Podzimní chlad s sebou přináší spoustu virů a bakterií, kvůli kterým trpíme nachlazením a chřipkami. Nejsme ale úplně bezmocní. Zkuste použít bylinné léky na podporu imunity, které vám pomohou s těmito viry účinně bojovat. Bezový sirup podporuje naše tělo, protože odolává virovým patogenům, jako je běžný virus chřipky. Nikdo z nás nemá čas být nemocný, ale čas od času se to stane každému. Nemyslíte si, že by bylo lepší, podporovat své tělo pomocí bylinných léků, abyste těmto nemocem předešli?
Chřipková sezóna
Podle Centra pro kontrolu chorob u nás chřipková sezóna vrcholí kdykoli v období od prosince do března. Spolu s dalšími povinnostmi, jako je práce, škola, domácí práce, je péče o nemocného jen další starostí navíc. Proto je důležité pečovat o své tělo, zejména v době, kdy je náchylnější k patogenům.
Prevence je první krok
- Jezte zdravou stravu – to je naprosto klíčové pro celkové zdraví člověka. Doplňte svou stravu o antioxidanty. Pokuste se snížit potraviny, které způsobují zánětlivost a potlačují imunitní systém, jako je příliš mnoho lepku nebo cukr.
- Dbejte na správnou hygienu – snažte se před každým jídlem (nebo i častěji) mýt si ruce teplou vodou a mýdlem. Studie ukázaly, že mytí rukou snižuje pravděpodobnost infekce dýchacích cest o 20 % a snižuje pravděpodobnost, že dostanete gastrointestinální infekce, a to až o 31 %.
- Začleňte do své stravy bylinky podporující imunitu – sem patří ašvaganda, housenice (cordyceps), eleuterokok, bazalka posvátná, lékořice a spousta dalších. Tyto byliny jsou dostupné v kapslích nebo ve formě čajů.
Bezový sirup na podporu imunity
Mezi prevence, ale také podporu léčby těchto virových onemocnění patří bezesporu bezový sirup. Tento sirup působí jako velmi silný imunitu stimulující bylinný přípravek, který můžete užívat často. Užívat jej můžete pravidelně jako prevenci vůči nachlazením, ale také až v době, kdy začíná chřipková sezóna. Bezový sirup nejenže pomáhá, ale také skvěle chutná dětem i dospělým.
Ingredience:
- 1 šálek sušených bezových plodů,
- 6 šálků vody,
- 10 g zázvor,
- hrst hřebíčků,
- 1,5 šálku medu.
Postup:
- Bez smícháme s vodou a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a necháme lehce probublávat asi 30 minut.
- Poté slijeme, bez dáme stranou a tekutinu opět zahříváme.
- Přidáme do ní čerstvý strouhaný zázvor a hřebíček (nejlépe v pytlíku, abychom ho mohli vyjmout).
- Necháme vařit na mírném plameni asi 60 minut nebo do té doby, než nám zůstanou 2-3 šálky tekutiny. Vyjmeme hřebíček.
- Poté vmícháme med – pozor, tekutina už by neměla být příliš horká, abychom nezničili terapeutické účinky bezu.
- Tekutinu slijeme do lahve, skladujeme v lednici.
Užívání:
Užívejte 2 lžičky každé 3 hodiny, pokud se u vás objeví první známky nemoci.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz