rebarbora

Rebarbora může i škodit. Kdy sklízet a jak ji připravit

Rebarbora má příjemně kyselou chuť a na koláči chutná báječně. Rebarbora se však konzumuje jen v určitém období v roce, k přípravě se používá její řapík. Kdy rebarboru sklízet a jak ji správně připravit?

Reveň kadeřavá neboli rebarbora (Rheum rhabarbarum) je poměrně statná rostlina pocházející z Asie. Řadí se do čeledi rdesnovitých. S prvním sluníčkem, když se zem prohřeje, se začnou objevovat puky rebarbory. Sklízí se listy s celými řapíky vylomením nebo odříznutím až na bázi řapíku. V této době jsou rebarbory velké 30 – 50 cm. Rebarborová sezóna je zhruba od poloviny května do poloviny června.

Jak může rebarbora škodit?

Konzumují se pouze její zelené nebo červené řapíky. Květ ani listové čepele k jídlu vhodné nejsou. Obsahují velké množství kyseliny šťavelové a další jedovaté sloučeniny. Kyselina šťavelová váže v lidském organismu vápník a mění se tak ve sloučeninu šťavelan vápenatý, který je pro lidský organismus nevyužitelný a odvádí tak vápník z těla, což může vést ke vzniku osteoporózy. Vysoký obsah šťavelanů může také podpořit vznik ledvinových a močových kamenů.

varit rebarboru - Rebarbora může i škodit. Kdy sklízet a jak ji připravitJak prospívá našemu zdraví

  • zdroj vitamínů skupiny B
  • vysoký obsah niacinu, vápníku, kyseliny pantotenové a listové – podporuje krvetvorbu a správný vývoj plodu
  • obsahuje mangan, draslík a zinek
  • zdroj vlákniny
  • působí močopudně
  • podporuje tvorbu žluči
  • prospěšná pro ženy v menopauze
  • nízké množství energie

Pozor na hliník

Pokud se chystáte na přípravu rebarbory, vynechte hliníkové hrnce, plechy, pekáče, fólie, příbory, naběračky a pánve. Vzhledem k vysoké kyselosti rebarbory se po styku s hliníkovými předměty dostává do pokrmu větší množství hliníku. Pozor i na nerezové nádobí, z něj se zase může po styku s rebarborou uvolňovat nikl. Nejlepší je smaltované nádobí.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Profilový obrázek

Jsem maminkou dvou malých dětí, které také vyplňují téměř všechen můj volný čas. Můj hlavní obor je zdravotnictví, ve kterém jsem také vystudovala vysokou školu. Od toho se také odvíjí mé zájmy - zdravý životní styl, strava, pohyb a zajímám se o novinky z oblasti medicíny. Ráda kolem sebe tvořím pěkné prostředí, třeba květinami a rostlinami. Relaxem je pro mě četba knih a sport.

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít