Věděli jste, že špatně očištěný rošt na grilování hůře vede teplo? Jeho údržba ale vůbec nemusí být pracná, stačí si vzít k ruce trochu fyziky a vsadit na co nejkvalitnější zpracování! Jak lze tedy čistit rošt?
Nerezové rošty na grilování – snadná údržba, ale horší vlastnosti
Nerezové rošty nám často bývají předkládány jako moderní nezbytnost, bez které se to správné grilování neobejde. Své zákazníky si získávají také svou cenou a snadnou údržbou. Ano, rošty na grilování z nerezu očistíme pohodlně i za studena, stačí k tomu špachtle a drátěný kartáč a vůbec jim nevadí, když trochu přitlačíme. A pokud jsou navíc dostatečně malé, můžeme je bez obav svěřit i myčce nádobí. Tento pracný proces si však můžeme odpustit, pokud rošt před každým grilováním jednoduše opálíme. Pyrolýza pak odvede většinu práce za nás.
Grilované maso se na nerezu nepřichytává a snadněji se s ním manipuluje. Fajnšmekři však mohou být zaskočeni jeho mdlou chutí nebo nedostatečnou šťavnatostí. Nerez totiž nepatří mezi právě hutné materiály a kumulace tepla uvnitř je proto obtížnější. Položením studeného masa (míněno je maso pokojové teploty) tak na chvíli mřížku v jeho okolí podchladíme. Na steaku se pak hůře tvoří křupavá kůrčička a uzamknutí šťávy uvnitř není tak dokonalé.
Litinové rošty na grilování – vynikající vlastnosti vykoupené preciznější péčí
Litinu má mnoho z nás spojenou spíše se zahradami našich babiček. Haněna je především její křehkost a vysoká hmotnost. To nám však při grilování nevadí. Právě díky tomu je surová litina schopná efektivního vedení tepla, které masu položenému na gril neuvěřitelně prospívá. Klobásky, steaky i kuřecí kousky se na povrchu rychle zatáhnou a během přípravy se prohřejí skutečně skrz naskrz.
Zaskočit by vás mohla jen trochu obtížnější údržba. Litinový rošt na grilování je třeba čistit teplý nebo alespoň vlažný. Není však problém nečistoty z jeho povrchu prostě opálit a to klidně až před příštím grilováním. Litinový rošt by měl být také neustále pokrytý ochrannou mastnou vrstvou, stačí ho potřít tenkou vrstvičkou rostlinného oleje nebo třeba špekem.
A jak je to s nepřilnavostí litiny? Inu, ta bude potřebovat trochu času. Po několika grilováních se přirozeně opálí, a poté už se na ni žádné maso nepřichytí. Do té doby si můžete pomoci již zmiňovaným olejem.
Rošt čistěte i zespodu, jinak se dobrého grilování nedočkáte!
I když vypadá lákavě pokaždé jednoduše rošt opálit nad ohněm, ale po každém třetím grilování byste ho měli pečlivě očistit ze všech stran. Možná to nevíte, ale zbytky jídla nebo popela na styčných částech s grilem či krbem působí jako účinný izolant a rošt je pak mnohem těžší rozpálit. Špetky manuální práce se proto rozhodně nebojte, výsledek rozhodně předčí vaše očekávání!
TIP:
Grily, grilovací potřeby a nářadí můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz