rajcata

Druhy tyčkových rajčat, která stojí za pozornost

Tyčková rajčata jsou vhodná pro domácí pěstování. Je nutné myslet na oporu, neboť čím větší odrůda, tím také těžší a je možnost stažení k zemi i samotného výhonu. Které druhy tyčkových rajčat se těší oblibě a je možné si je vypěstovat?

Rajčata coby zdroj vitamínů a důležitých látek

Rajče je vhodné nejen v případě, kdy držíte redukční dietu, neboť má velmi nízkou kalorickou hodnotu. Rajčata jsou cenným přínosem pro podporu lidského zdraví. Konzumací dodáte tělu přírodní cestou vitamíny, konkrétně se jedná o vitamín A, B i C. Dále to jsou látky, jako je biotin, niacin apod. Rajčata jsou skvělým zdrojem antioxidantu, díky obsahu látky lykopen, která je považována za jednu z nejvíce účinných antioxidantů. Dokonce je prokázáno, že pravidelnou konzumací rajčat dochází k navození lepší nálady, za to může látka tyramin, která se ukrývá v rajčatech.

Konzumací dojde k úpravě hladiny krevního cukru, zvýšení zásaditosti krve a odstranění následků vlivem špatného cholesterolu. Tak teď už jen vybrat, která zkusíte sami vypěstovat.

Fakta platící pro tyčková rajčata

cerna rajcata - Druhy tyčkových rajčat, která stojí za pozornost

černá rajčata

Výběr je z mnoha tradičních, ale také z velmi zajímavých odrůd. Vše lze bez problému zakoupit ve specializovaných prodejnách, zahradnictví či na internetu. Od druhé poloviny května je možné sázet ven zakoupené již předpěstované sazenice. Tyčková rajčata jsou velmi oblíbená a vhodná pro domácí pěstování. Je nutné jim zajistit stabilní oporu. Za příznivých podmínek mohou dorůst do výšky dvou až tří metrů, záleží na konkrétní odrůdě.

Kromě pravidelného vyvazování je třeba také zaštipovat výhonky, které opakovaně vyrážejí v úžlabí každého listu. Na konci srpna se zaštípne a odstraní vegetativní vrchol a to z prostého důvodu, že pokud by se nechala rostlina dál růst, stejně všechny nasazené plody nestihnou dozrát a jen by byla rostlina zbytečně vysilována. Pokud právě naopak rostlinu zaštípnete takto na konci srpna, dozrají i ta poslední rajčata, mnohdy i až na konci října.

Populární odrůdy tyčkových rajčat

Tornádo F1 – vyniká jedinečnou chutí, typické jsou hladké a kulovité plody. Náleží mezi nejoblíbenější druh. Zapotřebí je vyrovnaný vláhový režim, díky tomu nedojde k praskání plodů. Zralé plody mají tmavočervenou barvu.

Bejbino F1 – zaujme chutí, vyváženým poměrem kyselin a cukrů, má výraznější aroma. Tato odrůda roste velice rychle a je výnosná, na každém vijanu může dozrát až dvacet kusů plodů. Plody jsou menší, mají kulatý tvar o průměru tři až čtyři centimetry. Barva je jasně červená. Jsou vhodná k přímé konzumaci, ale také ke skladování.

Hamlet F1 – tato odrůda se může pěstovat jak venku, tak je vhodná i do skleníku, plody jsou větší, pevné a vynikají krásně červenou barvou. Výhodou je, že rostlina je odolná vůči nemocem. Rajčata jsou ideální pro přímou konzumaci.

Býčí srdce Herodes – plody jsou větší, mají srdcovitý tvar a zralý plod má světle červenou barvu. Tento druh je určen jak pro přímou konzumaci, tak je lze použít i do omáček, kečupů a zkrátka tepelně upravit.

Červená hruška – už samotný název napoví, že plody mají hruškovitý tvar, barvu mají jasně červenou. Plody jsou drobnější. Vynikají lahodnou sladkou chutí. Tuto odrůdu je možné pěstovat i ve větším květináči, dorůstá do výšky osmdesáti centimetrů. Možná je přímá konzumace i běžné zpracování.

Blueberry – netradiční odrůda vhodná pro pěstování ve skleníku i venku. Název rovněž i zde napoví, plody vzhledem připomínají větší borůvky barvou i tvarem. Tento druh rozhodně zaujme právě barvou, která je temně modrá až černá, dužina je však červená. Tato rajčata jsou perfektní i coby ozdoba na talíře, ale samozřejmě je lze použít do salátů i k přímé konzumaci.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Profilový obrázek

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít