Mrkev a další kořenová zelenina vydrží na záhonech poměrně dlouho. Přesto ji však nakonec stejně musíme sklidit. Jak a kam ji uskladnit?
Co je výhodou kořenové zeleniny
Už na první pohled je jasné, že výhodou kořenové zeleniny je to, že se sklízí podzemní část, tedy ta část, která je nejvíce a nejdéle chráněna před mrazem.
Kdy sklízet
Mrkev, petržel, celer atd. sklízíme jednak postupně, jak dozrává, na přímou spotřebu. Na uskladnění sklízíme tyto druhy zeleniny naposled, tedy v říjnu až listopadu.
Jak poznáte, že je zralá
Zralou mrkev poznáte podle toho, že když ji vytáhnete, její spodní část je již zakulacená. Do té doby je špičatá.
Je možné nechat mrkev na záhonku
V podstatě ano, pokud vaše zahrada patří do mírné a teplé oblasti. V tom případě můžete nechat mrkev na záhonu a jen ji přikrýt chvojím nebo vrstvičkou slámy s netkanou textilií. Vydrží vám tak téměř do jara.
Jak sklízet
Sklízíme po řádcích, které opatrně vyrýváme. Rýč klademe asi 10 cm od řádku, abychom mrkev neponičili, protože by se pak snadno kazila. Zeminu z mrkve očistíme rukou (rukavicí), rozhodně ji nekartáčujeme ani neomýváme – to vše způsobuje rychlou kazivost.
Jak uskladnit
Mrkev můžeme nechat pár dní zaschnout na vzduchu, potom odřízneme nať ostrým nožem a jednotlivé mrkve klademe ve vrstvičkách na sebe do bedýnek, prokládáme pískem nebo pískem smíchaným s rašelinou. Uskladníme ji ve sklepě (mrkvi nevadí ani vlhko), v zahradním domečku, kůlně nebo ve skleníku. Takto by měla vydržet asi 3 měsíce.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz