Zpracovat černý rybíz: Letos to vypadá, že rybízy obecně budou mít velkou úrodu, protože měly ideální podmínky pro nakvetení. Pokud tedy všechny plody dozrají, budete asi přemýšlet, co s nimi. Všechny plody, které nesníte syrové, můžete zpracovat následujícími způsoby. Uvidíte, že se vám to na zimu vrátí.
Marmeláda
Černý rybíz je oblíbenou ingrediencí do marmelád, protože má napůl sladkou a napůl nakyslou chuť. Marmeládu připravíte tak, že rybíz umelete na strojku (třeba na maso), abyste se zbavili peciček, hmotu dáte do hrnce, zalijete vodou, zahřejete, přidáte cukr (asi 1 kg cukru na 1 kg rybízu), želírovací prostředek a vaříte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne mírně hustá konzistence. Želírování zkuste na talířku – kápněte trošku marmelády na talířek, a jakmile začne želírovat (tuhnout), je hotovo. Marmeládu nalijte do čistých vyvařených skleniček, zavíčkujte, otočte na 5 minut dnem vzhůru, potom zase zpět a nechte vychladnout. Jednotlivé skleničky popište druhem ovoce a rokem zpracování. Uchovávejte v chladu a suchu. Marmeláda vydrží i několik let.
Džem
Pokud máte rádi hustší konzistenci, vyrobte si džem. V džemu mohou být kousky ovoce, takže rybíz nemelte, rozvařte jej, přidejte cukr nebo želírovací cukr a vařte stejně jako marmeládu. Kousky ovoce tentokrát nejsou na závadu, ale naopak jsou vyžadovány. Džem skladujte stejně jako marmeládu. Je výborný zejména na palačinky.
Sirup
Sirup z černého rybízu má vynikající chuť a lze ho použít jako přísadu do nápojů, nebo na slazení dezertů. Rybíz umelte na strojku, zalijte vodou, přidejte cukr (tentokrát stačí ½ kg na 1 kg rybízu) a vařte na mírném ohni asi 20 minut. Směs nechte vychladnout a přeceďte přes sítko do čistých vyvařených sklenic na nápoje. Uchovávejte v chladu a spotřebujte do 6 měsíců.
Koláče
Černý rybíz se hodí jako ingredience pro pečení koláčů. Může být použit čerstvý, když jej zalijete želé, nebo i tepelně zpracovaný – jako náplň do koláčů, popř. posypaný drobenkou. Černý rybíz se také dá kombinovat s jiným ovocem (jiné druhy rybízů, maliny apod.). TIP: Pokud si přebytky rybízu zmrazíte, budete mít čerstvý koláč i v zimě.
Muffiny
Černý rybíz se hodí i do muffinů, a to přímo do těsta. Upečené muffiny pak můžete zdobit rybízovým sirupem.
Dorty
Z černého rybízu si můžete vyrobit i náplň do dortu. Stačí umlít rybíz, odstranit semínka a hmotu smíchat s máslem, moučkovým cukrem a pudinkem. Kromě toho, že skvěle chutná, vytvoří vám dort, který bude mít fialovou barvu.
Zdroje: www.wikipedia.org, www.ireceptar.cz, www.abecedazahrady.cz
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz