Vatovec obrovský (Langermannia gigantea) paří mezi houbaři k těm vůbec nejoblíbenější úlovkům. Aby také ne, když za ním často nemusíte ani do lesa. Vyroste vám totiž třeba i na zahrádce, potkáte ho na louce u cesty nebo na pastvinách.
Může dorůst takové velikosti, že i jeden jediný vám poskytne chutný základ na oběd pro celou rodinu. Jen nesmíte počítat kalorie, protože nejlépe zkrátka chutná smažený v klasickém trojobalu. Že jste ho ještě nevyzkoušeli? Nebo ano, ale nějak to nebylo ono? Dodejte si odvahy s naším praktickým vylepšeným receptem!
Řízky z vatovce se sýrovou vůní
Čerstvý vatovec voní opravdu intenzivně, ostatně jako většina pýchavek. I když však své aroma během tepelné úpravy trochu ztrácí, o chuti se to naštěstí říct nedá. Připomíná sýr, takže jí při vaření stačí trochu pomoci.
Nejdříve vatovec omyjte a očistěte – část, odkud vyrůstá podhoubí, odkrojte. Poté houby nakrájejte asi na dva centimetry silné plátky. Máte? Teď přijde čas k jejich oloupání nebo odstranění tvrdé vrchní slupky, chcete-li. Není to povinné, ale řízky pak chutnají lépe. Ovšem nikdy neloupejte vatovce ještě před krájením, šlo by vám to totiž potom špatně.
A teď už je řada na klasický trojobal. Připravte si mouku, vajíčko, pivo, strouhanku… a sýr. Proč sýr? Protože vatovec tak přirozeně chutná. Mnohé děti ho dokonce označují za „houbový smažák.“ A když přidáte do hladké mouky trojobalu i 100 gramů nastrouhaného sýra, pak tuto chuť ještě zvýrazníte.
Pivo potom patří do vajíčka, ale nahradit ho můžete i mlékem nebo vynechat úplně. Ale je to škoda, opět je tu menší posunutí lahodné chuti někam k vyšším příčkám. A bát se není třeba ani při vaření pro děti. Minimální množství alkoholu se rychle odpaří a dětem zbude už jen chutné houbové jídlo.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz
Dá se někde sehnat, podhouby chtěl bych ho dát na loucku za barákem díky za info a radu