sipky

Šípky, léčivé plody podzimu: Vyrobte si marmeládu, sirup či likér

Léčivé plody lze sbírat i na podzim, mezi ně patří například šípky. Šípkový keř roste divoce v přírodě, kromě záplavy růžových květů, nabízí i sytě červené, lesklé plody. Obsahují velké množství zdraví prospěšných látek.

Divoce rostoucí keř růže šípkové (Rosa canina) je rozšířen téměř po celé Evropě. Najít ho můžeme na slunných stráních, podél cest nebo na okrajích lesů. Má vzpřímené nebo převislé, trnité větve. Kvete v dubnu a květnu, jemnými, růžovými či bílými kvítky, které mají velikost přibližně 5 cm. Dorůstá výšky 1 – 3 m a jeho výhony se mohou šplhat po sousedních stromech. Plody – šípky dozrávají na konci srpna a v podzimním období. Jsou mrazuvzdorné.

Jaké má léčivé účinky

  • záněty ledvin a močových cest
  • pomáhá při kolikovitých bolestech břicha a průjmech
  • využívá se při nachlazení, kašli a horečce
  • dříve se šípky využívaly k prevenci a léčbě kurdějí
  • zpevňuje cévy, napomáhá při křečových žílách
  • stimuluje libido a potenci
  • bojuje proti paradontóze a krvácení dásní
  • napomáhá při krvácení a chudokrevnosti
  • využívá se při léčbě bolesti krku a zánětu krku

Šípky jsou plné vitamínu C, B, A, K, P, lykopenu, minerálních látek, tříslovin, dále obsahuje například kyselinu jablečnou a citronovou, pektin, flavonoidy.

Šípky se sbírají v plné zralosti, v období září – říjen, než projdou mrazem, nesmí být však přezrálé. Šípky sušíme v sušičce nebo na plechu ve větrané místnosti. V troubě sušíme při 55 0C. Skladujeme je na suchém a tmavém místě v nádobě. Šípky sbíráme co nejdál od silnice, nejlépe za suchého a slunečného počasí.

Šípková marmeláda

  • 1 kg zralých šípků
  • 0,5 l vody
  • vanilkový lusk
  • citron
  • Pektogel nebo jiné zahušťovadlo

Suché a pevné plody promneme v čisté látce a zbavíme je tak stopek a okvětí. Šípky omyjeme, rozkrojíme napůl a obereme nečistoty, chloupky, drobné pecičky a opereme. Dáme do hrnce s vodou a vaříme přibližně 30 minut na mírném ohni. Rozvařené šípky prolisujeme i s vodu přes síto. Vanilkový lusk rozřízneme a dřeň přidáme k protlaku. Do směsi přidáme citronovou šťávu. Zvážíme směs a přidáme k ní adekvátní množství želírovacího cukru a přidáme do směsi. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 4 minuty. Seškrábneme pěnu a horkou marmeládou plníme sklenice po okraj. Otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

sipek - Šípky, léčivé plody podzimu: Vyrobte si marmeládu, sirup či likérŠípkový sirup

  • 1 kg zralých šípků
  • 2 l vody
  • 1,5 kg cukru krupice
  • 1 lžíce medu
  • šťáva z 1 citronu

Šípky zbavíme stopek a nahrubo je rozdrtíme v mixéru, nemusí být úplně do hladka. Směs zalijeme 2 l vody a do rána necháme vyluhovat.

Druhý den směs i s vodou dáme na plotnu a necháme prohřát. Voda by měla být teplá, ale nesmí se vařit.

Teplou tekutinu přecedíme skrz jemné síto, což je trochu namáhavé. Postupujeme pečlivě, aby se nám do sirupu nedostalo nic z nečistot.

Takto přeceděnou tekutinu dáme na sporák, přidáme cukr, necháme rozpustit, následně přidáme citronovou šťávu a med.

Sirup necháme zchladnout a přelijeme do sklenic. Uskladníme v ledničce.

Šípkový likér

  • 600 g suchých a očištěných šípků
  • 600 g třtinového cukru (může být i méně)
  • 1 l pálenky

Přinesené šípky promneme v suché a čisté látce, tím odstraníme „límečky“. Čisté šípky nalijeme do velké láhve, přisypeme cukr a zalijeme pálenkou. Promícháme a necháme na tmavém místě macerovat 21 dnů. Občas se směsí zlehka zatřepeme či zahýbeme, pokud chceme promíchat přímo, pozor na čistotu nástroje.

Po uplynutí doby macerát přecedíme přes síto a ještě vymačkáme přes jemné plátno, abychom se zbavili opravdu všech nečistot. Nalijeme do lahví.

Do likéru můžeme přidat například trochu skořice, hřebíčku nebo pár kapek citronové šťávy pro chuť. Macerované šípky nevyhazujte, můžou se přidat například do pečeného čaje.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Profilový obrázek

Jsem maminkou dvou malých dětí, které také vyplňují téměř všechen můj volný čas. Můj hlavní obor je zdravotnictví, ve kterém jsem také vystudovala vysokou školu. Od toho se také odvíjí mé zájmy - zdravý životní styl, strava, pohyb a zajímám se o novinky z oblasti medicíny. Ráda kolem sebe tvořím pěkné prostředí, třeba květinami a rostlinami. Relaxem je pro mě četba knih a sport.

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít