cizrna

Milujete cizrnu? Snadno ji vypěstujete i na svém záhonku

5.8.2018
3 906 Zobrazení

Ještě donedávna šlo o prakticky neznámou luštěninu, dnes je cizrna doslova hitem v prodejnách zdravé výživy či na jídelníčcích vegetariánských restaurací. I když její původní domovinou jsou teplé svahy středomoří,  s trochou péče to zvládnete i na české zahrádce.

Cizrna je v moderních knihách o výživě zařazována mezi tzv. superpotraviny. Už malá hrst jejích kulatých zrnek, s nimiž si sotva zahustíte polévku, vám dodá více než 50 % doporučené denní dávky hořčíku, selenu nebo zinku. Patří mezi luštěniny a díky jednoduché přípravě si ji rychle oblíbíte – ovšem vypěstovaná na vlastním záhonku chutná zdaleka nejlépe.

Skvělý předskokan pro další plodiny

I když se standardně cizrna vysévá brzy na jaře, aby vydatně plodila, vyloučeny nejsou ani pozdně letní výsevy. V takovém případě pak tato luštěnina neslouží jako zdroj potravy, ale jako hnojivo pro další rostliny. Jako všechny rostliny z řad luštěnin ve svých kořenech i ona dokáže navázat cenné dusíkaté látky. Ty později vydatně vyživí plodovou nebo kořenovou zeleninu, aniž by bylo potřeba dalšího hnojení.

Mladé rostlinky se nejvíce bojí mrazu

S pěstováním cizrny je jedna velká potíž: potřebuje zachytit co nejvíce jarní vláhy, ale zároveň nesnáší přízemní mrazíky. Vysévat se musí už v průběhu měsíce dubna, ovšem s dostatečnou zásobou netkané textilie ve sklepě. Tou ji musíte přikrýt, pokud bude hrozit jakékoliv ochlazení pod -4°C.

Půdu je třeba důkladně prokypřit a rozdělit do řádků, do nichž budou jednotlivá zrníčka vysévána. Vzdálenost mezi jednotlivými řadami by se měla pohybovat mezi 40-45 centimetry. Nezapomeňte na to, že cizrna se ráda bohatě větví. Potřebuje to, protože i když bývá na konci sezóny obtěžkána množstvím lusků, každý z nich obsahuj jen jedno jediné semínko.  Loupání je tedy trochu náročnější, ale nenechte se odradit.

Příliš vláhy škodí

Jinak cizrnové sazeničky příliš náročné nejsou. Obejdou se bez zálivky (jinak plesniví) a nemusíte je ani okopávat. Jakmile začnou lity hnědnout, posbírejte úrodu, usušte ji a pochutnejte si na některém z chutných pokrmů.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

1 Komentářů

Zanechte komentář

Zavřít