Proč jíst bulgur? Je totiž superzdravý! Obsahuje mnoho důležitých živin – kupříkladu vitamín A a vitamin B6, dále minerální látky, zejména železo, hořčík a fosfor. Je velmi dobrým zdrojem vlákniny, obsahuje množství bílkovin, má nízký glykemický index a také minimum tuků. Chcete, aby si tuto zdravou pochoutku zamilovaly i děti? Přináším vám 3 zdravé recepty , kterým vaše ratolesti neodolají!
Cukety nadívané bulgurem
Ingredience: 200 g bulguru, 3 lžíce olivového oleje, 4 malé cuketky, 1 střední cibule, 1 mrkev, 1 červená paprika, 2 rajčata, 1 vejce, 80 g ovčího sýra, česnek dle chuti, sůl, mletý černý pepř, oregano, bazalka, citronová šťáva
Postup:
1. Bulgur krátce povaříme ve vroucí osolené vodě a po odstavení do něj vmícháme lžíci olivového oleje.
2. Připravíme si cuketu na naplnění. Omytou cuketu podélně rozřízneme a vydlabeme z ní dužinu. Dužinu si dáme stranou, ještě ji využijeme. Cuketu opečeme na pánvi na straně řezu.
3. Nyní si připravíme zeleninovou směs na nádivku. Cibuli pokrájíme na jemno a na oleji ji orestujeme. Zbytek zeleniny (mrkev, paprika, rajčata, česnek, cuketová dužina) pokrájíme na kostičky a přidáme na pánev k cibuli. Zeleninu ochutíme solí, pepřem, bazalkou a oreganem, promícháme a krátce podusíme. Do této směsi následně vmícháme uvařený bulgur, rozšlehané vejce a nastrouhaný sýr.
4. Přišel čas plnění. Cuketky naplníme směsí a vložíme do trouby. Zapékáme přibližně 20 minut při 200 °C.
5. Hotové cukety ještě na závěr pokapeme citronovou šťávou. A s čím je podávat? Nadívané cukety výborně chutnají s dipem. Fantazii se meze nekladou – můžete vyzkoušet jogurtový, tvarohový či nějaký pikantní. Všechny možnosti se k cuketě dokonale hodí.
Rizoto s bulguru s houbami


Ingredience: 200 g bulguru, 500 ml zeleninového vývaru, hrst sušených hub, 50 g hrášku, 50 g fazol sůl, černý mletý pepř, 1 polévková lžíce přepuštěného másla, 1 vejce
Postup:
1. Zeleninový vývar nalijeme do hrnce a v něm uvaříme bulgur pro jeho lepší a výraznější chuť. Na střední teplotě ho vaříme asi 15 minut do změknutí.
2. Nyní si připravíme houby. Sušené houby je potřeba namočit do vody, zhruba na 10 minut.
3. Hrášek, fazolky i houby lehce orestujeme na pánvi pro mírné změknutí a prohřátí.
4. Nakonec je přimícháme k uvařenému bulguru, dochutíme solí a pepřem. Bulgurové rizoto se dokonale zjemní, když ho přelijeme přepuštěným máslem.
5. Rizoto podáváme s volským okem.
Bulgurové karbanátky
Ingredience: 100 g bulguru, 250 ml zeleninového vývaru, 1 vejce, 1 cibule, 3 lžíce celozrnné mouky, česnek, pažitka
Postup:
1. Bulgur vložíme do mísy a zalijeme zeleninovým vývarem. Necháme ho tak asi půl hodiny, dokud nenabobtná.
2. Cibulku pokrájíme na jemno, česnek prolisujeme a pažitku nasekáme. Vše přidáme do nabobtnaného bulguru.
3. Vzniklou směs zahustíme moukou a dochutíme pomocí soli a pepře. Nakonec z ní vypracujeme karbanátky nebo kuličky.
4. Karbanátky usmažíme dozlatova a podáváme s dipem dle vlastní chuti. Doporučuji připravit si dip z kvalitního bílého jogurtu, bylinek a česneku.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz