Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Avokádo

Studené polévky (skoro) bez vaření aneb jak si užít sezónní zeleninu

Jana Sramcikova od Jana Sramcikova
13.12.2020
v Avokádo, Červená řepa, Recepty
Doba čtení: 4 minut čtení
A A
0
dynova polevka

Během horkého počasí uvítáme každý nápad na osvěžení. Nelze se však ládovat stále zmrzlinou a dalšími laskominami. A jak to vyřešili třeba obyvatelé Středomoří? Jsou tu studené polévky, které sice nezahřejí, zato příjemně překvapí svou chutí.

Cuketová polévka s okurkou

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 3 okurky
  • 2 cibule
  • 1 svazek pažitky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • špetka provensálských bylin
  • 1 podmáslí (500 ml)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 svazek fenyklu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Cuketu a cibuli nakrájejte na kostky. Okurky oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo nastrouhejte na tenké plátky. Tady už to bez vaření nepůjde. Olej zahřejte v hrnci a osmažte na něm cukety, cibuli a nakonec velmi lehce i okurky. Do druhého hrnce nalijte podmáslí, přidejte prolisovaný česnek a nasekaný kopr a pažitku. Vše osolte solí, pepřem a bylinkami. Přidejte smaženou zeleninu a promíchejte. Podávejte vlažné nebo vychlazené.

Náš tip: zajímavou chuť po oříšcích dodá polévce sezamový olej. Použijte ho jednu lžící a jednu lžíci olivového. Samotný sezamový olej by byl příliš intenzivní.

Recept na litevskou studenou polévku

Ingredience:

  • 2,5 sklenice vody (1 sklenice – 250 mililitrů)
  • půl svazku pažitky
  • 5 ředkviček
  • půl litru podmáslí¾ šálku přírodního jogurtu
  • 1 kostka zeleninového vývaru
  • 5 ks červené řepy
  • 3 okurky
  • půl svazku kopru
  • půl citronu
  • lžička soli

Postup:

Řepu operte pod tekoucí studenou vodou a odřízněte listy. Ty spolu se stonky nakrájejte najemno a červenou řepu pak na menší kostky. Dejte vařit vodu a poté přijdete nejprve kostky řepy a pak i stonky s listy a bujon. Vařte 10-12 minut. Odstavte z plotny. Jakmile polévka vychladne, přidejte šťávu z citronu. Nakrájejte ředkvičky a oloupané okurky (případně nastrouhejte), vložte do oddělené mísy a promíchejte se solí. Odložte na 10 minut, aby pustily vodu. Slijte a přidejte do polévky. Posypte nasekaným koprem a pažitkou. Nakonec, když se polévka úplně ochladí, přidejte podmáslí a přírodní jogurt. Podávejte vlažné nebo chladné.

Náš tip: Pro větší obsah bílkovin lze jogurt nahradit skyrem, pak však bude nejspíš třeba přidat i trochu mléka – pro lepší konzistenci polévky.

hrachova polevka

Studená polévka z okurek

Ingredience:

  • 5 ks okurek
  • 5 ředkviček
  • 1 přírodní jogurt (cca 400 ml)
  • 3 stroužky česneku
  • půl svazku kopru
  • 1 snítku máty
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Tak tady si vaření vůbec neužijete. Nastrouhejte okurky, přidejte k nim strouhané ředkvičky a prolisovaný česnek. Dobře promíchejte. Přidejte jogurt, mátu peprnou, sůl a nakonec nasekaný kopr. Vložte do chladničky alespoň na půl hodiny a podávejte za studena.

Rajčatová polévka podávaná zastudena

Ingredience:

  • 2,5 sklenice vařené vody
  • 1 sklenice rajčatového koncentrátu (200 ml)
  • 2 červené papriky
  • 2 okurky
  • 3 stroužky česneku
  • špetka bazalky
  • špetka provensálských bylinek
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Oloupané okurky nakrájejte na kostky, přidejte nakrájenou papriku a prolisovaný česnek. Promíchejte a vložte do studené vody. Přidejte rajčatový koncentrát a koření. Vložte do chladničky alespoň na půl hodiny. Podávejte dobře vychlazené.

Avokádová polévka s koprem

Ingredience:

  • 2 avokáda
  • půl svazku kopru
  • 1,5 sklenice mléka
  • 1 citron
  • 3 okurky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • sůl a pepř podle chuti

Tentokrát to také půjde bez vaření. Oloupejte avokádo, rozkrojte ho a vyjměte pecku (jde to ostrým nožem – zkrátka ho zaseknete, peckou pootočíte a je to). Přidejte oloupané a nakrájené okurky, prolisovaný česnek, cibuli nakrájenou na jemné kostičky a kopr. Přilijte mléko. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Vložte do chladničky nejméně na 30 minut a podávejte chlazené. Dobrou chuť.

Recept na studenou polévku z červené řepy

Ingredience:

  • 7 ks červená řepa
  • 4 vejce
  • 4 okurky
  • 1 svazek fenyklu
  • 1 smetana (cca 180-200 ml)
  • půl citronu
  • 1 svazek pažitky
  • 5 stroužků česneku
  • 1 přírodní jogurt (cca 400 ml)
  • sůl, pepř a cukr podle chuti

Postup:

Oloupanou červenou řepu nakrájejte na kostky a vložte do hrnce, přidejte vodu a povařte doměkka. Slijte a nechte vychladnout. Oloupané okurky nakrájejte na kostky a vložte do oddělené misky, přidejte nakrájenou pažitku, kopr a prolisovaný nebo drcený česnek. Počkejte několik minut. Když polévka vychladne, přidejte do ní tuto zeleninu, dobře zamíchejte a dochuťte jogurtem, zakysanou smetanou, špetku pepře a cukru a šťávou z citronu. Podávejte vychlazené (stačí už půl hodina v lednici) s vařenými vejci.

Náš tip: Chuť této polévky skvěle dotvoří také čerstvá petrželka, která vám navíc dodá spoustu vitamínu C.

 

TIP:

 
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: osvěžení v létěreceptystudené polévkyzdravá stravazelenina
SdíletTweetPin4
Jana Sramcikova

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Podobné články

avokádo

Tropická výzva doma: jak pěstovat avokádo v zimě za oknem

od Jitka Chvapilova
10.10.2025
0

Avokádo je symbolem zdravého životního stylu a exotiky, ale zároveň i rostlinou, kterou si řada lidí zkusila vypěstovat z pecky...

sauerkraut 1675109 1280

Kvašená zelenina: tradiční způsob uchování s moderními chutěmi a zdravotními benefity

od Jitka Chvapilova
15.8.2025
0

Kvašení (fermentace) je jedním z nejstarších způsobů konzervace potravin. Tento proces spočívá v přirozeném rozkladu cukrů pomocí mléčných bakterií, které...

Další příspěvek
orechovka

Domácí ořechovka je výborný pomocník při žaludečních obtížích a čistí játra

rostlina

Vpusťte si do zahrady okrasnou kapustu a okrasné zelí

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

11 − 11 =

Mohlo by vás zajímat

sekera

Štípací sekera C1200: Spolehlivý nástroj pro štípání dřeva. NYNÍ SLEVA 50%

2.2.2025
pergola a dům

Nejlepší způsoby, jak zazimovat pergolu

3.3.2024
brambory

Zkuste si vypěstovat vlastní brambory

13.12.2020

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Pětkovec kopinatý je novinka mezi přenosnými rostlinami. Potěší zajímavými květy i jednoduchou péčí

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena