Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Recepty

Proč si vyrobit kombuchový ocet? K vašemu zažívání je šetrnější a nabídne více zdravotních benefitů

Jana Sramcikova od Jana Sramcikova
22.4.2021
v Recepty
Doba čtení: 3 minut čtení
A A
0
kombucha lahev

Zdroj foto: Rperez0727, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Kombuchový ocet – ať už lihový, vinný nebo třeba jablečný – do kuchyně neodmyslitelně patří. Mnoha jídlům dodává tu správnou chuť, podporuje využitelnost některých živin apod. Co si však počít ve chvíli, kdy si ten běžný zkrátka dopřát z nejrůznějších důvodů nemůžete?

Na to je odpověď opravdu jednoduchá: vypěstujte si svůj vlastní v obyčejné sklenici od okurek. Ano, pěstování asi bude to správné slovo. A budete k tomu totiž potřebovat oblíbenou čajovou „houbu“ kombuchu, což je ve skutečnosti směs kvasinek rodu Saccharomyces a octových bakterie (nejčastěji Bacterium xylinum a Bacterium gluconicum). Obvykle se z pomocí kombuchy vyrábí tzv. kvasný čaj s příznivými účinky na trávení a imunitu. Pokud to však s délkou kvašení záměrně přeženete, vyrobíte si čistokrevný ocet.

Kombuchový ocet je šetrnější k trávení a nabídne zajímavé účinné látky

Obyčejný ocet v zásadě jídlo okyselí, aniž by mu dodal něco navíc. Ovšem necháme-li pracovat prospěšné bakterie a kvasinky v takovém základu jako je kvalitní čaj, dostaneme na konci mnohem bohatší výživovou bombu.

Hotový produkt je totiž bohatý zejména na prospěšné kyseliny:

kombucha
Zdroj foto: Rperez0727, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

• usnovou s antibiotickým i a očistnými účinky na naše trávení,

• glukuronovou, která prospívá játrům

• a mléčnou, což je známá zásobárna energie a aktivátor metabolismu.

V menším množství se v kombuchovém octu (oproti standardním způsobem připravenému kvasnému čaji) vykytují také užitečné kvasinky, polysacharidy a aktivní enzymy, starající se o biologickou rovnováhu v našem těle.

Umíte připravit kombuchový čaj? Pak už vlastně umíte všechno

Pro přípravu kombuchového octa je nejlepší zelený čaj, byť běžně lze kombuchovou násadu vložit i do čaje černého nebo bílého. Připravte si alespoň litr čaje a nechte ho vychladnout. Poté do něj přidejte 80-100 gramů cukru (při použití většího množství čaje gramáž cukru přepočítejte) a zamíchejte. Nepoužívejte k tomu kovou lžíci a chcete-li dodat octu trochu lepší chuť, pak nahraďte obyčejný cukr třtinovým. Celý proces tím jako bonus ještě o něco urychlíte.

Dva týdny by měly stačit

Teď už zbývá jen do směsi přidat kombuchu a sklenici uložit na teplé místo bez průvanu. Překryjte ji gázou a nechte v klidu. Rozhodně se sklenicí nijak nehýbejte ani tekutinu nemíchejte. Kvasinky a bakterie potřebují ke svému správnému vývinu co největší klid.

A jak poznat, že je ocet hotový? Jedině podle chuti. Klasický kvasný čaj chutná sladko-kysele – tak trochu jako burčák. Ocet je pak samozřejmě krásně kyselý. Ochutnávejte opatrně čistým brčkem. Jakmile vám chuť nápoje přijde dost octovatá, přelijte ho přes plastové nebo bambusové sítko do čisté lahve a máte hotovo. Uchovávejte v lednici a používejte všude tam, kde se hodí běžný ocet. Budete překvapeni, jak skvěle a zdravě ho nahradí.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: Kombuchakombuchový ocetrecept
SdíletTweetPin
Jana Sramcikova

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Podobné články

zazvor krajeny

Jak na pěstování zázvoru a jeho využití

od Jitka Chvapilova
1.4.2025
0

Zázvor (Zingiber officinale) je tropická rostlina známá po celém světě pro své aromatické oddenky s výraznou chutí a širokým spektrem...

kecup

Jak pěstovat a zpracovávat rajčata pro výrobu domácího kečupu

od Jitka Chvapilova
30.3.2025
0

Rajčata patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji pěstovanou zeleninu na zahrádkách i balkonech. Jsou nejen chutná, ale také bohatá na vitaminy,...

Další příspěvek
dvouzubec nici

Dvouzubec – plevel, okrasná rostlina i léčivá bylinka

jablko

Jak vyzrát na korovou nekrózu u ovocných dřevin

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

19 + sixteen =

Mohlo by vás zajímat

migrenovnik

Rostlina, která pomáhá při bolestech hlavy. Jak pěstovat a využít migrénovník

9.6.2020
Jak Se Vyhnout Poskozeni Zahradniho Altanu Snehem

Jak se vyhnout poškození zahradního altánu sněhem

14.2.2024
stromy na zahradě

Vyberte si ten správný strom do své zahrady

13.12.2020

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Pětkovec kopinatý je novinka mezi přenosnými rostlinami. Potěší zajímavými květy i jednoduchou péčí

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena