Pučálka: Už se nemůžete dočkat první jarní zeleně nebo chcete do svého jídelníčku dodat trochu cenných vitamínů a minerálů, ukrytých v prospěšných luštěninách? Pak vyzkoušejte naše kulinářské tipy ze sušeného hrachu.
Začneme legendární pučálkou (připravenou nasladko i naslano), budeme pokračovat skvělou hráškovou kaší pro fajnšmekry a navrch přihodíme ještě několik zajímavých a především chutných tipů.
Připravte si pučálku pěkně od píky
Pučálka je vlastně naklíčený a opražený hrách. A i když dnes můžete nejrůznější klíčky zakoupit v obchodech, domácí nakličování je přece jen domácí nakličování. A jak tedy na to? Vezměte si k ruce sušených hrách a pořádně ho proberte.
Při propláchnutí z něj odstraníte všechny suché slupky, pečlivá prohlídka vás pak zbaví půlek a dalších částí, které vyklíčit nemohou. Na místě je však neponechávejte, mohly by začít plesnivět, což by znamenalo znehodnocení celé naklíčené várky. Jakmile se jednou plíseň začne šířit, bývají její vlákna už přítomná v celém prostoru.
Nyní nasypte očištěný hrách do velké zavařovací sklenice a zalijte ho dvojnásobným objemem vody. Nechte stát 24 hodin, hrách si nasaje dostatek tekutiny potřebné pro klíčení a celá procedura se vám poté zaručeně povede. Po uvedené době vodu slijte a hrách znovu propláchněte – pozor, voda nesmí být ledová, pouze studená! Nechte kapat na sítku a vraťte do sklenice. Nyní je vše připraveno k maximálně úspěšnému klíčení.
Abyste hrách uchránili před prachem a dalšími nečistotami a zároveň ve sklenici zajistili příznivé mikroklima, přetáhněte přes její hrdlo potravinářskou fólii a v samém závěru ji asi třikrát propíchněte vidličkou. Hrách bude moci dýchat, ale přitom zůstane v teple.
Takto připravenou sklenici postavte na slunečné okno a ponechte svému osudu. A jak dlouho je třeba čekat? Po třech dnech najdete ve sklenici dostatečně silné klíčky, plné vitamínů, enzymů a dalších cenných látek. Pokud máte pochybnosti, přeměřte je. Správná délka by se měla pohybovat mezi 0,5 až 1 centimetrem.


Jak na vaření pučálky
Hrách znovu propláchněte a nechte okapat – postupujte však opatrně, abyste většinu klíčků nepolámali. Pak hrách opražte na suché pánvi. Tradičně se podává pučálka sypaná cukrem, vám však dost možná lépe zachutná osolená a opepřená. Hodí se jako příloha k jakémukoliv masu, ovšem i jako chutné hlavní jídlo, které stačí doplnit třeba jen vajíčkem a zeleninou.
Hrachová kaše, kterou neodmítne ani ten největší odpůrce luštěnin
Připadají vám čtyři dny, strávené čekáním na naklíčený hrách až příliš dlouhé? Labužnickou kaši z půleného hrachu máte připravenou do hodinky a díky přítomnosti několika druhů zeleniny jde skutečně o gurmánský požitek.
Ingredience:
- 1 hrnek žlutého hrachu
- 1 cibuli
- 1 mrkev
- 1/2 pórku
- 1 lžíci oleje
- 1 lžičku libečku nebo jakékoli jiné bylinky
- jablečný ocet
- sůl a pepř
Zeleninu nakrájejte na drobné kostičky nebo nudličky. Nejdříve osmahněte na oleji cibuli, poté vhoďte mrkev a nakonec přidejte pórek a nasypte předem uvařený hrách. Chvilku společně duste a poté zalijte vodou, která vám zbyla po vaření hrachu. Množství si regulujte podle požadované hustoty. Dochuťte vybranou bylinkou, solí a pepřem a podle chuti můžete přidat i pár kapek jablečného octa.
Labužnická kaše ze žlutého hrachu je skvělou přílohou, ale samostatným jídlem. A pokud vám zbude, stačí ji jednoduše ještě trochu naředit vývarem a připravit z ní lahodnou polévku.
Hráškové koblížky
A na závěr jsme si připravili jeden nevšední luštěninový dezert. Není vůbec těžký a díky přítomnosti másla a medu bude hrách jako základní surovinu tipovat opravdu málokdo.
Vezměte si asi 200 gramů loupaného hrachu a namočte ho asi na dvě hodiny do studené vody. Povařte doměkka (maximálně jednu hodinu) a smíchejte s jedním vejcem, 30 gramy másla a dvěma lžícemi kvalitního medu.
Z těsta tvarujte malé koblížky, ty usmažte na vyšší vrstvě oleje po obou stranách dozlatova a podávejte nejlépe s vrstvou cukru a kopečkem tvarohu nebo zakysané smetany. Chutnají báječně a při jejich konzumaci prakticky vůbec nehřešíte. Vyzkoušejte je!
Zapečený hrách pro masojedy
Chybělo vám v našich receptech maso? Rádi to závěrem napravíme. Připravte si k ruce:
- 4 oblíbené nejlépe lehce pikantní klobásy
- 350 gramů hrachu
- 1 velkou červenou papriku
- 1 velkou žlutou papriku
- 250 gramů datlových nebo cherry rajčátek
- jednu velkou cibuli
- rozmarýn
- 20 ml vody
- sůl a pepř
Hrách namočte přes noc a následující den uvařte doměkka. Sceďte a vložte do pekáče společně s další nakrájenou zeleninou. Opepřete a osolte podle chuti. Klobásy na hřbetě nařízněte do hřebínku a položte na hrachovou směs. Vše zalijte vodou a pečte při 180 °C, dokud klobásy krásně nezezlátnou.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz