rukola

Milujete salát s rukolou? Hlavní ingredienci si snadno vypěstujete na zahradě

25.10.2018
473 Zobrazení

Rukola nebo také roketa nesmí v posledních letech chybět v žádném oddělení zdravé výživy. Nemusíte však platit nehorázné částky za malé vaničky naplněné hrstmi svěže zelených listů. V létě si totéž potěšení plné vitamínů a dalších cenných látek můžete dopřát i z vlastní zahrádky.

Roketa není rukola

Tady se bohužel obchodníci a odborníci neshodnou. Zatímco v obchodech seženete rukolu téměř výhradně pod označením roketa setá, odborníci namítají, že jde ve skutečnosti o dva samostatné, byť velmi podobné druhy. I když rukola i roketa patří mezi ředkvičky, vzájemně se mírně liší tvarem listů i jedinečnou chutí.

Vypěstujete ji všude – třeba i v bytě

Semínka rukoly (ale i rokety) vyklíčí i na buničité vatě, pokud jim poskytnete dostatečnou vlhkost. První výhonky se objeví už za pár dní a sklízet můžete už za šest týdnů. Jde o oblíbenou rostlinu do dětských skleníčků ale i do minikvětináčků na kuchyňský parapet.

V substrátu se samozřejmě křehkým rostlinkám povede mnohem lépe. V truhlíku jí jednoduše vysejte na povrch zeminy, lehce zatlačte a pravidelně zavlažujte. Na záhonku pak vytvořte řádky, vzdálené od sebe asi 20 cm. Opět jen vysijte a starejte se o dostatečnou zálivku. Nic víc není třeba.

Rukola jako nezničitelný zahrádkářský Rambo

Vše obecně platí, že kam rukolu jednou vysejete, tam po celé léto bez potíží zůstane. Nevadí jí prudké deště, krupobití ani sluneční úpal. A čím víc ji po vzejití budete seřezávat, tím rychleji a hustěji poroste. Je to takový Rambo v zeleném kabátku.

Náš tip: Chcete-li výnosy chutných listů maximalizovat, zeminu před vysetím důkladně okopejte a prohnojte chlévskou mrvou. A pokud máte přece jenom dojem, že jí v sezóně dochází dech, dodejte jí živiny hnojivem učeným na hlávkový salát.

Z první sklizně lístků se můžete těšit už po dvou týdnech, z vlastní zkušenosti však doporučujeme počkat alespoň dvakrát déle, aby rostlinky stihly dostatečně posílit. A chcete-l i se pokusit o přezimování, proveďte poslední sklizeň na začátku září, a poté už tuhle báječnou zeleninku jen pečlivě zalévejte a okopávejte. Před příchodem prvních mrazíků přikryjte chvojím a nechte v klidu. Je-li to možné, mírně během bezmrazých dnů zalévejte. Zvýšíte tak šanci rukoly na úspěšné přezimování.

Díky této péči se budete moci z čerstvých lístků těšit už příští rok v dubnu. Spolu s první jarními výhonky bršlice, ptačince, petrklíčů nebo listů sedmikrásek ta budete mít základ na zdravý a skvěle chutnající salát, který vašemu tělu dodá po zimě všechny potřebné vitamíny. A vyzkoušet můžete i zelené smoothie se špenátem a výhonky ječmene. Skvěle ho doplní třeba sezamová semínka nebo mandle.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Zanechte komentář