Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Badyán

Domácí povidla – znáte ta, pečená v troubě?

Jana Sramcikova od Jana Sramcikova
7.12.2020
v Badyán, Recepty
Doba čtení: 2 minut čtení
A A
0
povidla

Letos snad nenajdete zahrádkáře, který by se ve svém sadu nepotýkal s nadúrodou sladkých švestek.  Ovšem k tomu, abyste je i vy zpracovali v hustá a chutná povidla, se nemusíte na dlouhé hodiny uvázat ke sporáku. Povidla pečená v troubě jsou mnohem jednodušší a svou chutí vás zkrátka dostanou.

Povidla z trouby uměly připravovat už naše babičky a v naprostém základu na ně nebudete potřebovat víc, než jen tři ingredience. Vystačíte si se švestkami, cukrem a octem. My si však připravíme poněkud upgradovanější verzi, která si svou chutí získá i ty největší labužníky.

Jak na povidla pečená v troubě?

Připravte si:

  • 2 000 gramů švestek
  • 350 gramů cukru
  • 5 lžic jablečného octa (nebo 4 lžíce obyčejného)
  • 3 lžíce rumu
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 2 větší kousky skořice
  • 3 roztlučené hřebíčky

Všechny ingredience smíchejte a nasypte do pekáčku. Měl by být hlubší a v ideálním případě vyložený mokrým pečícím papírem –  tak zabráníte připékání povidel k plechu a nebudete potom muset nic drhnout.

Troubu rozpalte na 200°C a pekáč do ní strčte. Nijak ho nezakrývejte ani obsah nepromíchávejte. Nechte v klidu 3-6 hodin péct. Přesný čas vám neřekneme, záleží na výkonu vaší trouby. První dvě hodiny si povidel vůbec všímat nemusíte, později je čas od času zkontrolujte – zda pěkně houstnou a nepřipalují se.

Při kontrole hustoty použijte vařečku. Jakmile do povidel „hrábnete“ a ta se budou jen neochotně nebo vůbec vracet zpět na původní místo, pak je vše hotovo. Nyní zbývá vybrat velké kusy koření a vše uložit do sklenic. Vystačíte si s velkými zavařovačkami vymytými horkou vodou.

Do všech naplňte povidla až po okraj a přelijte trochou rumu. Okamžitě zavíčkujte a nechte vychladnout. Takto uskladněná povidla vám ve spíži vydrží několik let, po otevření je však raději umístěte do lednice – jakmile se poruší horní rumová vrstva, bývají náchylná k plísním.

 

TIP:

 
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

 

Štítky: co se švestkamipečená povidlapovidla z troubyrecept na povidla
SdíletTweetPin9
Jana Sramcikova

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Podobné články

zazvor krajeny

Jak na pěstování zázvoru a jeho využití

od Jitka Chvapilova
1.4.2025
0

Zázvor (Zingiber officinale) je tropická rostlina známá po celém světě pro své aromatické oddenky s výraznou chutí a širokým spektrem...

kecup

Jak pěstovat a zpracovávat rajčata pro výrobu domácího kečupu

od Jitka Chvapilova
30.3.2025
0

Rajčata patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji pěstovanou zeleninu na zahrádkách i balkonech. Jsou nejen chutná, ale také bohatá na vitaminy,...

Další příspěvek
epa

Jak na zavařenou červenou řepu, která zůstane křehká?

zemědým

Zemědým – nežehrejte na úporný plevel, využijte ho jako léčivku. Pomáhá při zácpě, při potížích s játry a žlučníkem

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

14 + ten =

Mohlo by vás zajímat

sukulent

Vše, co potřebujete vědět o sukulentech

4.11.2020
strom

Doba ve znamení výsadby keřů a stromů. Jaká pravidla dodržovat?

13.12.2020
anýz

Anýzová semínka jsou vhodná do moučníků i jako výplň do polštáře

13.12.2020

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena