Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Pěstování na zahradě

Pohanka: Proč je dobré ji pěstovat a kdy sklízet

Kateřina Lulková od Kateřina Lulková
9.6.2020
v Pěstování na zahradě, Rady a návody, Rostliny
Doba čtení: 3 minut čtení
A A
0
pohanka

Zdroj foto: upload.wikimedia.org

Máte rádi pohanku? Čím vyniká tato obilovina a proč je vhodné ji zařadit do svého jídelníčku? Kdy je nejvhodnější doba pro sklizeň a jak se pohanka skladuje?

Pohanka je velmi ceněnou obilovinou a to zejména pro její obsah rutinu, což je látka, která zvyšuje pružnost cévních i žilních stěn a naopak příznivě snižuje cholesterol v krvi, rozšiřuje cévy.

Pohanka se seje do řádků, které mohou být od sebe vzdálené jen pouhých 10 cm. Jelikož je opylována hmyzem, přivábí do vaší zahrady i včely, čmeláky a motýly. Jedinou možnou nevýhodou je dlouhodobé a nerovnoměrné kvetení a následně postupné dozrávání. Nicméně jinak je pohanka nenáročná pro pěstování, což zvládne bez problému i každý začátečník. Jediné co rostlině nesvědčí, tak to jsou mrazy, neboť je teplomilná. Rostlině se daří ve středně těžké hlinité půdě, poradí si však i v lehčí hlinitopísčité půdě.

Rostlina dorůstá do 1 m na výšku. Abyste měli dobrý výnos, je třeba rostlině zajistit dostatek světla, při jeho nedostatku totiž úměrně klesá výnos nažek. Pozitivní je, že zdárně odolává chorobám i škůdcům.

pohankyDoba sklizně

Plodem pohanky je trojboká nažka, která připomíná bukvici. Typické zbarvení je stříbřitě šedé, hnědé až fialově černé. Přestože se uvádí, že ruční sklizeň pohanky probíhá na sklonku léta, tak je třeba pamatovat, že mnohdy je naopak složité odhadnout správný termín. Jde o to, jestliže je podzim vydatný na srážky, pohanka stále nakvétá a odspodu již mohou vypadávat zralé nažky. Lze se řídit tím, že sklizeň je ideální zahájit při zhnědnutí dvou třetin nažek.

Nažky je nutné zbavit zelených listí a ihned takto po sklizni je třeba dosušit a uchovávat v suchu a ve tmě. Tvrdé a lesklé osemení je nutné před použitím oloupat. V obchodech je zpravidla pohanka k dostání již loupaná.

Pohanka jako potravina i lék

V kuchyni lze pohanku použít na mnoho variací. Asi nejznámější je příprava kaše z pohanky, což je velmi zdravá a chutná snídaně. Pohanku však nemusíte využívat jen na přípravu sladké, ale také slané kaše. Pohanka je ideální i jako příloha k pečenému či uzenému masu. Můžete ji použít k pečení. Rovněž je velmi dobrou pochutinou do polévek, omáček, rizota, polévek.

Pohanka je nejchutnější namáčená nebo si ji můžete i naklíčit a není třeba tak tepelně upravovat. Klíčky jsou doslova zásobárnou vitamínů a důležitých látek. Můžete si je dát do salátu, pomazánek, na chleba s máslem apod.

Neloupanou pohanku lze využít na přípravu čaje. Poslední dobou se rovněž využívají a konzumují výhonky i nať a to v různých variantách. V sušené formě se přidávají do salátů, polévek, ale je možné z nich lisovat šťávu.

Pohanka je význačná pro obsah vitamínů B, E, dále je zdrojem manganu, zinku, hořčíku, železa. Jak už je v úvodu zmíněno, obsahuje rutin neboli vitamín P, jenž patří mezi antioxidanty, posiluje imunitu, ale především působí coby prevence srdečních chorob. V pohance však naleznete i sacharidy ve formě lehce stravitelných škrobů. Obilovina, která obsahuje i proteiny a mastné kyseliny. A jelikož pohanka neobsahuje lepek, je tak perfektní volbou pro ty, kdo drží bezlepkovou dietu.

Jen tak pro zajímavost, pohanka pomáhá i při křečových žilách, posiluje vazivové tkáně, podporuje prokrvování, působí na regulaci krevního oběhu a ještě posiluje libido a potenci. Pohanka působí i preventivně proti artritidě a revmatickému onemocnění a stejně tak pomáhá i při všech cévních chorobách a zánětech.

 

TIP:

 
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: bez lepkubylinaobilovinapohanka
SdíletTweetPin2
Kateřina Lulková

Kateřina Lulková

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Podobné články

sazenicka friends laughing with wine glasses

Zahradní domek nebo altán? Co je lepší pro posezení s přáteli?

od sazenicka.cz
21.7.2025
0

Chcete si naplno užít posezení s přáteli na zahradě? Jaká zahradní stavba se k tomu hodí nejlíp? Léto je v...

plant 4427146 1280

Přerůstání rostlin a ztráta tvaru: příčiny, důsledky a jak je řešit

od Jitka Chvapilova
9.7.2025
0

Přerůstání rostlin a ztráta kompaktního tvaru je častý problém nejen u pokojových rostlin, ale i u zahradních keřů, bylinek, balkonovek...

Další příspěvek
cerveny rybiz

Sklizeň a další využití rybízu nejen v kuchyni

zahrada ve svahu

Zahrady ve svahu opředené tajemstvím

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

four × two =

Mohlo by vás zajímat

kukuřice zdravá

Je kukuřice zdravá nebo ne? Přicházíme s mýty o kukuřici

8.6.2020
olej z máty

Domácí mátový olej pomáhá proti únavě, depresím, kašli, zlepšuje trávení. Využít ho lze také v kuchyni

8.6.2020
ovocne stromy

Nemoci ovocných dřevin jsou bohužel velmi časté, ale můžeme jim předejít

28.3.2022

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Pětkovec kopinatý je novinka mezi přenosnými rostlinami. Potěší zajímavými květy i jednoduchou péčí

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena