zensen sibirsky

Sibiřský ženšen neboli čertův kořen pomůže nejen při vyčerpání

Rostlina, která byla objevena v bývalém Sovětském svazu. Pro někoho neznámou, někdo o ní možná slyšel a někteří třeba i znají. Každopádně proč a jak pěstovat sibiřský ženšen?

Sibiřský ženšen byl objeven při testování léčivých látek. Rostlina pochází sice z bývalého Sovětského svazu, ale roste hojně také v Číně a Japonsku. Sibiřský ženšen neboli čertův kořen (Eleutherococcus senticosus) je takřka dvoumetrový keř, jenž se vyznačuje hustě trnitými větvemi a složenými, pětičetnými, dlouhými řapíkatými listy. Drobné květy utváří kulovitá květenství.

Plodem jsou černé bobule o průměru zhruba 8 mm, které obsahují 2 až 7 pecek. Květenství je na přelomu června a července, zatímco plody dozrávají na přelomu srpna a září.

Zásady pro sklizeň

listy zensen sibirsky - Sibiřský ženšen neboli čertův kořen pomůže nejen při vyčerpání

Zdroj foto: cs.wikipedia.org

Ze sibiřského ženšenu se využívá kořen, který se sbírá ze tří a víceletých rostlin a sběr se provádí na podzim. Zatímco listy se mohou sbírat v letním období.

Zde však platí zásadní věc a to, že rostliny určené ke sklizni musí dosáhnout květenství, tj. výše uvedený sběr až u víceletých rostlin. Někdo doporučuje sbírat již u dvouletých a víceletých rostlin, jiní se přiklánějí raději sbírat až ze tří a víceleté rostliny. Jde o to, aby kořenová hmota náležitě narostla.

Jakmile se vyryjí kořeny, tak se očistí od zeminy a následně se propláchnou pod vodou. Poté je lze vložit na dva týdny do lihového nálevu nebo se mohou usušit v sušičce či ve stínu. A jak rostlinu úspěšně sklidit, aniž by došlo k poškození? Pokud zakoupíte více rostlin, tak je zasaďte do řady a při první sklizni proveďte sklizeň zprava a následující rok zase z levé strany řádku. Mezitím se totiž kořenová hmota na druhé straně dostatečně obnoví.

Pěstování v našich podmínkách

Sibiřský ženšen snáší bez problému naše zimní teploty. Pouze pozdní jarní mrazíky mohou někdy poškodit mladé rašící rostliny. Sazeničky je možné zakoupit od pěstitelů, na internetu, ve specializovaných farmách.

Je třeba sázet do humózní půdy. Stanoviště volte polostinné až stinné. Rostlina nesnáší přímé slunce. Potřebuje dostatek vláhy.

Pokud se rozhodnete pro pěstování ze semen, tak je vhodné před výsevem semena namočit alespoň na den do vody.

Význačné účinky rostliny

Především rostlina působí coby výrazný harmonizátor a adaptogen, tj. zvyšuje obranyschopnost organismu před stresem. Také snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu, chrání cévní stěny, zlepšuje prokrvení mozku a srdce. Zejména kořen je natolik účinný, že působí i jako prevence metastáz, ale také pomůže s onemocněním, jako jsou různé virózy, chřipka, revma, revmatoidní artritida.

Možnosti užití

Užívat lze vnitřně i zevně. Jedná se o univerzální léčivo. Mast lze použít na různé ekzémy. Nejznámější a nejvíce využívanou formou je tinktura. Ale také lze použít jako odvar, který se získá pětiminutovým varem jedné polévkové lžíce sušených kořenů na půl litr vody. Doporučuje se užívat 15 až 30 ml odvaru 3x denně a to vždy před jídlem.

Upozornění

Osoby užívající dioxin či jiná sedativa, by neměli používat najednou zmíněné léky a ženšen sibiřský. V této kombinaci to může být nebezpečné, především ohledně negativních účinků na zdraví. Rovněž i těhotné a kojící ženy a lidé mající velmi vysoký tlak, by měli konzumaci ženšenu nejprve konzultovat s lékařem.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Profilový obrázek

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít