kombucha lahev

Proč si vyrobit kombuchový ocet? K vašemu zažívání je šetrnější a nabídne více zdravotních benefitů

22.4.2021
168 Zobrazení

Kombuchový ocet – ať už lihový, vinný nebo třeba jablečný – do kuchyně neodmyslitelně patří. Mnoha jídlům dodává tu správnou chuť, podporuje využitelnost některých živin apod. Co si však počít ve chvíli, kdy si ten běžný zkrátka dopřát z nejrůznějších důvodů nemůžete?

Na to je odpověď opravdu jednoduchá: vypěstujte si svůj vlastní v obyčejné sklenici od okurek. Ano, pěstování asi bude to správné slovo. A budete k tomu totiž potřebovat oblíbenou čajovou „houbu“ kombuchu, což je ve skutečnosti směs kvasinek rodu Saccharomyces a octových bakterie (nejčastěji Bacterium xylinum a Bacterium gluconicum). Obvykle se z pomocí kombuchy vyrábí tzv. kvasný čaj s příznivými účinky na trávení a imunitu. Pokud to však s délkou kvašení záměrně přeženete, vyrobíte si čistokrevný ocet.

Kombuchový ocet je šetrnější k trávení a nabídne zajímavé účinné látky

Obyčejný ocet v zásadě jídlo okyselí, aniž by mu dodal něco navíc. Ovšem necháme-li pracovat prospěšné bakterie a kvasinky v takovém základu jako je kvalitní čaj, dostaneme na konci mnohem bohatší výživovou bombu.

Hotový produkt je totiž bohatý zejména na prospěšné kyseliny:

kombucha 1 - Proč si vyrobit kombuchový ocet? K vašemu zažívání je šetrnější a nabídne více zdravotních benefitů

Zdroj foto: Rperez0727, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

usnovou s antibiotickým i a očistnými účinky na naše trávení,

glukuronovou, která prospívá játrům

a mléčnou, což je známá zásobárna energie a aktivátor metabolismu.

V menším množství se v kombuchovém octu (oproti standardním způsobem připravenému kvasnému čaji) vykytují také užitečné kvasinky, polysacharidy a aktivní enzymy, starající se o biologickou rovnováhu v našem těle.

Umíte připravit kombuchový čaj? Pak už vlastně umíte všechno

Pro přípravu kombuchového octa je nejlepší zelený čaj, byť běžně lze kombuchovou násadu vložit i do čaje černého nebo bílého. Připravte si alespoň litr čaje a nechte ho vychladnout. Poté do něj přidejte 80-100 gramů cukru (při použití většího množství čaje gramáž cukru přepočítejte) a zamíchejte. Nepoužívejte k tomu kovou lžíci a chcete-li dodat octu trochu lepší chuť, pak nahraďte obyčejný cukr třtinovým. Celý proces tím jako bonus ještě o něco urychlíte.

Dva týdny by měly stačit

Teď už zbývá jen do směsi přidat kombuchu a sklenici uložit na teplé místo bez průvanu. Překryjte ji gázou a nechte v klidu. Rozhodně se sklenicí nijak nehýbejte ani tekutinu nemíchejte. Kvasinky a bakterie potřebují ke svému správnému vývinu co největší klid.

A jak poznat, že je ocet hotový? Jedině podle chuti. Klasický kvasný čaj chutná sladko-kysele – tak trochu jako burčák. Ocet je pak samozřejmě krásně kyselý. Ochutnávejte opatrně čistým brčkem. Jakmile vám chuť nápoje přijde dost octovatá, přelijte ho přes plastové nebo bambusové sítko do čisté lahve a máte hotovo. Uchovávejte v lednici a používejte všude tam, kde se hodí běžný ocet. Budete překvapeni, jak skvěle a zdravě ho nahradí.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Zanechte komentář

Zavřít