Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Rebarbora

Rebarbora se uplatní i jako účinný čistič v kuchyni

Jana Sramcikova od Jana Sramcikova
30.6.2021
v Rebarbora, Zelenina
Doba čtení: 3 minut čtení
A A
0
rebarbora

Zdroj foto: pixabay

Rebarbora: Říká se jí všelijak, ovšem pokud ji na zahradě máme, většinou se na přelomu jara a léta dostáváme k zásadní otázce: co s ní? Není divu, když se reveni kadeřavé (Rheum rhabarbarum) alias rebarboře někde daří, dokáže to pořádně rozparádit.

Znát ji můžete také pod názvy reveň vlnovitá nebo reveň rebarbora. Původně pochází ze střední Asie, ale u nás se jí daří přímo skvěle. Ale pokud čekáte recept na nějaký zaručené chutný koláč nebo pikantní zavařeninu, pletete se. Ukážeme vám, jak vám může úplně obyčejná rebarbora pomoci při úklidu kuchyně.

Kyseliny ve stonku si poradí i s tou nejodolnější špínou

Zaměříme se teď na čištění hrnců a pánví. Jde nám zejména o opravdu nepříjemné připáleniny, anebo naopak o přischlé mastné stopy, které nedokáže odstranit ani ten nejintenzivnější program v myčce. Samozřejmě – můžete tohle nádobí dlouhé hodiny odmáčet a poté jako bonus drhnout. Ale proč, když je všechno mnohem jednodušší?

Jde o trik francouzských hospodyněk, ale bez potíží ho uplatníte i u nás. Stačí, když vezmete hrnec nebo pánvičky, které potřebujete vyčistit, nalijete do nich horkou vodu a postavíte na sporák. A teď přijde to kouzlo. Přihoďte velký stonek rebarbory – délkou by měl zhruba odpovídat průměru dna. Vše zapněte a 10 minut povařte (počítáno od doby varu). A co se bude dít dál?

Kyseliny v rebarboře spolu s horkou vodou se postarají o to, aby všechny nečistoty velmi rychle zatáhly drápky a pustily se z čištěného povrchu. Takže jakmile voda vychladne, bude vám k dočištění stačit už jen houbička a v případě opravdu odolné mastnoty běžný prostředek na nádobí.

Náš tip: Tento způsob čištění lze použít na všechny druhy hrnců a pánví včetně těch teflonových. U nich si jen dejte pozor při závěrečném dočišťování – doporučujeme používat pouze měkkou stranu houbičky.

rebarbora listy
Zdroj foto: pixabay

Nemáte rebarboru? Nevadí

Že se vám právě letos neurodilo nebo jednoduše nechcete plýtvat tak báječnou surovinu na něco tak podřadného, jako jsou domácí práce? Pak se inspirujte našimi dalšími tipy. Věděli jste například, jaká kouzla zvládne v této oblasti jedlá soda? Opravdu velká, ovšem musíte ji použít tím správným způsobem.

Nejdříve nasypte na pánev trochu silnější vrstvu. Poté naplňte větší šálek asi do třetiny octem a dolijte horkou vodou. Nalijte na pánev a opět 10 minut povařte. Většina nečistot se pustí a pánev bude zase jako nová. K dočištění vám pak bude leckdy stačit i obyčejný ubrousek.

A jestliže vás trápí spíše obtíže se skleněnými pekáči, z nichž často nelze nánosy tuku dostat ani drátěnkou, pak vsaďte na alobal. Zmačkejte ho do větší kuličky, přiberte si rukavice (aby neklouzal) a pusťte se do drhnutí. Uvidíte, že uspěje i tam, kde jste doteď pouze selhávali.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: rebarboraReveň kadeřaváreveň rebarbora.reveň vlnovitázelenina
SdíletTweetPin1
Jana Sramcikova

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Podobné články

habanero

Pěstování exotické zeleniny ve skleníku

od Jitka Chvapilova
8.5.2025
0

Pěstování exotické zeleniny se v posledních letech stává stále populárnější nejen mezi zkušenými zahrádkáři, ale i mezi začátečníky, kteří hledají...

salát

Jak pěstovat různé druhy zeleniny pro celoroční sklizeň

od Jitka Chvapilova
7.5.2025
0

Pěstování zeleniny po celý rok je snem mnoha zahrádkářů. S trochou plánování, znalostí a vhodnými metodami je možné tento sen...

Další příspěvek
rybizy

O odkvetlé rybízy se dobře starejte, odvděčí se vám příští rok

jahoda

Chcete si zabezpečit maximální sklizeň jahod? Tohle přírodní hnojivo se o to postará

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 + nineteen =

Mohlo by vás zajímat

superpotraviny

Jaké jsou superpotraviny z české zahrádky?

13.12.2020
fíkus

Fíkus – to nejsou jen kultivary s malými listy

5.5.2022
obývák

Jak vybrat rostlinu do každého pokoje v domě

12.10.2018

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena