Letos snad nenajdete zahrádkáře, který by se ve svém sadu nepotýkal s nadúrodou sladkých švestek. Ovšem k tomu, abyste je i vy zpracovali v hustá a chutná povidla, se nemusíte na dlouhé hodiny uvázat ke sporáku. Povidla pečená v troubě jsou mnohem jednodušší a svou chutí vás zkrátka dostanou.
Povidla z trouby uměly připravovat už naše babičky a v naprostém základu na ně nebudete potřebovat víc, než jen tři ingredience. Vystačíte si se švestkami, cukrem a octem. My si však připravíme poněkud upgradovanější verzi, která si svou chutí získá i ty největší labužníky.
Jak na povidla pečená v troubě?
Připravte si:
- 2 000 gramů švestek
- 350 gramů cukru
- 5 lžic jablečného octa (nebo 4 lžíce obyčejného)
- 3 lžíce rumu
- 2 hvězdičky badyánu
- 2 větší kousky skořice
- 3 roztlučené hřebíčky
Všechny ingredience smíchejte a nasypte do pekáčku. Měl by být hlubší a v ideálním případě vyložený mokrým pečícím papírem – tak zabráníte připékání povidel k plechu a nebudete potom muset nic drhnout.
Troubu rozpalte na 200°C a pekáč do ní strčte. Nijak ho nezakrývejte ani obsah nepromíchávejte. Nechte v klidu 3-6 hodin péct. Přesný čas vám neřekneme, záleží na výkonu vaší trouby. První dvě hodiny si povidel vůbec všímat nemusíte, později je čas od času zkontrolujte – zda pěkně houstnou a nepřipalují se.
Při kontrole hustoty použijte vařečku. Jakmile do povidel „hrábnete“ a ta se budou jen neochotně nebo vůbec vracet zpět na původní místo, pak je vše hotovo. Nyní zbývá vybrat velké kusy koření a vše uložit do sklenic. Vystačíte si s velkými zavařovačkami vymytými horkou vodou.
Do všech naplňte povidla až po okraj a přelijte trochou rumu. Okamžitě zavíčkujte a nechte vychladnout. Takto uskladněná povidla vám ve spíži vydrží několik let, po otevření je však raději umístěte do lednice – jakmile se poruší horní rumová vrstva, bývají náchylná k plísním.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz