dynova polevka

Studené polévky (skoro) bez vaření aneb jak si užít sezónní zeleninu

25.8.2019
434 Zobrazení

Během horkého počasí uvítáme každý nápad na osvěžení. Nelze se však ládovat stále zmrzlinou a dalšími laskominami. A jak to vyřešili třeba obyvatelé Středomoří? Jsou tu studené polévky, které sice nezahřejí, zato příjemně překvapí svou chutí.

Cuketová polévka s okurkou

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 3 okurky
  • 2 cibule
  • 1 svazek pažitky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • špetka provensálských bylin
  • 1 podmáslí (500 ml)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 svazek fenyklu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Cuketu a cibuli nakrájejte na kostky. Okurky oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo nastrouhejte na tenké plátky. Tady už to bez vaření nepůjde. Olej zahřejte v hrnci a osmažte na něm cukety, cibuli a nakonec velmi lehce i okurky. Do druhého hrnce nalijte podmáslí, přidejte prolisovaný česnek a nasekaný kopr a pažitku. Vše osolte solí, pepřem a bylinkami. Přidejte smaženou zeleninu a promíchejte. Podávejte vlažné nebo vychlazené.

Náš tip: zajímavou chuť po oříšcích dodá polévce sezamový olej. Použijte ho jednu lžící a jednu lžíci olivového. Samotný sezamový olej by byl příliš intenzivní.

Recept na litevskou studenou polévku

Ingredience:

  • 2,5 sklenice vody (1 sklenice – 250 mililitrů)
  • půl svazku pažitky
  • 5 ředkviček
  • půl litru podmáslí¾ šálku přírodního jogurtu
  • 1 kostka zeleninového vývaru
  • 5 ks červené řepy
  • 3 okurky
  • půl svazku kopru
  • půl citronu
  • lžička soli

Postup:

Řepu operte pod tekoucí studenou vodou a odřízněte listy. Ty spolu se stonky nakrájejte najemno a červenou řepu pak na menší kostky. Dejte vařit vodu a poté přijdete nejprve kostky řepy a pak i stonky s listy a bujon. Vařte 10-12 minut. Odstavte z plotny. Jakmile polévka vychladne, přidejte šťávu z citronu. Nakrájejte ředkvičky a oloupané okurky (případně nastrouhejte), vložte do oddělené mísy a promíchejte se solí. Odložte na 10 minut, aby pustily vodu. Slijte a přidejte do polévky. Posypte nasekaným koprem a pažitkou. Nakonec, když se polévka úplně ochladí, přidejte podmáslí a přírodní jogurt. Podávejte vlažné nebo chladné.

Náš tip: Pro větší obsah bílkovin lze jogurt nahradit skyrem, pak však bude nejspíš třeba přidat i trochu mléka – pro lepší konzistenci polévky.

hrachova polevka - Studené polévky (skoro) bez vaření aneb jak si užít sezónní zeleninu

Studená polévka z okurek

Ingredience:

  • 5 ks okurek
  • 5 ředkviček
  • 1 přírodní jogurt (cca 400 ml)
  • 3 stroužky česneku
  • půl svazku kopru
  • 1 snítku máty
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Tak tady si vaření vůbec neužijete. Nastrouhejte okurky, přidejte k nim strouhané ředkvičky a prolisovaný česnek. Dobře promíchejte. Přidejte jogurt, mátu peprnou, sůl a nakonec nasekaný kopr. Vložte do chladničky alespoň na půl hodiny a podávejte za studena.

Rajčatová polévka podávaná zastudena

Ingredience:

  • 2,5 sklenice vařené vody
  • 1 sklenice rajčatového koncentrátu (200 ml)
  • 2 červené papriky
  • 2 okurky
  • 3 stroužky česneku
  • špetka bazalky
  • špetka provensálských bylinek
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Oloupané okurky nakrájejte na kostky, přidejte nakrájenou papriku a prolisovaný česnek. Promíchejte a vložte do studené vody. Přidejte rajčatový koncentrát a koření. Vložte do chladničky alespoň na půl hodiny. Podávejte dobře vychlazené.

Avokádová polévka s koprem

Ingredience:

  • 2 avokáda
  • půl svazku kopru
  • 1,5 sklenice mléka
  • 1 citron
  • 3 okurky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • sůl a pepř podle chuti

Tentokrát to také půjde bez vaření. Oloupejte avokádo, rozkrojte ho a vyjměte pecku (jde to ostrým nožem – zkrátka ho zaseknete, peckou pootočíte a je to). Přidejte oloupané a nakrájené okurky, prolisovaný česnek, cibuli nakrájenou na jemné kostičky a kopr. Přilijte mléko. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Vložte do chladničky nejméně na 30 minut a podávejte chlazené. Dobrou chuť.

Recept na studenou polévku z červené řepy

Ingredience:

  • 7 ks červená řepa
  • 4 vejce
  • 4 okurky
  • 1 svazek fenyklu
  • 1 smetana (cca 180-200 ml)
  • půl citronu
  • 1 svazek pažitky
  • 5 stroužků česneku
  • 1 přírodní jogurt (cca 400 ml)
  • sůl, pepř a cukr podle chuti

Postup:

Oloupanou červenou řepu nakrájejte na kostky a vložte do hrnce, přidejte vodu a povařte doměkka. Slijte a nechte vychladnout. Oloupané okurky nakrájejte na kostky a vložte do oddělené misky, přidejte nakrájenou pažitku, kopr a prolisovaný nebo drcený česnek. Počkejte několik minut. Když polévka vychladne, přidejte do ní tuto zeleninu, dobře zamíchejte a dochuťte jogurtem, zakysanou smetanou, špetku pepře a cukru a šťávou z citronu. Podávejte vychlazené (stačí už půl hodina v lednici) s vařenými vejci.

Náš tip: Chuť této polévky skvěle dotvoří také čerstvá petrželka, která vám navíc dodá spoustu vitamínu C.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít