Právě nyní je vhodná doba na vysetí semen. Jak na úspěšné vypěstování? Proč obohatit svůj jídelníček právě čekankou? Jaké blahodárné účinky čekanka má na lidské zdraví?
Z čekanky se konzumují listy, které obsahují vitamín B i C, minerální látky, draslík, fosfor, vápník, železo, mangan, zinek, měď, sodík, hořčiny, vlákninu. Čekanka je pozoruhodná i tím, že z devadesáti čtyř procent je tvořena vodou a význačné množství na zeleninu je to, že obsahuje jedno procento proteinů. Čekanka obsahuje také inulin, který je velmi příznivý pro diabetiky. Rovněž se jedná o zeleninu, která je vhodná při redukční dietě.
Květen – červen ve znamení vysévání semen
Semena je vhodné vysévat do řádků od sebe vzdálených cca 25-30 cm a jednotlivé rostliny by měly být ve vzdálenosti alespoň 10 cm. Je to z důvodu, aby kořeny mohly být dostatečně silné. Jakmile rostlina povyroste, tak se sklidí. Následně je třeba z kořenů odřezat nať cca 2-3 cm nad hlavou a to tak, aby nedošlo k poškození vegetačního srdíčka. Poté se kořeny zhruba na 6 až 8 týdnů uskladní do tmavého sklepa a zahrnou lehkou půdou, nutné nechat bez přístupu světla. V tomto období začnou rašit puky. Ideální teplota je okolo 18 °C. Při této teplotě dorostou puky ke sklizni zhruba za měsíc.
Z kořenů, které se vypěstují v létě, je velmi snadné rychlit puky i v zimním období. Vyvinuté puky je třeba odříznout i s patkou od kořene, aby nedošlo k rozpadu. Čekankové puky je třeba skladovat v chladu a ve tmě, zabalené do folie, aby nemohlo dojít ke zhořknutí. Aby naopak byla zachována požadovaná křehkost čekankového puku, vyžaduje to jemné zacházení s eliminací otlaků. V lednici je reálné skladovat čekankové puky po dobu maximálně 3 dnů. Zralý puk musí mít náležité atributy, jako je pevnost, křupavost a pružnost, bílá barva a na okrajích mírně nažloutlé zbarvení.
Prospěšné účinky čekanky
Čekanka vyniká mnoha blahodárnými účinky, jako je například pomoc při žloutence a onemocnění jater, je prospěšná pro slinivku i žlučník, napomáhá k lepší látkové výměně, má mírně projímavý a močopudný účinek, pozitivně ovlivňuje činnost srdce a cévní systém, významně se podílí na snížení hladiny krevního cukru, čistí krev. Čekanka je užitečná i pro kojící matky, neboť podporuje tvorbu mateřského mléka při kojení. Známá je i pro své antibakteriální a protizánětlivý účinek.
Silnější odvar z čekanky se uplatňuje jako hojivý obklad, neboť dokáže pomoci při ekzémech, kožních zánětech, opruzeninách. Obklad pomůže i při otocích kloubů. A dokonce šťáva z kořene čekanky je přírodním prostředkem na podporu růstu vlasů.
Čekanka v kuchyni
Velmi lahodné a křupavé listy čekanky jsou perfektní složkou do zeleninového salátu, zelenina coby obloha na talíř. Zde je výhodou to, že zůstávají zachovány v čerstvé formě veškeré vitamíny a důležité látky. Avšak čekanku lze kombinovat i s ovocem a pokud přidáte ořechy. Čekanku je možné i zapéct, dusit, restovat apod.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz