Asi všichni známe recept na domácí ořechovici, kdy se ořechy naloží do lihu či jiného alkoholu a přidá se k nim koření, následně se vše smíchá s cukerným roztokem. Náš recept na přípravu ořechovice je úplně jiný, poměrně snadný a hlavně nepotřebujete k němu alkohol – ten vznikne kvašením.
Co budete na likér potřebovat
Na cca 3 litry výsledného likéru budete potřebovat:
- 35 nezralých ořechů, musejí se dát rozříznout nožem,
- 3 a ¾ litru vody,
- 1,5 kg cukru
Postup
Nezralé ořechy nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny, dáme je do hrnce, přidáme vodu a cukr a přivedeme k varu. Za občasného míchání vaříme asi 6 minut. Potom nalijeme celou směs do 5-ti litrové lahve, zakryjeme celofánem a necháme stát na slunci alespoň 6 týdnů. Ořechy by měly získat zcela černou barvu. Po 6 týdnech 2x přecedíme – nejprve přes cedník nebo sítko, abychom se zbavili ořechů, potom ještě přes jemné plátýnko, abychom odstranili drobné nečistoty. Nalijeme do litrových či půllitrových lahví (třeba od rumu) a můžeme začít spotřebovávat.
Tip
Aby se vám ořechovice nekazila, trhejte raději zdravé ořechy, nesbírejte ty spadlé na zem (mohou být poškozené nebo nemocné).
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz