Tladiant, pepino, ogurdynia a momordika je další exotická zelenina, která se skutečně vyplatí pěstovat.
Ogurdynia (hybrid okurky a melounu)
Ogurdynia se pěstuje jako meloun, ale ve výsledku je spíše podobná okurkám. Zelenina se pěstuje kvůli vysokému obsahu vitamínů a stopových prvků.
Na podzim se do půdy přidává 25 g superfosfátu, 12 g síranu draselného, 15 g dusičnanu amonného a půl humusu na 1 metr čtvereční. Vyberte si pro ni slunné, chráněné místo. Hlavním plusem ogurdyn je, že bude růst jak ve skleníku, tak v otevřeném prostranství, avšak ve druhém případě bude sklizeň slabší.
Semena se v otevřeném terénu vysévají koncem května, ve skleníku o měsíc dříve. Zalévá se jednou týdně teplou vodou, zavlažujte velmi pečlivě, protože kořeny jsou umístěny přímo na povrchu. Jednou za 2 týdny se ogurdiny krmí 10% roztokem mulleinu.
Příprava ogurdiny závisí na stupni zralosti plodu. Ty plody, které dosáhly velikosti okurek, se mohou konzumovat jako obyčejné okurky, to jest čerstvé, solené, marinované. Zralé zažloutlé ogurdiny se však kouzelně změní na sladké a voňavé ovoce a pak se mohou jíst čerstvé nebo zavařovat do kompotů, džemů, konzerv, vhodná náplň do koláčů.
Momordica (hořká okurka)
Momordica nese mnoho dalších jmen (krokodýlova okurka, bláznivý meloun, indická granátová jablka, atd. Vyroste vám na balkoně stejně jako ve skleníku, v otevřeném terénu nebo ve vysokých nádobách, jde o pěknou dekorativní rostlinu. Momordica je bohatá na vitamíny E a F, používá se ve stravě.
Momordica upřednostňuje slunečné oblasti bohaté na organické půdy. Doporučuje se na podzim zem zahnojit humusem a popelem. V mírném podnebním pásu se momordica pěstuje jako ostatní dýňové rostliny, a sadí se do půdy v polovině května. Stejně jako ostatní popínavé rostliny potřebuje podporu a vazbu.
Momordica vyžaduje hodně vody, zaléváme ji minimálně 2-3 krát týdně, každých 14-16 dní zahnojujeme bylinnou infuzí nebo roztokem mullein. Momordica vadne při nulové teplotě a při 15 ° C zpomaluje růst, zmenšuje se její plod.
Momordicu lze jíst čerstvou i tepelně upravenou. Když je zralá, připomíná vodní meloun, a čím blíže jste k jádru, tím je sladší a vůně jemnější. Ale zelené ovoce je lepší vařit, například jako guláš nebo péct či smažit jako cuketu a dýni. Mimochodem, mladé výhonky a listy jsou také jedlé – mohou být přidány do salátů nebo polévek.
Pepino (melounový keřík)
Pepino lze množit semeny a řízky. Semena jsou zasety koncem ledna ve volné půdní směsi a pokryty sklem. Za týden se objeví výhonky a po vytvoření 3 opravdových listů se pepino může přesadit. Pepino se vysazuje na půdě na začátku nebo uprostřed května, předtím však je nutné půdu zahnojit 5-7 kg kompostu s 2 šálky popela na 1 metr čtvereční. Je nutné nechat vzdálenost mezi semeny 40-50 cm, zaléváme je každé 3 dny, chráníme rostlinky přístřeškem.
Po dvou týdnech až výhonky zesílí, úkryt může být odstraněn. Pepino musí být svázáno, jinak rostliny padnou a nebudou přinášet ovoce. Kromě toho, jako u rajčat, je třeba je tvořit, nejlépe ve 2-3 stoncích, všechny ostatní plody musí být odstraněny a to každý týden. Péče o pepino je stejná jako u rajčat. Škůdci a choroby jsou taktéž stejné jako škůdci z rajčat, takže s nimi musíte bojovat se stejnými metodami.
Zralé pepino se jí čerstvé, nakrájí se na polovinu. Jejich chutná šťavnatá chuť připomíná spojení melounu, hrušky a banánu. Pepino se přidává do ovocných salátů a koktejlů, které se používají k výrobě kandovaného ovoce. Nezralé pepino se peče, připravuje se stejně jako cuketa.
Tladiant (červená okurka)
Tladiant je lidem známý jako červená okurka, současně jak cenná akvizice, tak i nebezpečná plevel. Tato réva roste neuvěřitelnou rychlostí, v sezóně vyhazuje řasy až do délky 5 m. Kromě toho aktivně rostou podzemní hlízy, které mohou být až 2 m od mateřské rostliny a zaplavují celou oblast. Jeho ovoce nemá zvláštní nutriční hodnotu, samotná rostlina je často používána jako dekorace.
Tladiant je absolutně nenáročný. V dubnu můžete zasít semena do oddělených nádob, koncem května je nutné je hojně zalévat na trvalém místě.
Rostou na jakékoliv půdě a jediné, co potřebuje, je vláha. Neopomínejte na podzim odstranit mrtvé řasy. Vzhledem k tomu, že tato rostlina je známý agresor, kolem výsadby, zakopejte listy břidlice nebo železa do hloubky 50-60 cm v zemi. Tato rostlina nemá odrůdy, může se množit jak semeny, tak hlízy – budou zachovány vlastnosti matky.
Tladiant je konzumován jak čerstvý, tak konzervovaný. Dokud jsou plody zelené, vypadají jako okurky a používají se v salátech a roll-ups. Když tladiant zraje a zčervená, jeho chuť je ovocně sladká. Poté se ovoce konzumuje jako obyčejné ovoce nebo se z něho vyrábějí džemy a kompoty.
Mimochodem, tladiant je léčivá rostlina. Hlízy se používají jako choleretická látka a zralé plody k normalizaci krevního tlaku.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz