Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Begónie

Květy na talíři. Rozveselte svoje jídlo

Helena Kratochvílová od Helena Kratochvílová
13.12.2020
v Begónie, Rady a návody, Verbena - Sporýš
Doba čtení: 4 minut čtení
A A
0
dortiky

Zdroj foto: pixabay

Zdobení pokrmů květy: Květy pro většinu lidí představují dekoraci na zahrádkách nebo v našem obydlí. Mají ale také ještě jedno netradiční využití. Dají se servírovat na našem talíři. Například do salátů nebo jimi ozdobit dezerty. Jídlu propůjčí nádech exklusivity.

 Zdobení pokrmů květy není žádnou novinkou, využívali je už staří Indové nebo Číňani. Jedlé květy představují netradiční dekoraci a jsou využívány zejména na slavnostní tabule. Přidávají se například do salátů nebo jimi lze ozdobit různé dezerty a pokrmy. Nechte se inspirovat i vy.

Jakými pravidly se řídit?

  • Květy vybíráme takové, které byly pěstovány bez použití různých herbicidů a pesticidů. Nejsou vhodné ani z květinářství a zahradních center, mohou být ošetřeny chemickými postřiky a hnojivy.
  • Nekonzumujte květiny, které neznáte.
  • Pokud vyrazíte na sběr do přírody, vyhněte se místům podél cest a silnic. Ideální jsou louky a lesy. Pokud máte v okolí biofarmu nebo ekologické pěstitele, i tam najdete květiny vhodné ke konzumaci.
  • Jedlé květy si můžete vypěstovat i doma v truhlíku nebo na zahrádce.
  • Ne všechny druhy kvítků jsou jedlé, nejezte takové, které neznáte.
  • Nesbírejte květy, které jsou napadené škůdci a chorobami. Kvítky by měly být rozvité a lístky svěže zelené barvy, bez vyblednutí či oschnutí.
  • Nejprve proveďte malou ochutnávku kvůli případné alergii.
  • Nejlepší čas pro sběr jsou dopolední hodiny.
  • Květy se dají uchovat čerstvé ve vlhkém ubrousku a uzavřené nádobě, v lednici.
  • Velice efektní jsou zamražené kvítky v kostkách ledu přidávané do nápojů.
kvety
Zdroj foto: pixabay

Z čeho vybírat?

  • sedmikráska – na chlebíčky a dezerty, vhodná i do polévek (těsně před podáváním přidat)
  • levandule – má charakteristickou chuť i vůni, hodí se jak do sladkých, tak i do slaných jídel, využívá se do nápojů
  • pampelišky – do polévek, salátů, studených mís
  • růže – jako ozdoba vypadá velmi efektně například na dortu nebo ve sklence sektu, do ovocných šťáv, sorbetů a džemů
  • fialky – na chlebíčky, dezerty, do salátů a k masům
  • macešky – pro její výraznou barvu se hodí především jako efektní dekorace
  • chrpa – vhodná do dezertů, polévek, salátů, k masu a zelenině
  • měsíček – do koláčů, rýže, bylinkového másla, letních salátů a jogurtů
  • květy citrusových plodů a jabloně – zkrášlí především dezerty
  • šeřík – krásně voní, ale je křehký, hodí se spíše na ozdobu
  • bezové květy – mají velmi příjemnou chuť i vůni, využívá se do nápojů, ale například smažené v těstíčku
  • chryzantéma jedlá – do salátů, nápojů, zpracovat na způsob špenátu či do asijských jídel, k masu a rýži
  • begónie – mají citrusovou chuť, přidávají se do salátů nebo slouží jako dekorace
  • aksamitník – můžete přidat například do salátu
  • lichořeřišnice – vhodná do salátů, bramborových pokrmů, k sýrům
  • brutnák – do salátů a špenátů, na dezerty a chlebíčky
  • netýkavka – chuťově se podobá ředkvi, hodí se především do salátů
  • květ pažitky – do pomazánek a salátů
  • ibišek – má mírně kyselou chuť, lze z něj vytvořit například sirup
  • zimolez – má medovou příchuť, hodí se do letních salátů
  • květy cuket – jsou krásně barevné, ale po utrhnutí velmi rychle osychají, trhat těsně před využitím
dort
Zdroj foto: pixabay

Květy, které raději nechte pouze na okrasu

  • mák setý
  • rododendron
  • narcis
  • oleandr
  • lobelka
  • azalka
  • verbena
  • hrachor
  • šalvěj
  • některé orientální rostliny
  • kvetoucí tabák

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: jedlé květykvěty na pokrmuzdobení květinami
SdíletTweetPin2
Helena Kratochvílová

Helena Kratochvílová

Jsem maminkou dvou malých dětí, které také vyplňují téměř všechen můj volný čas. Můj hlavní obor je zdravotnictví, ve kterém jsem také vystudovala vysokou školu. Od toho se také odvíjí mé zájmy - zdravý životní styl, strava, pohyb a zajímám se o novinky z oblasti medicíny. Ráda kolem sebe tvořím pěkné prostředí, třeba květinami a rostlinami. Relaxem je pro mě četba knih a sport.

Podobné články

deštová voda

Jak si založit zahradu pro úsporu vody

od Jitka Chvapilova
1.5.2025
0

Pro úsporu vody: Vzhledem k měnícím se klimatickým podmínkám, častějším suchům a nedostatku srážek se stále více lidí začíná zajímat...

organická půda

Jak pečovat o zahradu v období sucha

od Jitka Chvapilova
27.4.2025
0

Suché a horké počasí, které se v posledních letech stává stále častější součástí léta, představuje pro zahrádkáře značnou výzvu. Nedostatek...

Další příspěvek
cukety

Jaké jsou nejčastější chyby při pěstování cuket

zavlazovat

Automatické zavlažovací systémy poznají sucho i déšť

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

9 − four =

Mohlo by vás zajímat

kandovane ovoce

Sušení a kandování ovoce – tradiční metody konzervace

16.4.2025
trapatka

Třapatka srstnatá – žlutá ozdoba do zahrady

14.3.2021

Mšice

25.10.2017

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena