Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Bylinky

Domácí bylinkový ocet je výborná přísada do jídla

Helena Kratochvílová od Helena Kratochvílová
2.8.2021
v Bylinky, Jablka, Jabloně, Recepty
Doba čtení: 3 minut čtení
A A
0
bylinkovy ocet

Zdroj foto: envato

Bylinková sezóna je v plném proudu, čerstvé bylinky máme neustále k dispozici, ať už ze své zahrádky nebo z divoké přírody. Možností, jak zeleň zpracovat, je mnoho. Zkuste výborný bylinkový ocet, není to vůbec těžké.

Bylinkové octy u nás nejsou až tak rozšířené. S tím, jak se zvětšoval trh a do regálů se postupně dostávaly i zahraniční produkty, se povědomí o bylinkovém dochucovadle přece jen rozšířilo. Je to vynikající a zdravá přísada do jídla. Milovníci bylinných chutí a vůní rychle objevili nenahraditelné aroma a variabilitu tohoto produktu. Vyrobit je možno bezpočet variací a zvládne to každý.

Který ocet použít?

Není ocet jako ocet. U nás se tradičně používá bílý destilovaný ocet, ten není úplně nejvhodnější. Ideální je na konzervaci zeleniny, ale na přímé dochucení už tolik ne.  Navíc, když vyzkoušíte jiné druhy octů, zjistíte, že vůně a chuť je úplně někde jinde.

Dobrým tipem je vinný ocet, má příjemné aroma. Dobrou volbou je i jablečný ocet, ten je prospěšný našemu zdraví. Pokud chcete opravdu pouze domácí suroviny, můžete si jablečný i vinný ocet vyrobit doma.

Jablečný ocet

1 kg chemicky neošetřených jablek nastrouháme na hrubém struhadle s jadřincem i slupkou. Hmotu dáme do velké nádoby, ideálně pětilitrové láhve. Zalijeme 3 l vody, zavíčkujeme a necháme při pokojové teplotě zhruba týden pracovat. Každý den promícháme. Po týdnu obsah scedíme a tekutinu vrátíme do lahve, ponecháme další tři týdny v temnu zrát. Po uplynutí doby scedíme přes látku a uchováváme v chladném prostředí. Takto lze vyrobit octy i z jiného druhu ovoce.

Vinný ocet

Jeden litr vína nalijeme do skleněné nebo keramické nádoby s širokým hrdlem. Překryjeme látkou, abychom zabránili nečistotám a octomilkám. Nádobu necháme stát při pokojové teplotě (ideálně 24-280 C, za pár dní se ve víně pomnoží octové bakterie a na povrchu se objeví šedý, lepkavý povlak (octová matka).

Víno neprotřepáváme, nemícháme ani nezatlačujeme „octovou matku“ pod hladinu. Takto necháme pracovat 6 týdnů. Následně přecedíme skrz plátno. Ocet umístěte do chladu a temna (lednička, sklep), tím zastavíme další kysnutí octa.

ocet z bylinek
Zdroj foto: envato

Jaké bylinky použít

Výběr není ničím omezen, záleží na vaší chuťové preferenci a dostupnosti koření. Většinou sáhneme po nejběžnějších a nejoblíbenějších druzích. Vhodné jsou například: kopr, bazalka, saturejka, bobkový list, cibule, česnek, oregano, fenykl, hřebíček, kmín, křen, libeček, majoránka, máta, levandule, petržel, rozmarýn, šalvěj, tymián, nové koření, libeček, chilli paprička.

Bylinkový ocet-postup

  • Vybrané bylinky omyjeme, osušíme a nakrájíme (nejlépe keramickým nožem) nebo natrháme na menší kousky, aby se do octa uvolnilo co nejvíce látek. Česnek prolisujeme, křen nebo cibuli nastrouháme.
  • Připravíme si lahev, která musí být čistá. Naplníme ji bylinkami a kořením do třetiny a až po okraj zalijeme ohřátým octem. Na láhev dáme víčko a necháme 2-3 týdny stát. Nedáváme nádobu na přímé slunce.
  • Po uplynutí doby přecedíme a nalíváme do suchých lahví. Skladujeme v chladu a temnu. Pro ozdobu můžeme do lahví dát několik kousků bylinek nebo koření, které jsme využívali při maceraci.

Využití bylinkového octa

Bylinkový ocet se především využívá ve studené kuchyni k dochucení čerstvých salátů, ale i například polévek, omáček, marinád, dipů, zálivek nebo majonéz. Chuť bylinkového octa může být někdy intenzivní, komu by to vadilo, lze ho naředit čistým octem nebo třeba vodou.

Pokud ho pěkně naaranžujete, může se stát pěkným dárkem. Někdo si lahev vyrábí jen k čistě dekoračním účelům.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: bylinkový ocetbylinkový receptbylinkyochucovadlo z bylinekrecepty z bylinek
SdíletTweetPin1
Helena Kratochvílová

Helena Kratochvílová

Jsem maminkou dvou malých dětí, které také vyplňují téměř všechen můj volný čas. Můj hlavní obor je zdravotnictví, ve kterém jsem také vystudovala vysokou školu. Od toho se také odvíjí mé zájmy - zdravý životní styl, strava, pohyb a zajímám se o novinky z oblasti medicíny. Ráda kolem sebe tvořím pěkné prostředí, třeba květinami a rostlinami. Relaxem je pro mě četba knih a sport.

Podobné články

tea 1680885 1280

Vůně léta ve sklenici: sběr a sušení máty, meduňky a oregana. Proč sbírat bylinky právě teď.

od Jitka Chvapilova
24.7.2025
0

Letní měsíce jsou ideální pro sběr bylinek, které v tomto období obsahují nejvíce aromatických i léčivých látek. Rostliny jako máta,...

hands 1838659 1280

Jak ochránit bylinky před deštěm

od Jitka Chvapilova
2.7.2025
0

Bylinky jsou nejen aromatickou ozdobou každé zahrady a balkonu, ale také cenným zdrojem léčivých látek a chutí v kuchyni. Mnohé...

Další příspěvek
belotrn kulatohlavy

Bělotrn kulatohlavý – nepůvodní, ale krásná okrasná rostlina

orchidei

Miniaturní orchideje do bytu nabídnou koncentrovanou krásu na opravdu malém prostoru

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

three × five =

Mohlo by vás zajímat

slunecnici

Slunečnice: Od semínka až po zlatou korunu vaší zahrady

31.5.2024
celer

Jak si vypěstovat vlastní mrkev a další kořenovou zeleninu

13.3.2025
ficus

Péče o pokojové fíkusy

18.9.2024

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Pětkovec kopinatý je novinka mezi přenosnými rostlinami. Potěší zajímavými květy i jednoduchou péčí

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena