Meloun je jedním z nejoblíbenějších plodů léta. Ačkoli je šťavnatý a sladký, nejedná se o ovoce, ale zeleninu. 92 % této zeleniny tvoří voda. I tak je ale meloun bohatý také na jiné živiny – a to více, než ostatní zelenina nebo ovoce. Meloun má nejvyšší koncentraci lykopenu (s výjimkou rajčat). Lykopen je antioxidant, který je známý tím, že snižuje zánětlivost a zlepšuje funkce srdce.
Meloun je také dobrým zdrojem vitamínu C a vitamínu A. Tyto dva antioxidanty odstraňují nebezpečné volné radikály z těla a pomáhají tak předcházet onemocnění. Meloun také obsahuje aminokyselinu, citrulin. Ukázalo se, že tato aminokyselina uvolňuje krevní cévy, takže krev proudí volněji. Zvýšená konzumace citrulinu může zlepšit krevní tlak a erektilní dysfunkci.
Při nákupu melounu
Sehnat bio melouny je poměrně složité. Je to z toho důvodu, že vodní melouny patří mezi potraviny, u kterých se nevyplatí hledat bio kvalitu, protože obecně jsou nejméně kontaminovány pesticidy. Správně zralý meloun najdete tak, že by měl obsahovat nažloutlou oblast (místo, kde meloun spočíval na zemi, když dozrával). Je-li tato oblast nazelenalá nebo dokonce bílá, meloun není zralý. Povrch melounu by neměl být lesklý, spíše matný.
Konzumace melounu: nejlepší recepty
Bez melounu by léto nebylo létem. Asi nejlepším způsobem je jíst meloun jen tak, vychlazený a nakrájený na měsíčky, nebo jak jste zvyklí. Pokud ale chcete zkusit nové recepty z melounu, čtěte dál. Přinášíme vám meloun v různých receptech. Věděli jste, že meloun je mnohostranný doplněk salsy, salátů a nápojů? Osvěžte se melounem mnoha různými způsoby.
Melounový alkoholický nápoj
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 3 šálky jahod,
- 2 šálky ledu
- 1 šálek melounových kostek,
- 75 ml vodky,
- 75 ml ananasového džusu,
- 30 ml kokosového mléka.
Postup:
- Jahody rozmixujeme dohladka. Toto jahodové pyré rozdělíme do čtyř vysokých sklenic.
- Nyní rozmixujeme led. Přidáme k němu meloun, vodku, ananasový džus i kokosové mléko. Rozmixujeme dohladka. Nalijeme na jahodové pyré.
- Podáváme.
Melounový nealkoholický nápoj
Ingredience:
- 240 ml citronového jogurtu,
- 2 šálky kostek melounu (bez pecek),
- 1 střední banán, oloupaný a nakrájený na plátky,
- 470 g jahod.
Postup:
- Všechny ingredience rozmixujeme dohladka a ihned podáváme.
- Tuto směs můžeme nechat zmrazit ve formě na nanuky.
Melounový salát – slaný, sladký a kořeněný
Na 10 až 12 porcí budeme potřebovat:
- 37 ml čerstvé limetkové šťávy,
- 1 lžíce cukru,
- 2 lžíce čerstvé pomerančové šťávy,
- 1 ks jalapeño papričky,
- ½ lžičky soli,
- ¼ lžičky pepře,
- 1 ks malé červené cibule, na kostičky,
- 4 lžíce koriandru čerstvého, nasekaného,
- 2 lžíce máty,
- 1 ks malý vodní meloun, bez pecek,
- 1 ks meloun cantaloupe,
- 2 ks okurka,
- 2 ks mango.
Postup:
- Smícháme limetkovou šťávu s cukrem. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Pak vmícháme i pomerančovou šťávu, nasekanou papričku jalapeño, sůl a pepř.
- Červenou cibuli, koriandr a mátu dáme do velké mísy. Přidáme i na kostičky nakrájené melouny (asi 1,5 cm velké kostky) a promícháme.
- Okurky oloupeme a nakrájíme na kostičky, stejně tak manga. Vše přidáme k cibuli a pořádně promícháme.
- Směs zalijeme limetkovou směsí. Necháme vychladit a podáváme se solí a pepřem.
Limetkové kuře s melounovou salsou
Na 6 porcí budeme potřebovat:
- 2 šálky vodního melounu, na kostičky, bez pecek,
- ½ šálku okurky, nakrájené na kostičky,
- ½ šálku oranžové nebo žluté papriky, nakrájené na kostičky,
- ½ ks kukuřičného klasu,
- 2 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného,
- 1 ks jalapeño paprička, nasekaná najemno,
- 1 lžíce nasekané červené cibule,
- 1 lžička strouhané limetkové kůry,
- 37 ml limetkové šťávy,
- 1 lžička třtinového cukru,
- ¼ lžičky soli,
- ¼ lžičky drcené sušené chilli papričky,
- 6 ks kuřecích prsou,
- 1 lžička citronového pepře,
- 1 lžíce slunečnicového oleje.
Postup:
- Nejprve si připravíme salsu: smícháme meloun, okurku, žlutou nebo oranžovou papriku, zrníčka z kukuřice, koriandr, jalapeño papričku a cibuli. Vše promícháme.
- V malé misce smícháme půl lžičky limetkové kůry, 2 lžíce limetkové šťávy, třtinový cukr, sůl, drcenou chilli papričku. Pořádně promícháme, aby se cukr rozpustil, a nalijeme to na melounovou směs. Promícháme, přikryjeme a chladíme aspoň 1 hodinu.
- Kuřecí prsa okořením citronovým pepřem.
- V malé misce smícháme zbylou limetkovou kůru a zbylou limetkovou šťávu s olejem.
- Kuřecí prsa grilujeme a čas od času potíráme připravenou limetkovou marinádou.
- Podáváme je se salsou.
TIP:
Vše pro dámácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz