Nejbarevnější období roku už je téměř za dveřmi, tak proč si ho neosladit nějakou zdravou dobrotou? Máme pro vás ideální recept, který vám příliš času nezabere a přitom potěší i ty nejmlsnější jazýčky. Jen se nesmíte bát použít i tak trochu netradiční ingredience.
Mrkev, ořechy a sušený zázvor – to je trojice, která přinese malý kousek podzimu i do vaší kuchyně. A jak je použít dohromady, aby vaše chuťové pohárky doslova okouzlily?
Mrkvovo-ořechové muffiny s dotekem zázvoru
Ingredience:
- 200 gramů hladké mouky
- 150 gramů mrkve
- velká hrst vlašských ořechů
- 3 vejce
- 3 lžíce pomerančové šťávy
- jedna lžíce rumu
- 120 ml slunečnicového oleje (pro více exotickou příchuť zvolte kokosový)
- 60 gramů velkých rozinek
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 120 ml medu
- 1 lžička skořice
- 1 lžička sušeného zázvoru
Muffiny jsou nejlepší, pokud s jejich přípravou začnete už následujícího dne. Smíchejte rum s pomerančovou šťávou a naložte do něj rozinky. Nechte přes noc nabobtnat.
Druhý den smíchejte ve velké míse prosátou mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a všechno koření (sůl, skořici a zázvor). Ve druhé míse smíchejte všechny tekuté přísady (slunečnicový olej a tekutý med). Sypké přísady spojte s tekutými. Přidejte nasekané ořechy, mrkve nastrouhanou najemno a nakonec okapané rozinky. Zbytek rumu a pomerančové šťávy můžete použít, aby těsto zůstalo dostatečně tekuté. Mělo by volně stékat ze lžíce.
Vše důkladně promíchejte. Připravte si plech na muffiny vyložený papírovými košíčky a do každého dejte velkou lžíci těsta. Košíček by měl být plný maximálně do tří čtvrtin, protože těsto hodně nabude. Troubu rozpalte na 180°C a muffiny pečte 20-25 minut. Jsou hotové, když na zapíchnuté špejli neulpí žádné těsto. Nechte vychladnout a servírujte s čepicí šlehačky nebo třeba čokoládovou polevou.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz