Tykve rostou velmi bujně a jsou značně plodné. Pěstovat je se vyplatí hned z několika důvodů. Výhodou je, že kromě dostatečného prostoru a živin, nejsou náročné na pěstování. Je zapotřebí poskytnout propustnou půdu, která je bohatá na živiny a s dostatkem humusu. Jelikož tykve disponují bohatou kořenovou soustavou, která zasahuje hluboko do půdy, díky tomu tak ve většině případů nepotřebují závlahu, tu si dokáží obstarat z hlubšího půdního horizontu.
Proč je lepší přímý výsev než předpěstování?
Sice se nabízí obě možnosti, tj. předpěstování nebo přímý výsev. Jde o to, že předpěstované rostliny znatelně trpí po výsadbě na záhon. Je to pro ně šok a semenáče z přímého výsevu je beztak ve vývoji doženou. Pokud přesto chcete zkusit první variantu, je předpěstování reálné 2 až 3 týdny před výsadbou na určené stanoviště.
Ideální je proto přímý výsev v polovině května do připravených tzv. hnízd, která by měla mít 3 až 5 cm hloubku. V dostatečné vzdálenosti od sebe, minimálně 1 metr. Jakmile rostliny vzejdou a vytvoří 2 až 3 listy, tak je vyjednotíme do sponu o rozměru cca 1,5×1 m. V průběhu vegetačního období pravidelně plejeme záhon a to do té doby, než rostliny utvoří souvislý porost. Eventuálně dle potřeby ručně můžeme opylovat a uvadlé samčí a samičí květy ve styku s půdou odlamujeme. Při zálivce pozor na to, abyste neovlhčovali listy.
Možné a pozoruhodné je i pěstování tykví na kompostu a hnojišti, kde je rostlinám poskytnut dostatek prostoru k popínání, stejně tak i dost humusu a bonusem je, že zároveň efektivně zakryjete nevzhledné místo na zahradě.
![zelenina zelenina](https://sazenicka.cz/wp-content/uploads/2019/03/zelenina.jpg)
Sklizeň a prodloužení trvanlivosti tykví
U většiny odrůd činí vegetační doba 110 až 130 dní. Proto zimní tykve se sklízí zcela vyzrálé, tj. tehdy, kdy je slupka natolik tvrdá, že do ní nejde udělat ani rýhu nehtem.
Na dlouhých výhonech rostlina nasazuje plody postupně. Kdy tak ty nejmladší s měkkou slupkou nebudou ještě řádně vyzrálé před příchodem prvních zimních mrazíků, tudíž je nutné je zpracovat jako první, neboť nejsou vhodné ke skladování a velmi rychle hnijí. Plody je třeba sklidit před příchodem prvních podzimních mrazíků. Na plodu nechte stopku o délce 2 až 5 cm, rána po ulomení stopky je nejčastější cestou průniku infekce dovnitř plodu.
Po sklizni je třeba plody uložit zhruba na týden na slunečné či vzdušné a chráněné místo, nechat tak jejich slupku vytvrdnout. Tímto způsobem prodloužíte jejich trvanlivost.
Využití tykví v kuchyni
Tykev náleží mezi zeleninu, která nabízí mnohostranné využití, jak z pohledu výživového i estetického. Tykve lze konzumovat v syrovém i tepelně upraveném stavu. Nejčastěji se využívají plody, ze kterých můžete připravit kompot, použít do ovocných salátů, na zapečení se zeleninou a masem. V nastrouhaném stavu je ideální ingrediencí do různých druhů těst na pečení, taktéž do těsta na domácí pizzu, místo brambor použít a dělat z nich bramboráky či jen placky.
Avšak nejvíce prospěšnou částí jsou semena tykve, kde je vědecky podloženo, že tykvová semena jsou nejúčinnějším prostředkem ovlivňující stav prostaty a celé řady dalších onemocnění. Důvodem je vyšší obsah zinku, který společně s vitamínem A je důležitý pro správnou funkci prostaty, ale také pro dobrý stav zraku, pokožky a celkovou obranyschopnost lidského organismu.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz