větší oddenek zázvoru,
– několik kousků hřebíčku,
– 1 tyčinka celé skořice,
– 3 kytičky badyánu,
– 1 kg cukru (může být bílý, hnědý, případně doplněný vanilkovým cukrem).
A jaký je postup při výrobě
Všechno ovoce oloupejte a nakrájejte na menší kousky, zázvor také oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte, přidejte koření a cukr a dobře promíchejte. Můžete podle druhu ovoce přidat vodu, ale ovoce většinou pustí vodu samo. Pečte na vysokém plechu v troubě na 180 °C na dobu cca 45 minut (nebo na horkovzduch na 170 °C také 45 minut). Občas promíchejte. Plňte do čistých vymytých skleniček, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Uchovávejte v suchu a temnu. Po načnutí pak raději v lednici.
A jak tento čaj dávkovat a k čemu je dobrý
Čaj dávkujte do hrnečku po 2 lžičkách, zalijte vroucí vodou, popř. doslaďte (cukrem, medem). Nakonec můžete ovoce i měkký zázvor sníst. Čaj je prevencí proti chřipce a nachlazení, pomáhá i při již rozjeté chřipce či nachlazení, zvyšuje obranyschopnost organismu, snižuje hladinu stresových hormonů, pomáhá odstranit žaludeční potíže i menstruační bolesti včetně premenstruačního syndromu.
Vyzkoušíte tuto zdravou lahůdku také?
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz