Na zahrádce se jich urodí požehnaně, ale vaše nejmenší ratolesti je ani za nic nechtějí? Nenuťte je, nechcete jim přece vypěstovat odpor k zelenině. Místo toho vsaďte na chutnou krémovou polévku, kde se tahle zelenina ztratí jen tak mimochodem.
Nebudeme zastírat, že jde o recept mírně inspirovaný Indií, proto v něm nesmí chybět kurkuma nebo kokosové mléko. Právě to jsou však ingredience, které pomohou zamaskovat ony „exotické“ ingredience a navíc jsou i zdravé.
Celerovo-dýňová polévka s kokosovým mlékem
Ingredience:
- 300 gramů celerové bulvy
- 150-200 gramů dýně
- 300 gramů brambor
- 2 natě řapíkatého celeru
- asi 1 litr vody
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce kokosového (nebo jiného) oleje
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička červené papriky
- 1 lžička kurkumy
- 4 lžíce kokosového mléka (nebo třeba smetany)
- čerstvá petrželka na ozdobení
- sůl
Postup:
Všechny suroviny si předem připravíme. Z dýní je pro začátek nelepší hokkaido, kterou doporučujeme zbavit slupky, i když to půjde hůř – v krémové polévce by překážela, leda byste ji před servírováním ještě propasírovali. Brambory i celer očistěte a nakrájejte na kostičky, stejně tak dýni.
V hlubším hrnci rozpalte máslo a kokosový tuk. Rychle osmahněte dýni a celer, ztlumte plamen a přidejte brambor. Chvíli opékejte. Přisypte koření, osmahněte a zalijte vodou. Mělo by jí být dost, aby všechna zelenina byla ponořená. Později můžete přilévat.
Vařte 15 minut. Mezitím nasekejte řapíkatý celer a přidejte ho do polévky. Když ji promícháte, všimnete si, že kurkuma zcela obarvila celer a ten je tak k nerozeznání od brambor. A podařilo se jí potlačit i jeho specifickou chuť. Vařte dalších 10 minut. Pak vše rozmixujte ponorným mixérem, ochuťte kokosovým mlékem nebo smetanou a podávejte ozdobené nasekanou čerstvou petrželkou.
Vsadíme se, že žádný z hladových strávníků váš malý trik zaručeně nepozná. Vyzkoušíte to?
TIP:
Vše pro dámácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz