Máte-li ještě volné místo na zahrádce, pak je ten správný čas na výsadbu růžičkové kapusty. Má mírné nároky na pěstování, ale zato spoustu vitamínů. A její využití v kuchyni je také velmi různorodé. Posuďte sami.
Výsadba a pěstování
Růžičkovou kapustu je dobré vysazovat do sponu 60 x 60 cm, protože roste velmi bujně. Potřebuje hlubokou půdu bohatou na živiny a dostatečnou zálivku – zejména během července, kdy nasazuje na růžičky. Nesmíte ji sázet na místě, kde rostly jakékoliv košťáloviny minulý rok. Kapusta také potřebuje občasné přihnojování, a to hlavně hnojivy, která mají dostatečný obsah draslíku, dusíku a fosforu.
Sklízení
Růžičky sklízíme v průběhu roku od srpna do zimy. Kapusta vydrží na záhoně až do prvních mrazíků – při menších mrazech i přes zimu. Na zimu je ale také možné přesadit zbylé kapusty do skleníku, a tak vydrží po celou zimu za jakéhokoliv počasí a vy budete mít dostatek vitamínů nepřetržitě.
Co kapusta obsahuje
Kapusta obsahuje zejména vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík a mangan.
Jak kapustu zpracovat v kuchyni
Růžičky kapusty se dají dusit, opékat, glazovat, jsou vhodné do polévek, jako příloha k masitým jídlům, i jako přísada do salátů.
Jeden recept za všechny
Zapečená kapusta se šunkou a sýrem
Asi kilo růžiček kapusty uvaříme v osolené vodě do poloměkka – nesmí se rozvařit. Poté je smícháme s na kostičky nakrájenou šunkou, zasypeme nastrouhaným sýrem (např. ementál) a zalijeme rozšlehaným vajíčkem se solí a pepřem. Zapékáme asi 15 minut na 200 °C. Podáváme jako samostatný pokrm, nebo s vařeným bramborem či čerstvým pečivem.
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz