Zdobení pokrmů květy: Květy pro většinu lidí představují dekoraci na zahrádkách nebo v našem obydlí. Mají ale také ještě jedno netradiční využití. Dají se servírovat na našem talíři. Například do salátů nebo jimi ozdobit dezerty. Jídlu propůjčí nádech exklusivity.
Zdobení pokrmů květy není žádnou novinkou, využívali je už staří Indové nebo Číňani. Jedlé květy představují netradiční dekoraci a jsou využívány zejména na slavnostní tabule. Přidávají se například do salátů nebo jimi lze ozdobit různé dezerty a pokrmy. Nechte se inspirovat i vy.
Jakými pravidly se řídit?
- Květy vybíráme takové, které byly pěstovány bez použití různých herbicidů a pesticidů. Nejsou vhodné ani z květinářství a zahradních center, mohou být ošetřeny chemickými postřiky a hnojivy.
- Nekonzumujte květiny, které neznáte.
- Pokud vyrazíte na sběr do přírody, vyhněte se místům podél cest a silnic. Ideální jsou louky a lesy. Pokud máte v okolí biofarmu nebo ekologické pěstitele, i tam najdete květiny vhodné ke konzumaci.
- Jedlé květy si můžete vypěstovat i doma v truhlíku nebo na zahrádce.
- Ne všechny druhy kvítků jsou jedlé, nejezte takové, které neznáte.
- Nesbírejte květy, které jsou napadené škůdci a chorobami. Kvítky by měly být rozvité a lístky svěže zelené barvy, bez vyblednutí či oschnutí.
- Nejprve proveďte malou ochutnávku kvůli případné alergii.
- Nejlepší čas pro sběr jsou dopolední hodiny.
- Květy se dají uchovat čerstvé ve vlhkém ubrousku a uzavřené nádobě, v lednici.
- Velice efektní jsou zamražené kvítky v kostkách ledu přidávané do nápojů.
Z čeho vybírat?
- sedmikráska – na chlebíčky a dezerty, vhodná i do polévek (těsně před podáváním přidat)
- levandule – má charakteristickou chuť i vůni, hodí se jak do sladkých, tak i do slaných jídel, využívá se do nápojů
- pampelišky – do polévek, salátů, studených mís
- růže – jako ozdoba vypadá velmi efektně například na dortu nebo ve sklence sektu, do ovocných šťáv, sorbetů a džemů
- fialky – na chlebíčky, dezerty, do salátů a k masům
- macešky – pro její výraznou barvu se hodí především jako efektní dekorace
- chrpa – vhodná do dezertů, polévek, salátů, k masu a zelenině
- měsíček – do koláčů, rýže, bylinkového másla, letních salátů a jogurtů
- květy citrusových plodů a jabloně – zkrášlí především dezerty
- šeřík – krásně voní, ale je křehký, hodí se spíše na ozdobu
- bezové květy – mají velmi příjemnou chuť i vůni, využívá se do nápojů, ale například smažené v těstíčku
- chryzantéma jedlá – do salátů, nápojů, zpracovat na způsob špenátu či do asijských jídel, k masu a rýži
- begónie – mají citrusovou chuť, přidávají se do salátů nebo slouží jako dekorace
- aksamitník – můžete přidat například do salátu
- lichořeřišnice – vhodná do salátů, bramborových pokrmů, k sýrům
- brutnák – do salátů a špenátů, na dezerty a chlebíčky
- netýkavka – chuťově se podobá ředkvi, hodí se především do salátů
- květ pažitky – do pomazánek a salátů
- ibišek – má mírně kyselou chuť, lze z něj vytvořit například sirup
- zimolez – má medovou příchuť, hodí se do letních salátů
- květy cuket – jsou krásně barevné, ale po utrhnutí velmi rychle osychají, trhat těsně před využitím
Květy, které raději nechte pouze na okrasu
- mák setý
- rododendron
- narcis
- oleandr
- lobelka
- azalka
- verbena
- hrachor
- šalvěj
- některé orientální rostliny
- kvetoucí tabák
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz