Léčivé plody lze sbírat i na podzim, mezi ně patří například šípky. Šípkový keř roste divoce v přírodě, kromě záplavy růžových květů, nabízí i sytě červené, lesklé plody. Obsahují velké množství zdraví prospěšných látek.
Divoce rostoucí keř růže šípkové (Rosa canina) je rozšířen téměř po celé Evropě. Najít ho můžeme na slunných stráních, podél cest nebo na okrajích lesů. Má vzpřímené nebo převislé, trnité větve. Kvete v dubnu a květnu, jemnými, růžovými či bílými kvítky, které mají velikost přibližně 5 cm. Dorůstá výšky 1 – 3 m a jeho výhony se mohou šplhat po sousedních stromech. Plody – šípky dozrávají na konci srpna a v podzimním období. Jsou mrazuvzdorné.
Jaké má léčivé účinky
záněty ledvin a močových cest
pomáhá při kolikovitých bolestech břicha a průjmech
využívá se při nachlazení, kašli a horečce
dříve se šípky využívaly k prevenci a léčbě kurdějí
zpevňuje cévy, napomáhá při křečových žílách
stimuluje libido a potenci
bojuje proti paradontóze a krvácení dásní
napomáhá při krvácení a chudokrevnosti
využívá se při léčbě bolesti krku a zánětu krku
Šípky jsou plné vitamínu C, B, A, K, P, lykopenu, minerálních látek, tříslovin, dále obsahuje například kyselinu jablečnou a citronovou, pektin, flavonoidy.
Šípky se sbírají v plné zralosti, v období září – říjen, než projdou mrazem, nesmí být však přezrálé. Šípky sušíme v sušičce nebo na plechu ve větrané místnosti. V troubě sušíme při 55 0C. Skladujeme je na suchém a tmavém místě v nádobě. Šípky sbíráme co nejdál od silnice, nejlépe za suchého a slunečného počasí.
Šípková marmeláda
1 kg zralých šípků
0,5 l vody
vanilkový lusk
citron
Pektogel nebo jiné zahušťovadlo
Suché a pevné plody promneme v čisté látce a zbavíme je tak stopek a okvětí. Šípky omyjeme, rozkrojíme napůl a obereme nečistoty, chloupky, drobné pecičky a opereme. Dáme do hrnce s vodou a vaříme přibližně 30 minut na mírném ohni. Rozvařené šípky prolisujeme i s vodu přes síto. Vanilkový lusk rozřízneme a dřeň přidáme k protlaku. Do směsi přidáme citronovou šťávu. Zvážíme směs a přidáme k ní adekvátní množství želírovacího cukru a přidáme do směsi. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 4 minuty. Seškrábneme pěnu a horkou marmeládou plníme sklenice po okraj. Otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Šípkový sirup
1 kg zralých šípků
2 l vody
1,5 kg cukru krupice
1 lžíce medu
šťáva z 1 citronu
Šípky zbavíme stopek a nahrubo je rozdrtíme v mixéru, nemusí být úplně do hladka. Směs zalijeme 2 l vody a do rána necháme vyluhovat.
Druhý den směs i s vodou dáme na plotnu a necháme prohřát. Voda by měla být teplá, ale nesmí se vařit.
Teplou tekutinu přecedíme skrz jemné síto, což je trochu namáhavé. Postupujeme pečlivě, aby se nám do sirupu nedostalo nic z nečistot.
Takto přeceděnou tekutinu dáme na sporák, přidáme cukr, necháme rozpustit, následně přidáme citronovou šťávu a med.
Sirup necháme zchladnout a přelijeme do sklenic. Uskladníme v ledničce.
Šípkový likér
600 g suchých a očištěných šípků
600 g třtinového cukru (může být i méně)
1 l pálenky
Přinesené šípky promneme v suché a čisté látce, tím odstraníme „límečky“. Čisté šípky nalijeme do velké láhve, přisypeme cukr a zalijeme pálenkou. Promícháme a necháme na tmavém místě macerovat 21 dnů. Občas se směsí zlehka zatřepeme či zahýbeme, pokud chceme promíchat přímo, pozor na čistotu nástroje.
Po uplynutí doby macerát přecedíme přes síto a ještě vymačkáme přes jemné plátno, abychom se zbavili opravdu všech nečistot. Nalijeme do lahví.
Do likéru můžeme přidat například trochu skořice, hřebíčku nebo pár kapek citronové šťávy pro chuť. Macerované šípky nevyhazujte, můžou se přidat například do pečeného čaje.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz