Zajímá vás, kdy sklidit papriky, aby byly dobré do salátů, na plněné paprikové lusky, na nakládání či na sušení? Jednoduchým vodítkem pro vás bude barva lusků.
Zelené papriky
Jakmile dosáhnou paprikové lusky své běžné velikosti (cca 8–10 cm délky), můžete je začít sklízet. Z každého keře však utrhněte jen pár lusků a ty ostatní nechte dále dozrávat. Zelené papriky jsou vhodné do salátů (řecký salát), jako plněné paprikové lusky i jen jako příloha k obloženým chlebům.
Žluté papriky
Když začnou zelené papriky žloutnout, můžete sklízet jak zelené, tak i žluté a míchat je do salátů, které tak budou vícebarevné. Jako příloha ke chlebu jsou také výborné a navíc sladší než zelené.
Červené papriky
Červené papriky se rovněž hodí do salátů i jako příloha ke chlebu. Nyní již máte na zahradě 3 barvy paprik a můžete skvěle kombinovat. Ovšem některé červené papriky si nechte stranou na nakládání (viz jeden z našich minulých článků) a některé pro změnu usušte. Nakrájejte je na menší proužky a sušte na sítech v jedné vrstvě, aby k nim mohl vzduch i zespodu. Papriky můžete sušit i na přímém slunci, sušení tak bude rychlejší. Navíc při rychlém sušení si paprika déle udrží svou silnou chuť. Zcela usušené papriky namelte nadrobno a získáte domácí mletou červenou papriku na vaření. Stejným způsobem můžete zpracovat i pálivé chilli papričky, pokud je také pěstujete – ovšem sušte i skladujte je odděleně. Obě papriky vydrží v dobré kvalitě alespoň 2 roky.
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE