Podzim je obdobím, kdy často chodíme do přírody a sbírání hub jednoduše k podzimu patří. Václavky jsou asi nejchutnějšími houbami, které můžete na podzim najít, jsou pojmenovány podle sv. Václava, kdy se nejčastěji nacházejí, ale rostou až do listopadu.
Jak václavky vypadají
Václavky poznáte podle toho, že mají klobouk velký v průměru 2–15 cm, který je poněkud proměnlivý ve svém vzhledu i zbarvení. V mládí je spíše vyklenutý, později se jakoby zplošťuje a ve stáří může být dokonce lehce prohnutý. Barva bývá žlutá až tmavě hnědá. Třeň neboli noha houby měří 5–15 cm. Prsten musí být vždy zřetelný; lupeny jsou v mládí bílé, postupem času hnědnou. Dužnina bývá bílá, vůně je silná, spíše nasládlá. Záměna s jinými houbami je možná, například s šupinovkou, ale žádná z podobných hub není jedovatá, jen některé mohou být hořké, a tedy nejedlé.
Kde václavky sbírat
Václavky najdete v listnatých, jehličnatých i smíšených lesích, na lesních cestách a v křovinách,nejčastěji asi poblíž dubů nebo borovic, ale nejsou vybíravé ohledně stromu, na kterém budou parazitovat. Vyhýbejte se pouze sbírání hub poblíž silnic nebo průmyslových oblastí, protože v těchto místech mohou být znečištěné a mohou obsahovat toxiny.
Jak václavky sbírat
Václavky sbírejte opatrně, můžete odřezávat jednotlivé houby nebo celé trsy. Používejte nůž nebo houbařský nožík, abyste dokázali václavku odříznout rovně. Nesbírejte houby tak, že byste je vytrhávali, protože byste mohli poškodit mycelium (podzemní část houby) a v příštím roce už by houby na tomtéž místě nevyrostly.
Jak houby čistit
Již při sběru houby zhruba očistěte od nečistot. Doma potom houby dočistěte, odstraňte ty, které jsou staré nebo červivé (i když václavky obvykle červivostí netrpí), properte je rychle ve vodě, ale nenechte je vodou nasáknout. Houby nejlépe nakrájejte na menší kousky a ihned dále zpracovávejte.
Jak houby připravit
Václavky lze připravit na různé způsoby, například na grilu, smažené, dušené, nebo je můžete přidávat do omáček a polévek. Jsou chutné v kombinaci s bylinkami, cibulí, česnekem a smetanou. Dají se také naložit a zavařit, a tak vám vydrží po celou zimu. Václavky však vždy potřebují předvařit a vyžadují docela dlouhou dobu varu.
Recepty s václavkami
A nakonec vám přinášíme několik ověřených receptů, díky nimž letošní úrodu václavek určitě upotřebíte.
Naložené václavky
Václavky očistěte, nakrájejte na menší kousky a uvařte téměř doměkka. Připravte si nálev, který může být stejný jako ten na okurky, nebo vlastní (z vlastního koření – koriandr, tymián, rozmarýn, hořčičné semínko…). Nálev i houby nechte zchladnout. Do menších vymytých a vyvařených skleniček naskládejte houby co nejtěsněji a zalijte je nálevem, aby byly zcela ponořené. Skleničky zašroubujte a zavařte v zavařovacím hrnci 30 minut na 85 °C. Nechte zchladnout, popište datem výroby a pak uskladněte na temném a chladném místě.
Smažené václavky
Václavky nakrájejte na plátky a osmažte je na másle nebo oleji s cibulí a česnekem. Smažte poměrně dlouho na menším plameni, ať jsou měkké. Nakonec dochuťte solí a pepřem a podávejte s čerstvým pečivem – hodí se třeba domácí chléb, veka, bageta…
Václavková omáčka
Václavky uvařte téměř doměkka v osolené vodě. Potom je poduste na cibuli, zalijte vodou a povařte, můžete přidat jíšku. Dobře provařte (je možné i rozmixovat) a dochuťte smetanou, solí a pepřem. Podávejte s těstovinami nebo rýží.
Grilované václavky
Václavky lze také grilovat na roštu nebo v alobalu s bylinkovým máslem a citronem. Aby byly dostatečně měkké, trvá to asi 20 minut. Podávejte se zeleninovým salátem, opečenými brambory nebo pečivem.
Tak co, vylákali jsme vás ven?
Zdroje: www.wikipedia.org, www.abecedazahrady.cz, www.nahouby.cz
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz
Pro Marketu Hubackovou: Vaše psaní je opravdu krásné, pěkně se čte, hodnotné informace jsou podávány milou formou. Určitě se k vám budu vracet