Rukola se těší čím dál větší popularitě. A co více? Vypěstovat si ji můžete i klidně doma v bytě. K tomu pěstování není náročné a zvládne ho i úplný začátečník. Tato zelenina se konzumuje hlavně v čerstvém stavu. Skýtá mnohostranné využití v kuchyni. Vašemu tělu dodá velmi prospěšné látky. Pokud jste rukolu ještě neochutnali, tak chuťově ji lze přirovnat jako něco mezi ředkvičkami či křenem.
Aromatická listová zelenina
Roketa setá, neboli rukola je bohatě větvená a olistěná středně vysoká rostlina se světle žlutými květy, která roste v trsech. Patří do stejné rodiny jako například brokolice nebo růžičková kapusta. Pochází ze Středomoří. Je tak nepostradatelnou ingrediencí středomořské kuchyně. Poslední roky se velmi intenzivně prosazuje i u nás.
Vzhledem lístky rukoly jsou podobné listům pampelišky. Mají výraznější vůni a mírně štiplavou pikantní chuť. Zelenina obsahuje vlákninu, kyselinu listovou, lutein, betakaroten, vitamíny C, E, K, minerální látky, jako je vápník, železo, mangan, hořčík, zinek. Působí močopudně, zlepšuje zažívání, podporuje chuť k jídlu, posiluje imunitní systém, čistí krev, pomáhá při detoxikaci jater. Je vhodná coby prevence osteoporózy. Ve Středomoří je považována za velmi účinné afrodiziakum. Pro přímou konzumaci jsou nejvhodnější mladé rostlinky vysoké okolo 7 až 15 cm.

Rukola v kuchyni
Nejvhodnější je konzumace čerstvých listů. Můžete je použít do salátů, pomazánky, přidat na konec do polévky, omáčky, použít jako přílohu k masu, rizotu, těstovinám, bramborám. Rukola dodá zajímavou chuť i ovocnému salátu. Může se použít i na pizzu. Další možností je zkusit zmrazit listy v miskách na led.
Zdroje: www.abecedazahrady.cz, www.living.prma.cz, www.cestakbydleni.cz
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz