Růžičková kapusta patří mezi pochoutku, která v obchodě nepatří mezi nejlevnější zeleninu. Zkuste si vypěstovat vlastní úrodu, kterou můžete sklízet prakticky celou sezónu. Není to nic složitého.
Růžičková kapusta se řadí mezi otužilé druhy zeleniny. Má vysoký obsah vitamínů A, C, E, K a řady minerálních látek (draslík, vápník, železo). Díky obsahu vlákniny a bílkovin je vhodná při redukční dietě, protože navozuje pocit sytosti.
Růžičková kapusta byla vyšlechtěna, stejně jako ostatní košťáloviny, z brukve zelené, která roste planě.
Půda jí vyhovuje úrodná a mírně zásaditá. V zimě, před výsadbou, zryjeme pečlivě záhon, aby půda mohla podle potřeby slehnout. Půdu však můžeme nachystat i v jarním období. Hnojení není nutné, pokud už jsme půdu prohnojili při pěstování předchozí plodiny. Jinak postačí kompost a následné povápnění.
Výsev rané odrůdy
Výsev provádíme od počátku do poloviny jara na záhon, který je chráněný před větrem. Vyséváme do rýhy hluboké 1 cm, jakmile semenáčky dosáhnou výšky 2 cm, rozsadíme je 5 cm daleko od sebe. Jen tak narostou do požadované velikosti. Rané odrůdy se sklízí od počátku podzimu, i v průběhu zimy.
Výsev pozdních odrůd
Vyséváme stejným způsobem od poloviny jara, na sklizeň se můžeme těšit v zimě a na jaře.
Rané i pozdní odrůdy je třeba přesadit, jakmile jsou staré asi 6 týdnů a dosahují výšky 10 – 15 cm. Takto rostlé sazeničky přesazujeme již na stálé stanoviště a přihnojíme univerzálním hnojivem. Pro sadbu vybereme jen zdravé a silné sazenice bez poškození. Zasazujeme je do sponu 45 cm – 60 cm.
Sklizeň
Kapustičky se sklízí, dokud jsou malé. Nejlahodnější jsou s příchodem prvních mrazíků. Vyšlechtěné odrůdy jsou sladké už od samého počátku. Sklízí se odspoda.
Česneková růžičková kapusta se slaninou a bylinkami
350 g růžičkové kapusty
pepř mletý
3 stroužky česneku
150 g anglické slaniny
olej
rozmarýn, tymián, petrželka – dle chuti
kapustičky očistíme a omyjeme, dáme do osolené vroucí vody. Povaříme 2 – 3 minuty. Scedíme, prudce zchladíme v ledové vodě a necháme odkapat. Na pánev s olejem dáme odkapané kapustičky, nasekaný česnek, nakrájenou anglickou slaninu, nasekané bylinky, osolíme a opepříme. Pečeme dozlatova.
Můžeme podávat jen tak samotné, s bramborami nebo jako přílohu k masu.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz