rohovnik

Rohovník alias svatojánský chléb potěší v květináči i v cukroví

Že jsme do nadpisu napsali protimluv? Ale vůbec ne. Chcete-li mít doma trochu exotické zeleně, můžete si rohovník vypěstovat pěkně jednoduše v květináči. A jestliže se zajímáte o zdravou výživu, poslouží vám jeho plody jako ideální náhražka kakaa.

Rohovník obecný (Ceratonia siliqua) a patří do rodu rohovníků, který kromě něj zahrnuje pouze jednu další rostlinu, rohovník s latinským názvem Ceratonia oreothauma. Původní domovinou rohovníku obecného je pravděpodobně Sýrie, zatímco jeho příbuznému se zalíbilo v Jemenu.

Na výlet do středomoří

Pokud jste se někdy procházeli kolem citrusových hájů v Itálii, Řecku nebo třeba ve Španělsku, určitě jste na tento zvláštní strom už někdy narazili. Daří se mu totiž všude tam, kde prospívají i citrusy. Jde o listnatého neopadavého krasavce, dosahujícího výšky 10 až 12 metrů.

Charakterizuje ho rozložitá kulatá koruna a rovný kmen, mající v průměru až 85 cm. Listy jsou dlouhé, zpeřené, sytě lesklé, v mládí načervenalé. Velmi dekorativně působí také květy tmavorůžové barvy, uspořádané do velkých střapců. Ty vyrůstají nejenom na větvích, ale také na kmeni. Je zajímavé, že nemají korunu, pouze pětizubý kalich. V našich podmínkách vykvétají obvykle od července do srpna. Rohovník je rostlina dvoudomá, můžete mít tedy exempláře se samčími nebo samičími květy.

Když dozrává karob

Jsou-li květy úspěšně opyleny, brzy se objeví plody. Ty mají podobu podlouhlých silnostěnných nepukavých lusků, dlouhých 10 až 30 cm. Obal je tmavohnědé barvy, uvnitř se ukrývá skořicově zbarvená dužina. Je poměrně tuhá, chutná však sladce. Chrání 15-20 kulatých černých semen s průměrem asi 5 mm.

Lze je konzumovat přímo, mnohem častěji se však sbírají ještě nezralé a měkké. Suší se na slunci případně uměle – oba procesy dokáží zvednout kvalitu dužiny rovnocenně. Následně se zbavují semen, upraží a rozemelou na moučku – starý známý karob.

Ten obsahuje až 40 % sacharidů a používá se zejména jako náhražka kakaa v pekařských a cukrářských výrobcích. Uplatní se i jako náhražka mouky. S oblibou ho kupují zejména lidé s nesnášenlivostí lepku a cukrovkáři.

Zajímavost navíc: Domorodci někdy z čerstvě nasbíraných lusků vaří sladký sirup, používaný jako poleva na sladkosti. U nás zatím k dostání není.

Další možností využití karobových lusků je jejich rozemletí a použití na tzv. karobovou gumu. Ta tvoří důležitou součást lepidel, ale používá se i v potravinách jako konzervant a stabilizátor. Na obalech potravin ji lze nalézt také pod označením “locust gum” nebo “caroob gum”. A není bez zajímavosti, že v místech s opravdu hojným výskytem rohovníků se lusky používají i jako levné krmivo pro dobytek.

květy rohovníku - Rohovník alias svatojánský chléb potěší v květináči i v cukroví

Zdroj foto: cs.wikipedia.org

Karob v lidovém léčitelství

To však nejsou ani zdaleka všechna využití karobu. V Sýrii je tento tmavohnědý prášek používán také :

  • k léčbě zánětů trávicího traktu,
  • jako ideální prostředek proti průjmu,
  • pro zmírnění bolesti v krku,
  • proti suchému kašli,
  • při léčbě zanícené pokožky jako přísada do koupele.

Ve středověkých evropských lékárnách a klenotnictvích se zase semínka rohovníku používala  k přesnému odměřování léků. Každé z nich je totiž přibližně stejně velké i těžké. Váží 0,25 gramu, což představovalo jeden karát. Toto slovo pochází z řeckého karátion – roh, neboť semínka rohovníku se rohu skutečně podobají. Odtud je tedy i pojmenování rohovníku v češtině.

Vypěstujte si svůj vlastní karob aneb pěstování rohovníku

Rohovník alias svatojánský chléb se nejčastěji pěstuje jako pokojovka, ale nepohrdne ani studeným skleníkem. Nejnižší teplota, kterou je schopen bez újmy přežít, se totiž pohybuje okolo pouhých -7°C,a to navíc jen po krátkou dobu. O to víc je odolný proti horku. Nevadí mu ani teploty nad 50°C. A nemá-li dost vody, jednoduše zastaví růst. Je tedy velmi vstřícný vůči pěstitelské nepozornosti.

Naopak, dlouhodobé přemokření může snadno vést k uhnívání kořenů. Začne-li rohovník zdánlivě bez důvodu vadnout, vyndejte ho z květináče a kořeny zkontrolujte. Jsou-li hnědé, jde zcela jistě o hnilobu. Záchrana je pracná, ale ne nemožná. Kořenový bal opatrně rozeberte a všechny zahnědlé kořeny odstraňte a ponechte jen ty zdravé, bílé. Rostlinu opět opatrně zasaďte a zalévejte s mírou. Pro rychlejší dorůstání kořenů se hodí i některý z kořenových stimulátorů.

Pro pěstování potřebuje písčitý, málo výživný substrát, a dobrou drenáž. Přes léto se mu bude líbit venku, na zimu naopak ocení o něco nižší teploty okolo 15 °C. Ale není to podmínkou.

Snadno se množí semeny, stačí je vysít na povrch písčité zeminy a lehce přehrnout tenkou vrstvou hlíny. Při mírné zálivce, a ideálně pod průhledným poklopem, rychle vzejdou. Odolnost však mladé sazeničky získávají až v druhém ruce, do té doby je proto ven neumisťujte.

Dočkat se v našich podmínkách plodů je běh na dlouho utrať, ale není to nemožné. První řadě budete potřebovat rostliny alespoň dvě, a i tak bude největší sázkou na jistotu opylení malým štětečkem. Pokud se vše povede, začnou se lusky pomalu vyvíjet. Seberte je ve chvíli, kdy začnou tmavnout, ale stále jsou ještě měkké. Vyzkoušejte zpracování výše uvedenými způsoby. Je to spíš zábava pro milovníky raritek, úroda v našich podmínkách nikdy nebude příliš vysoká.

Tip navíc – návod na domácí čokoládu z karobu

Chcete vyzkoušet sladkou pochoutku? Pak si připravte.

  • 250 gramů ztuženého tuku,
  • 6 lžic karobového prášku,
  • 300 g moučkového cukru,
  • 1 vanilkový cukr

Ztužený tuk rozehřejte ve vodní lázni, přidejte ostatní ingredience a vymíchejte. Čokoládu nalévejte o malých formiček a nechte ztuhnout. Poté vyklepněte.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář