cerna sapota

Černá sapota: Čokoládové ovoce, které si můžete sami vypěstovat

Ovoce, které se k nám dostalo teprve před pár lety, rozhodně stojí za pozornost a vyzkoušení. Však co si více přát, než si pochutnat na čokoládovém ovoci, po kterém neutrpí újmu vaše postava, ba naopak. Jaro a léto je vhodné pro pořízení stromku. Černá sapota neboli Black Sapote (Diospyros digyna) pochází z Mexika.

U nás se lze setkat i s dalšími názvy jako černé či pudingové ovoce, neboť chuťově připomíná puding s příchutí čokolády. Rostlina je rozšířená v tropických oblastech, hojně roste však i na jihu Itálie, ve Španělsku. Vzhledem k tomu, že není mrazuvzdorná, u nás je možné pěstování v interiéru, ve skleníku či v zimní zahradě.

Impozantní stromek

Sapota zaujme dlouhými listy, které upoutají pozornost svým leskem. V interiéru se rozhodně jedná o interesantní živou dekoraci. Pokud se podaří vypěstovat i plody, o to více budete mile překvapeni.

Můžete sapotu vypěstovat ze semen, zde je však třeba dostatek trpělivosti, neboť úrodu lze očekávat nejdříve až za sedm let. Proto je mnohem lepší a snadnější zakoupení již naroubovaného stromku. V tomto případě je možné sklízet již druhým rokem. Stromek je možné pořídit sice kdykoliv, ale nejlepší je na jaře či v létě, kdy je dostatek světla a všeobecně jsou zkrátka lepší podmínky pro jeho aklimatizaci. V zimě je nutné dát si pozor ohledně přesunu na venkovní teploty, neboť by sapota neměla být vystavena mrazivému počasí.

sapota cerna - Černá sapota: Čokoládové ovoce, které si můžete sami vypěstovat

Critical Miami [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)]

Pěstování v květináči

Samotné pěstování není nikterak náročné, jen pozor na to, že rostlina není mrazuvzdorná. A je třeba dodržení několika zásadních podmínek, tj. pěstování pouze v doma či ve skleníku, udržovat stále stejnou teplotu a zajistit dostatečný přísun světla. Rostlina proto musí být v interiéru umístěna u okna.

V zimě rostlina bez problému snese teploty mezi 18 až 24 °C. V zimní zahradě může dojít k poklesu až k 1 °C. Rostlině vyhovuje propustná a humózní půda s neutrálním pH. Může tak jít o kvalitní zahradnický substrát s přídavkem hnojiva. Sapotě postačí běžná zálivka a hnojivo. V létě je možné rostlinu letnit, tj. dát ji na zahradu, balkon či terasu. Jen je třeba na jaře nejdříve postupně přivykat rostlinu na slunce, aby nedošlo ke spálení listů.

Jedinečná chuť černého ovoce

Plod vás doslova uhrane a omámí vaše chuťové buňky svou čokoládovo-ovocnou chutí, s možností ucítění jakoby trošku i ostružinové marmelády. Co více si přát, než si pochutnat na ovoci, chutnající takto lahodně, čokoládově a ještě se pyšní příznivými účinky. Černá sapota je takřka bez kalorií a obsahuje až čtyřnásobek vyššího množství vitamínu C, než lze najít u citrusových plodů apod.

Plody nejprve vypadají jako limetka či zelené rajče. Postupně se mění z olivového odstínu na žluto-zelenou. Původně bílá dužina se zase v průběhu dozrávání mění na čokoládově hnědou. A právě zralá dužina svou konzistencí připomíná pudink. Vyzrálé plody jsou takřka černé a velmi měkké. Jelikož se jedná o ovoce, které má blahodárné účinky, je možné ho zvolit i v rámci příkrmu u malých dětí. Zkrátka každý, kdo ochutnal, byl příjemně překvapen. Plody lze konzumovat samozřejmě v čerstvé formě, ideální je, pokud budete dužinu dlabat lžičkou. Rovněž je možné plody i jinak využít a zpracovat do koktejlů, pečení apod. Ovoce je možné použít i jako náhražku čokolády.

Díky pozitivnímu účinku a značného obsahu vitamínu C je sapota černá perfektním přírodním léčivem i preventivním prostředkem proti nachlazení. Vhodná je coby podpora léčby kardiovaskulárních obtíží, při problému se žaludkem a zažíváním.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít