Během horkého počasí uvítáme každý nápad na osvěžení. Nelze se však ládovat stále zmrzlinou a dalšími laskominami. A jak to vyřešili třeba obyvatelé Středomoří? Jsou tu studené polévky, které sice nezahřejí, zato příjemně překvapí svou chutí.
Cuketová polévka s okurkou
Ingredience:
- 1 cuketa
- 3 okurky
- 2 cibule
- 1 svazek pažitky
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- špetka provensálských bylin
- 1 podmáslí (500 ml)
- 3 stroužky česneku
- 1 svazek fenyklu
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Cuketu a cibuli nakrájejte na kostky. Okurky oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo nastrouhejte na tenké plátky. Tady už to bez vaření nepůjde. Olej zahřejte v hrnci a osmažte na něm cukety, cibuli a nakonec velmi lehce i okurky. Do druhého hrnce nalijte podmáslí, přidejte prolisovaný česnek a nasekaný kopr a pažitku. Vše osolte solí, pepřem a bylinkami. Přidejte smaženou zeleninu a promíchejte. Podávejte vlažné nebo vychlazené.
Náš tip: zajímavou chuť po oříšcích dodá polévce sezamový olej. Použijte ho jednu lžící a jednu lžíci olivového. Samotný sezamový olej by byl příliš intenzivní.
Recept na litevskou studenou polévku
Ingredience:
- 2,5 sklenice vody (1 sklenice – 250 mililitrů)
- půl svazku pažitky
- 5 ředkviček
- půl litru podmáslí¾ šálku přírodního jogurtu
- 1 kostka zeleninového vývaru
- 5 ks červené řepy
- 3 okurky
- půl svazku kopru
- půl citronu
- lžička soli
Postup:
Řepu operte pod tekoucí studenou vodou a odřízněte listy. Ty spolu se stonky nakrájejte najemno a červenou řepu pak na menší kostky. Dejte vařit vodu a poté přijdete nejprve kostky řepy a pak i stonky s listy a bujon. Vařte 10-12 minut. Odstavte z plotny. Jakmile polévka vychladne, přidejte šťávu z citronu. Nakrájejte ředkvičky a oloupané okurky (případně nastrouhejte), vložte do oddělené mísy a promíchejte se solí. Odložte na 10 minut, aby pustily vodu. Slijte a přidejte do polévky. Posypte nasekaným koprem a pažitkou. Nakonec, když se polévka úplně ochladí, přidejte podmáslí a přírodní jogurt. Podávejte vlažné nebo chladné.
Náš tip: Pro větší obsah bílkovin lze jogurt nahradit skyrem, pak však bude nejspíš třeba přidat i trochu mléka – pro lepší konzistenci polévky.
Studená polévka z okurek
Ingredience:
- 5 ks okurek
- 5 ředkviček
- 1 přírodní jogurt (cca 400 ml)
- 3 stroužky česneku
- půl svazku kopru
- 1 snítku máty
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Tak tady si vaření vůbec neužijete. Nastrouhejte okurky, přidejte k nim strouhané ředkvičky a prolisovaný česnek. Dobře promíchejte. Přidejte jogurt, mátu peprnou, sůl a nakonec nasekaný kopr. Vložte do chladničky alespoň na půl hodiny a podávejte za studena.
Rajčatová polévka podávaná zastudena
Ingredience:
- 2,5 sklenice vařené vody
- 1 sklenice rajčatového koncentrátu (200 ml)
- 2 červené papriky
- 2 okurky
- 3 stroužky česneku
- špetka bazalky
- špetka provensálských bylinek
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Oloupané okurky nakrájejte na kostky, přidejte nakrájenou papriku a prolisovaný česnek. Promíchejte a vložte do studené vody. Přidejte rajčatový koncentrát a koření. Vložte do chladničky alespoň na půl hodiny. Podávejte dobře vychlazené.
Avokádová polévka s koprem
Ingredience:
- 2 avokáda
- půl svazku kopru
- 1,5 sklenice mléka
- 1 citron
- 3 okurky
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- sůl a pepř podle chuti
Tentokrát to také půjde bez vaření. Oloupejte avokádo, rozkrojte ho a vyjměte pecku (jde to ostrým nožem – zkrátka ho zaseknete, peckou pootočíte a je to). Přidejte oloupané a nakrájené okurky, prolisovaný česnek, cibuli nakrájenou na jemné kostičky a kopr. Přilijte mléko. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Vložte do chladničky nejméně na 30 minut a podávejte chlazené. Dobrou chuť.
Recept na studenou polévku z červené řepy
Ingredience:
- 7 ks červená řepa
- 4 vejce
- 4 okurky
- 1 svazek fenyklu
- 1 smetana (cca 180-200 ml)
- půl citronu
- 1 svazek pažitky
- 5 stroužků česneku
- 1 přírodní jogurt (cca 400 ml)
- sůl, pepř a cukr podle chuti
Postup:
Oloupanou červenou řepu nakrájejte na kostky a vložte do hrnce, přidejte vodu a povařte doměkka. Slijte a nechte vychladnout. Oloupané okurky nakrájejte na kostky a vložte do oddělené misky, přidejte nakrájenou pažitku, kopr a prolisovaný nebo drcený česnek. Počkejte několik minut. Když polévka vychladne, přidejte do ní tuto zeleninu, dobře zamíchejte a dochuťte jogurtem, zakysanou smetanou, špetku pepře a cukru a šťávou z citronu. Podávejte vychlazené (stačí už půl hodina v lednici) s vařenými vejci.
Náš tip: Chuť této polévky skvěle dotvoří také čerstvá petrželka, která vám navíc dodá spoustu vitamínu C.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz