Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Bulgur

Zdravé recepty z bulguru. Obsahuje mnoho důležitých živin

Tereza Červená od Tereza Červená
6.7.2022
v Bulgur, Recepty
Doba čtení: 3 minut čtení
A A
0
bulgur

Zdroj foto: envato

Proč jíst bulgur? Je totiž superzdravý! Obsahuje mnoho důležitých živin – kupříkladu vitamín A a vitamin B6, dále minerální látky, zejména železo, hořčík a fosfor. Je velmi dobrým zdrojem vlákniny, obsahuje množství bílkovin, má nízký glykemický index a také minimum tuků. Chcete, aby si tuto zdravou pochoutku zamilovaly i děti? Přináším vám 3 zdravé recepty , kterým vaše ratolesti neodolají!

Cukety nadívané bulgurem

Ingredience: 200 g bulguru, 3 lžíce olivového oleje, 4 malé cuketky, 1 střední cibule, 1 mrkev, 1 červená paprika, 2 rajčata, 1 vejce, 80 g ovčího sýra, česnek dle chuti, sůl, mletý černý pepř, oregano, bazalka, citronová šťáva

Postup:

1. Bulgur krátce povaříme ve vroucí osolené vodě a po odstavení do něj vmícháme lžíci olivového oleje.

2. Připravíme si cuketu na naplnění. Omytou cuketu podélně rozřízneme a vydlabeme z ní dužinu. Dužinu si dáme stranou, ještě ji využijeme. Cuketu opečeme na pánvi na straně řezu.

3. Nyní si připravíme zeleninovou směs na nádivku. Cibuli pokrájíme na jemno a na oleji ji orestujeme. Zbytek zeleniny (mrkev, paprika, rajčata, česnek, cuketová dužina) pokrájíme na kostičky a přidáme na pánev k cibuli. Zeleninu ochutíme solí, pepřem, bazalkou a oreganem, promícháme a krátce podusíme. Do této směsi následně vmícháme uvařený bulgur, rozšlehané vejce a nastrouhaný sýr.

4. Přišel čas plnění. Cuketky naplníme směsí a vložíme do trouby. Zapékáme přibližně 20 minut při 200 °C.

5. Hotové cukety ještě na závěr pokapeme citronovou šťávou. A s čím je podávat? Nadívané cukety výborně chutnají s dipem. Fantazii se meze nekladou – můžete vyzkoušet jogurtový, tvarohový či nějaký pikantní. Všechny možnosti se k cuketě dokonale hodí.

Rizoto s bulguru s houbami

bulgury
Zdroj foto: envato

Ingredience: 200 g bulguru, 500 ml zeleninového vývaru, hrst sušených hub, 50 g hrášku, 50 g fazol sůl, černý mletý pepř, 1 polévková lžíce přepuštěného másla, 1 vejce

Postup:

1. Zeleninový vývar nalijeme do hrnce a v něm uvaříme bulgur pro jeho lepší a výraznější chuť. Na střední teplotě ho vaříme asi 15 minut do změknutí.

2. Nyní si připravíme houby. Sušené houby je potřeba namočit do vody, zhruba na 10 minut.

3. Hrášek, fazolky i houby lehce orestujeme na pánvi pro mírné změknutí a prohřátí.

4. Nakonec je přimícháme k uvařenému bulguru, dochutíme solí a pepřem. Bulgurové rizoto se dokonale zjemní, když ho přelijeme přepuštěným máslem.

5. Rizoto podáváme s volským okem.

Bulgurové karbanátky

Ingredience: 100 g bulguru, 250 ml zeleninového vývaru, 1 vejce, 1 cibule, 3 lžíce celozrnné mouky, česnek, pažitka

Postup:

1. Bulgur vložíme do mísy a zalijeme zeleninovým vývarem. Necháme ho tak asi půl hodiny, dokud nenabobtná.

2. Cibulku pokrájíme na jemno, česnek prolisujeme a pažitku nasekáme. Vše přidáme do nabobtnaného bulguru.

3. Vzniklou směs zahustíme moukou a dochutíme pomocí soli a pepře. Nakonec z ní vypracujeme karbanátky nebo kuličky.

4. Karbanátky usmažíme dozlatova a podáváme s dipem dle vlastní chuti. Doporučuji připravit si dip z kvalitního bílého jogurtu, bylinek a česneku.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: bulgurreceptzdravá stravazdravé jídlozdravé receptyzdraví pokrmživiny
SdíletTweetPin1
Tereza Červená

Tereza Červená

Podobné články

zazvor krajeny

Jak na pěstování zázvoru a jeho využití

od Jitka Chvapilova
1.4.2025
0

Zázvor (Zingiber officinale) je tropická rostlina známá po celém světě pro své aromatické oddenky s výraznou chutí a širokým spektrem...

kecup

Jak pěstovat a zpracovávat rajčata pro výrobu domácího kečupu

od Jitka Chvapilova
30.3.2025
0

Rajčata patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji pěstovanou zeleninu na zahrádkách i balkonech. Jsou nejen chutná, ale také bohatá na vitaminy,...

Další příspěvek
mast konopna

Jak si vyrobit domácí konopnou mast

kuna

Kuna vs. slepice – Jak vypudit kunu z kurníku

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

four + fourteen =

Mohlo by vás zajímat

skořice

Koření s nezaměnitelnou vůní, chutí a s blahodárným účinkem. Vypěstujte si skořicovník

9.6.2020
hyacint kvet

Péče o pokojovky v lednu a únoru

25.1.2023
ruzickova kapusta

Vypěstujte si vlastní úrodu růžičkové kapusty

9.6.2020

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Pětkovec kopinatý je novinka mezi přenosnými rostlinami. Potěší zajímavými květy i jednoduchou péčí

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena