cuketa

Nejlepší letní zelenina? Přece cuketa!

19.6.2020
1 522 Zobrazení

Cukety na záhoně ani v kuchyni nevyjdou z módy. Svědčí o tom množství pokrmů, které se s nimi připravují po celé léto v restauracích i doma. Popularitu této zeleniny posvětil volbou své přezdívky i guru české gastronomie pan Cuketka.

Snadné pěstování – bohatá sklizeň

 Cukety rostou velmi rychle, proto je můžete vysít ze semen i v květnu, nebo si naopak koupit již předpěstované sazenice a vysazovat přímo na záhon. Vybírat si můžete z řady odrůd – nejčastěji jsou k vidění světle zelené a žluté cukety, ale jistě jste se setkali i s pruhovanými nebo kulatými. Cukety nejlépe rostou a plodí na slunném stanovišti a nemají rády vítr, proto je ideální vybrat jim chráněné místo. Každé cuketě byste měli dopřát dávku kompostu a věnovat čas i pozornost pravidelné zálivce. Cuketám svědčí, když půdu kolem nich mulčujete. Nebudete na to ovšem potřebovat speciální mulčovací kůru, naopak vám bude stačit posekaná tráva, kterou nasypete kolem nich přímo ze sběrače sekačky. Potlačí růst plevele a přispěje k tvorbě humusu. Pokud trávu nesečete, můžete si vypomoci slámou.

Když chcete cuketám dopřát

Pokud chcete zajistit cuketám prémiovou péči, dopřejte jim dostatečné množství kvalitní vláhy. Zalévejte je nejlépe odstátou dešťovou vodou ve větším množství. Daleko lepší je zalévat cukety hojněji obden, než jim dávat menší množství zálivky každý den. Díky vydatné zálivce se vláha dostane hluboko ke kořenům a rostlina prospívá lépe. Pro hnojení používejte organická hnojiva, humus nebo kopřivový výluh, který se doporučuje v době nasazování květů a zrání plodů. Cuketám velmi svědčí i drůbeží trus. „Při výsadbě nechte cuketám dostatek prostoru. Pokud se budou namačkané tísnit jedna na druhou, velmi rychle vyčerpají živiny z půdy a sklizeň bude poloviční,“ doporučuje tým ze Zahradnictví Flos.

 Správná doba sklizně

 Když se k nám cukety dostaly z jižní Evropy, řada pěstitelů se horečně snažila o co největší plody. Gigantické cukety vypadaly nádherně, ale chutnaly jako polystyren. Přerostlé cukety zkrátka nejsou to pravé ořechové. Jižní národy to vědí, proto například Italové sklízejí mladé cukety velmi brzy, ideálně ještě s květem na konci plodu. Křupavé a šťavnaté cuketě nemůže přerostlý a starší kousek vůbec konkurovat. Cuketu navíc odebíráním plodů stimulujete k tvorbě nových, takže ve výsledku sklidíte na kilogramy téměř stejné množství, ovšem v úplně jiné chuťové třídě.

cuketa zelenina - Nejlepší letní zelenina? Přece cuketa! Příprava cukety

 Labužníci vyznávají konzumaci cuket ještě zasyrova, ale předpokládáme, že vy si raději dáte cuketu tepelně upravenou. Nejlepšími způsoby přípravy cuket jsou grilování, krátké restování, dušení nebo zapékání.

cukety v kuchyni - Nejlepší letní zelenina? Přece cuketa!Cuketové menu

Z mladých letních cuket si můžete připravit polévku na desítky způsobů, my vám nabídneme recept na výbornou krémovou polévku a kuře s cuketou.

Cuketová polévka

4 porce

 

Budete potřebovat:

1 cuketa (asi 350 g)

1 cibule

2 lžíce másla

1 smetana ke šlehání

500 ml vývaru

1 lžička citronové šťávy

2 lžičky olivového oleje

50 g sýru feta

 

Postup:

  1. Rozpusťte si v hrnci máslo, přidejte nakrájenou cibuli a cuketu na malé kostičky. Nechce cuketu krátce změknout.
  2. Přilijte vývar, studenou smetanu ke šlehání a vařte asi 15 minut. Poté rozmixujte do hladké konzistence.
  3. Smíchejte citronovou šťávu a olivový olej a vymíchejte z nich krémovou zálivku, kterou polévku zakápnete. Při servírování do polévky rozdrobte sýr feta.

 

Lahodné kuře s cuketou

4 porce

 

Budete potřebovat:

4 kuřecí prsa

citron

1 lžíce olivového oleje

1 mladá cuketa (250 g)

1 jarní cibulka

120 ml smetany ke šlehání

těstoviny

 

Postup:

  1. Kuřecí prsa nakrájejte na tenké nudličky. Umyjte citron a škrabkou na zeleninu z jeho kůry odřízněte tenké plátky. Ostrým nožem je pak nasekejte na co nejmenší nudličky. Maso osolte, zakápněte zbylou citronovou šťávou a smíchejte s kůrou.
  2. Cuketu a jarní cibulku nakrájejte na plátky.
  3. V pánvi rozehřejte olej a přidejte maso. Opékejte asi 5 minut a v polovině opékání maso otočte. Potom do pánve přidejte nakrájenou cuketu a jarní cibulku. Podlijte smetanou a nechte zprudka povařit. Podávejte s vařenými těstovinami.

—————-Komerční článek—————-

 

Jako redakce portálu sazenicka.cz přinášíme pro naše čtenáře články, informace zejména pro milovníky pěstování a zahradničení. Připravili jsme rovněž databázi rostlin, kterou pro vás pravidelně aktualizujeme.

2 Komentářů

Zanechte komentář

CAPTCHA


Zavřít